Etusivu > Kaupunginkirjasto > Kirjastonkäyttäjän opas
kuva

Kirjastokortti
Tunnusluku
Lainaus ja palautus
Laina-ajat
Pikalaina
Lainojen uusiminen
Varattu aineisto
Kopiointi
Internet-koneiden ajanvaraus
Tutkijanhuoneet
Mikrofilmin lukulaitteet
Maksut ja korvaukset
Kirjaston käyttösäännöt
Kirjastoaineiston valinnan, varastoinnin ja poiston periaatteet


Kirjastokortti

Kirjastokortti annetaan jokaiselle, joka todistaa henkilöllisyytensä ja ilmoittaa henkilötunnuksensa lainaajarekisteriä varten. Kirjastolla on oikeus rekisteröidä asiakkaan henkilötunnus (henkilötietolaki 523/1999, 13 §). Asiakkailta, joilla ei ole Suomen henkilötunnusta, riittää syntymäajan ilmoittaminen. Alle 15-vuotiailta asiakkailta samoin kuin laitoksilta tai yhteisöiltä edellytetään huoltajan tai takaajan kirjallinen suostumus. Lainaajaa koskevat tiedot ovat luottamuksellisia, eikä henkilö- tai lainaustietoja luovuteta ulkopuolisten käyttöön.

Kirjastokortin saadessaan asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja kortin omistaja vastaa sillä lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan lainoista vastaa huoltaja tai takaaja. Kirjastokortti on esitettävä lainattaessa.

Kirjasto voi hyväksyä lainauskortiksi myös jonkin toisen kirjaston kirjastokortin tai muun viivakoodilla varustetun henkilökortin.

Asiakas tarvitsee tunnusluvun päästäkseen Internetin välityksellä omiin asiakastietoihinsa tai asioidessaan automaateilla. Tunnusluvun saadakseen asiakkaan tulee todistaa henkilöllisyytensä.

Asiakkaalla on halutessaan mahdollisuus siihen, että hänen tai taattavan henkilötiedot tarkastetaan lainaustapahtuman yhteydessä. Mikäli kirjastokortti katoaa, asiakas on vastuussa kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes hän ilmoittaa kirjastoon kortin katoamisesta ja kortti on kuoletettu.

Kadonneen kortin tilalle annettavasta uudesta kortista peritään korvaus.

Nimen- ja osoitteenmuutokset täytyy ilmoittaa kirjastoon mahdollisimman pian. Muutokset voi tehdä asiakastietojen muutoslomakkeella »

Tunnusluku

Kirjaston aineistorekisteristä voi Internetin kautta tehdä tiedonhakuja. Kirjastokortin haltija saa myös halutessaan tunnusluvun, jolla pääsee katsomaan omia lainojaan, uusimaan niitä sekä tekemään varauksia. Lainausautomaatin käyttö edellyttää myös tunnuslukua. Tunnusluvun saa kirjastossa henkilökohtaisesti käymällä; tällöin täytyy esittää henkilöllisyystodistus ja kirjastokortti. Tunnusluku on maksuton.

Lainaus ja palautus

Kirjastokortti on aina esitettävä lainattaessa. Lainaaja saa lainoistaan kuitin, josta näkyy eräpäivä, joten se on hyvä säilyttää. Myös palautuksista saa pyydettäessä kuitin.

Yhdellä asiakkaalla saa olla kerrallaan enintään 150 lainaa, joista enintään 30 CD- tai LP-levyä, 10 DVD-levyä, 10 konsolipeliä, 10 CD-äänikirjaa ja 10 blu-ray -levyä.

Pääkirjastossa voi lainata myös lainausautomaatilla.

Lainattu aineisto tulee palauttaa kirjastoon viimeistään eräpäivänä. Lainat voi palauttaa mihin tahansa Satakirjastoon. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston aukioloajan päättyessä. Kirjaston aukioloajan jälkeen tehdyt palautukset kirjautuvat seuraavalle aukiolopäivälle. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu asiakkaan omalla vastuulla.

Myöhästyneestä aineistosta peritään maksu.

Laina-ajat

Kirjojen, cd-romien ja musiikki-cd-levyjen laina-aika 28 vrk. Pikalainojen laina-aika on 7 vrk, kirjastoautossa 14 vrk. Niitä ei voi varata eikä uusia.

DVD-levyjen, videoiden, konsolipelien ja lehtien laina-aika on 14 vrk. Kirjastoautossa videoiden, lehtien ja DVD-levyjen laina-aika on 14 vrk.

Kaukopalvelussa kirjojen, cd-romien ja musiikki-cd-levyjen laina-aika on 35 vrk. Lehtien, videoiden, DVD-levyjen ja mikrofilmien laina-aika on 16 vrk.

Siirtokokoelmien laina-aika on 6 kk.

Pikalaina

Pikalaina on uutuuskirja, joilla on viikon laina-aika, eikä sitä voi uusia eikä varata. Pikalaina kiertää lainassa nopeasti ja siksi hyllystä löytyy aina uutuuksia. Kirjoista on myös kappaleita, joilla on pitempi laina-aika ja joita voi varata.

Pikalainaksi hankitaan kaikkein kysytyimpiä ja varatuimpia uutuuksia mutta myös esikoisteoksia ja vähemmän tunnettujen kirjailijoiden teoksia.

Pikalainat löytyvät aikuistenosastolta lainausautomaattien vierestä.

Lainojen uusiminen

Laina-aikaa voi jatkaa, ellei aineistoon ole varauksia. Lainat voidaan uusia korkeintaan 8 kertaa.
Lainan uusiminen onnistuu myös puhelimitse, puh. 044 701 5817 tai Internetin kautta osoitteessa www.satakirjastot.fi. Internetin kautta uusimiseen tarvitaan tunnusluku, jonka saa kirjastosta.

Varattu aineisto

Varatun aineiston voi noutaa haluamastaan kirjastopisteestä. Pääkirjaston noutopaikka on lainaustoimisto 1.kerros. Aineisto pidetään varattuna 7 päivää saapumisilmoituksen postituspäivästä tai kirjaston ollessa suljettuna seuraavaan aukiolopäivään saakka. Kirjastoautossa aineisto pidetään varattuna seuraavaan pysäkkikäyntiin saakka. Varatun aineiston saapumisilmoitus on mahdollista saada kirjeenä, sähköpostina tai tekstiviestinä

Kopiointi

Lehtilukusalissa on asiakaskäyttöön tarkoitetut kopiokone. Kopioiden hinnat A4 0,4 €/kpl ja A3 0,8 €/kpl.

Ajanvaraus

Internet
Pääkirjaston asiakaskoneita aikuisten osastolla ja Tietotorilla sekä yhtä konetta Sampolan kirjastossa voi varata Internetin kautta. Muiden toimipaikkojen koneet sekä lasten ja nuorten osaston koneet varataan palvelutiskiltä tai puhelimitse.
Ajan voi varata osoitteesta http://pori.ajanvaraus.atp.fi

Jos et halua tai voi tehdä varausta itse, niin voi kysellä vapaita nettiaikoja myös pääkirjaston virkailijoilta tai puhelimitse numeroista 044 701 5815 ja 044 701 5822.

Aikuisten osaston sekä tietotorin Internet-koneet on tarkoitettu yli 15-vuotiaille. Nuorten osaston koneet alle 15-vuotiaille.
Ks. Tietotekniikka ja laitteet

Tutkijanhuoneet
Tutkijanhuoneiden ajanvaraukset: 044 701 5822, 044 701 5823.

Mikrofilmilukulaitteet
Mikrofilmilukulaitteet varataan lehtilukusalin kautta.
Ajanvaraus puhelimitse 044 701 5822, 044 701 5823 tai sähköpostitse
lehmus.kirjasto(@)pori.fi

Maksut ja korvaukset

Kirjasto perii maksun laina-ajan ylittämisestä, kadonneesta tai turmeltuneesta kirjastoaineistosta, erääntyneiden lainojen perimiskuluista, aineiston varaamisesta, kirjastokortin uusimisesta, osasta kaukopalvelua, kopioista ja tulosteista.

Myöhästymismaksut

· Myöhästymismaksuja aletaan periä heti eräpäivän jälkeen.

· Kaikki aikuisten aineisto 0,25 €/laina/kalenteripäivä, enintään 7 €/laina

· Lasten- ja nuortenosaston myöhästyneistä lainoista peritään vain huomautuskulut.

· Aineiston myöhästymismaksut ja muut maksut kertyvät lainaajan maksutilille, jonka suuruus saa olla korkeintaan 10 €. Maksujen ylitettyä tämän rajan asiakas ei voi lainata ennen kuin kaikki maksut on maksettu.

· Maksut voi maksaa mihin tahansa Satakirjastoon, lukuun ottamatta perinnässä olevan aineiston maksuja, jotka on maksettava aineiston omistavaan kirjastoon.

· aineiston laskutuksen ja perinnän hoitaa aineiston omistava kirjasto.

1. huomautus lähetetään viikon kuluttua eräpäivästä.
Myöhästymismaksujen lisäksi peritään huomautusmaksu 1,5 €. HUOM! Mikäli aineistoon on varaus, 1. muistutus lähtee heti eräpäivän jälkeen.

2. huomautus lähetetään 4 viikon kuluttua eräpäivästä.
Myöhästymismaksujen lisäksi peritään huomautusmaksu 3 €.

Lasku lähetetään 8 viikon kuluttua eräpäivästä.
Myöhästymismaksujen lisäksi peritään laskutuskulut 12 €. Laskutuskulut sisältävät 1. ja 2. huomautuksen huomautusmaksut. Lasku on perimiskelpoinen.

Varausmaksut
Varaaminen on maksutonta
Noutamaton varaus 1 €

Aineiston korvaaminen ja maksujen maksaminen
Lainaajan on korvattava kadonnut tai vahingoittunut aineisto maksamalla aineiston omistavan kirjaston määräämä korvausmaksu. Kirjasto ei palauta korvausmaksua, vaikka korvattu aineisto palautettaisiin myöhemmin. Muut kuin perintään siirretyt maksut voi maksaa mihin tahansa Satakirjastoon. Aineiston myöhästymismaksut ja muut maksut kertyvät lainaajan maksutilille, jonka suuruus saa olla korkeintaan 10 €. Maksujen ylitettyä tämän rajan asiakas ei voi lainata ennen kuin kaikki maksut on maksettu.

--------------------------------------------------------------------------------
Kirjastokortti

Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen uusi kirjastokortti kadonneen tai turmeltuneen tilalle: 2 €.

--------------------------------------------------------------------------------

Kaukopalvelumaksut
Kaukopalvelun asiakkaan tulee olla rekisteröitynyt lainaaja. Kaukopalvelun tilausmaksua ei palauteta vaikka aineistoa ei saada tai tilaus perutaan.

• kaukolainatilaus kotimaasta: 5 € / tilaus
• kaukolainatilaus Pohjoismaista: 5 € / tilaus; lisäksi 5 € noudettaessa
• kaukolainatilaus muualta: 5 € / tilaus; lisäksi 15 € noudettaessa
• mikrofilmattu aineisto: 5 € /tilaus
• jäljennetilaus 5 €, lisäksi noudettaessa lähettäjäkirjaston määräämä maksu

-------------------------------------------------------------------------------
Kopiot ja tulosteet

Paperiset valokopiot ja tulosteet itsepalveluna:
- mustavalkoinen 0,40 € A4/sivu; 0,80 € A3/sivu
- värillinen 1 € A4/sivu; 2 € A3/sivu

Palvelukopiot: kalvot, virkailijan mikrofilmiltä ottamat kopiot yms.
- mustavalkoinen 2 € /sivu
- värillinen 4 € /sivu

--------------------------------------------------------------------------------
Korvaukset

Kadonnut tai turmeltunut aineisto korvataan aineistorekisterihinnan mukaisesti. Sen lisäksi: dia- ja moniviestinkotelo: 4 € kasetti-, levy- tai video- tai cd-rom-kotelo: 2 € liite (paperi) 3,5 € muovituskulut: 1,5 € viivakooditarra: 1 € --------------------------------------------------------------------------------

Tilavuokrat

- näyttelytilan vuokra : 42,85 € / viikko (sis. 24% alv)
- kokoustilan vuokra : 25,20 €/tunti (sis. 24% alv.), 85,70 €/päivä (sis. 24% alv.)
--------------------------------------------------------------------------------

Muut myytävät tuotteet

Muovikassi 0,40 €
Kangaskassi 1,50 €

Poistokirjojen myynti


Poistokirjat 0,5 - 4 € / kpl. Arvokkaat kirjat hinnoitellaan erikseen.

Korvaukset

Kadonnut tai turmeltunut aineisto korvataan aineistorekisterihinnan mukaisesti.
Sen lisäksi mahdollinen aineiston säilytyskotelo 4 €.


Satakirjastojen käyttösäännöt

Satakirjastot on 17 Satakunnan kaupungin- ja kunnankirjaston yhteistietokanta. Satakirjastoihin kuuluvat: Eura, Eurajoki, Harjavalta, Honkajoki, Huittinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Rauma, Siikainen, Säkylä ja Ulvila.

Käyttösäännöt ovat yhteiset kaikissa Satakirjastoissa.

Käyttö- ja lainausoikeus

Kirjasto on kaikille avoin julkinen palvelu. Kirjaston käyttöoikeus on kaikilla, jotka noudattavat käyttösääntöjä. Käyttöoikeus sisältää oikeuden käyttää kirjaston palveluja ja yleisötiloja.

Lainausoikeutta varten tarvitaan kirjastokortti. Kirjastokortin saa esittämällä kuvallisen henkilötunnuksella varustetun henkilöllisyystodistuksen ja ilmoittamalla yhteystietonsa. Alle 18-vuotiaalta riittää kuvaton Kela-kortti. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan tai täysi-ikäisen vastuuhenkilön kirjallisella suostumuksella. Päiväkoti, koulu, muu laitos tai yhteisö voi saada yhteisökortin, jota varten tarvitaan nimetty vastuuhenkilö. Kirjastokortti on maksuton ja sen saa kaikista Satakirjastoista.

Asiakas tarvitsee tunnusluvun päästäkseen verkkokirjastossa omiin lainaustietoihinsa ja/tai lainatessaan automaateilla. Tunnusluvun saa kirjastosta lainaajaksi rekisteröitymisen yhteydessä tai myöhemmin henkilöllisyytensä todistettuaan.

Käyttäjän tietosuoja

Kirjastolla on oikeus käyttää henkilötunnusta lainaajarekisterissään (Henkilötietolaki 523/1999, 13 §). Asiakkailta, joilla ei ole Suomen henkilötunnusta, riittää syntymäajan ilmoittaminen. Kaikki asiakkaaseen ja hänen asiointiinsa liittyvä tieto on luottamuksellista. Rekistereiden tietoja ei luovuteta ulkopuolisille. Asiakkaalla on henkilötietolain mukaan oikeus tarkistaa, mitä häntä koskevia tietoja kirjaston lainaajatietoihin on tallennettu. Lainaajarekisterin rekisteriseloste on nähtävillä kirjastoissa ja kirjastojen www-sivuilla.

Asiakkaalla on mahdollisuus siihen, että hänen tai taattavan henkilötiedot tarkastetaan aina lainaustapahtuman yhteydessä.

Käyttäjän vastuu


Kirjastokortti on henkilökohtainen ja kirjastokortin omistaja on vastuussa kortillaan tai takaamallaan kortilla lainatusta aineistosta.

Osoitteen ja nimen muutoksesta on ilmoitettava kirjastoon. Myös kirjastokortin katoamisesta on ilmoitettava kirjastoon välittömästi. Asiakas ei ole vastuussa aineistosta, joka on lainattu kadonneella kortilla katoamisilmoituksen jälkeen.

Kirjasto ei ole korvausvelvollinen, mikäli lainattu tallenne vahingoittaa asiakkaan laitteita. Kirjasto ei myöskään vastaa lainatun aineiston käytön aiheuttamista henkilö- tai muista vahingoista.

Lainojen palauttaminen palautusluukkuun tapahtuu asiakkaan omalla vastuulla.

Lainaus, lainojen uusiminen ja varaaminen


Yleinen laina-aika on neljä (4) viikkoa. Kirjasto voi määrätä muitakin laina-aikoja harkintansa mukaan.

Laina-aika päättyy eräpäivänä, kun kirjasto suljetaan.

Lainojen enimmäismäärä voi olla korkeintaan 150 lainaa, joista

cd-levyjä korkeintaan 30 kpl
dvd-levyjä korkeintaan 10 kpl
konsolipelejä korkeintaan 10 kpl
cd-äänikirjoja korkeintaan 10 kpl
blu-ray-levyjä korkeintaan 10 kpl

Lainojen jakautumisesta eri tallennemuotoihin päättää Satakirjastot-johtoryhmä.

Kuvatallenteiden lainauksessa noudatetaan kansallisesti sovittuja ikärajoja.

Lainat voi uusia kahdeksan (8) kertaa, mikäli niihin ei ole varauksia. Uusimisen voi tehdä kirjastossa, puhelimitse tai verkossa.

Satakirjastojen aineistoa voi varata. Varaaminen on maksutonta. Varauksen voi tehdä kirjastossa, puhelimitse tai verkossa. Varattu aineisto on noudettava 7 päivän kuluessa saapumisilmoituksen lähettämisestä.

Maksut, aineiston korvaaminen ja perintä


Kirjastojen aineistojen käyttö kirjastossa, niiden lainaaminen ja varaaminen on maksutonta. Noutamatta jätetyistä varauksista peritään maksu. Kaukolainaus on maksullista kirjastolaissa määritellyin poikkeuksin.

Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta peritään myöhästymismaksu sekä palautuskehotuksista ja laskutuksesta aiheutuneet kulut. Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut verkkokirjaston käyttökatkoksen tai muun teknisen häiriön takia.

Maksut (ei koske perintää) voi maksaa mihin tahansa Satakirjastoon.

Kadonnut tai vahingoittunut aineisto on korvattava maksamalla siitä kirjaston määräämä hinta.

Palauttamatta jääneen aineiston sekä siihen liittyvien maksamattomien maksujen laskutuksesta ja perinnästä vastaa aineiston omistava kirjasto.

Kirjaston lasku on perimiskelpoinen. Perinnässä asiakkaalta laskutetaan aineiston korvaushinta, myöhästymismaksu sekä palautuskehotuksista ja laskutuksesta aiheutuneet kulut, perintäkulut ja lainmukainen viivästyskorko.

Lainaus- tai käyttöoikeuden menetys


Lainausoikeuden menettää kaikissa Satakirjastoissa, mikäli jättää jossakin niistä lainat palauttamatta tai maksut maksamatta. Lainausoikeuden menettää, mikäli maksuja on yli 10 euroa. Lainausoikeuden saa takaisin palauttamalla tai korvaamalla lainat ja maksamalla kertyneet maksut.

Satakirjastot perivät maksamattomia maksuja tehostetusti kerran vuodessa. Tällöin asiakkaan velkasaldon tulee olla 0 euroa, muussa tapauksessa seuraa lainauskielto.

Osittainen tai täydellinen käyttökielto tai käyntikielto on seurauksena kirjaston omaisuuden tahallisesta turmelemisesta tai varastamisesta sekä kirjaston toiminnan ja asiakkaiden häiritsemisestä.

Käyttö- tai käyntikiellon määrää kirjaston johtaja tai hänen valtuuttamansa kirjaston työntekijä. Kielto annetaan vähäisemmissä tapauksissa suullisesti, muuten kirjallisesti. Ennen kiellon antamista osapuolille varataan mahdollisuus tulla kuulluksi.

Kaukopalvelu


Satakirjastoista puuttuvaa aineistoa välitetään muista kirjastoista noudattaen kaukopalvelusääntöjä ja lainan antaneen kirjaston ehtoja. Asiakkaalla tulee olla lainausoikeus.

Voimassaolo


Jokainen Satakirjastoihin kuuluvan kirjaston johtava viranhaltija tai toiminnasta vastaava luottamuselin on hyväksynyt nämä käyttösäännöt ja ne ovat voimassa 1.1.2017 lähtien.Kirjastoaineiston valinnan, varastoinnin ja poiston periaatteet

Lähtökohdat:

Satakirjastot on Satakunnan kuntien kirjastojen yhteistietokanta. Satakirjastoihin kuuluvat Eura, Eurajoki, Harjavalta, Honkajoki, Huittinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kokemäki, Köyliö, Luvia, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Rauma, Siikainen, Säkylä ja Ulvila.

Satakirjastojen kokoelmat ovat kaikkien Satakirjastojen asiakkaiden käytettävissä riippumatta siitä, missä kirjastossa he asioivat. Valinta- ja poistoperiaatteet ovat Satakirjastojen yhteiset.

Kirjojen ja muun aineiston valinta Satakirjastojen kokoelmiin perustuu tavoitteisiin, jotka on kirjastolaissa määritelty yleisille kirjastoille:

"Yleisten kirjastojen kirjasto- ja tietopalvelujen tavoitteena on edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen, jatkuvaan tietojen, taitojen ja kansalaisvalmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä elinikäiseen oppimiseen. Kirjastotoiminnassa tavoitteena on edistää myös virtuaalisten ja vuorovaikutteisten verkkopalvelujen ja niiden sivistyksellisten sisältöjen kehittymistä. "

Kirjastojen kokoelmat antavat asiakkaille mahdollisuuden hahmottaa maailmaa erilaisista näkökulmista, rakentaa omaa identiteettiään, saada tietoa, kokea elämyksiä, viihtyä ja yllättyä.

Satakirjastot suhtautuvat avoimesti asiakkaiden hankintatoiveisiin, mutta arvioivat itse, onko tarkoituksenmukaista hankkia kulloinkin toivottua aineistoa omaan kokoelmaan vai tilata se asiakkaan käyttöön muualta.

Satakirjastot voivat ottaa vastaan lahjoituksia, mikäli aineisto täyttää sisältönsä ja kuntonsa puolesta kirjastoaineistolle asetettavat vaatimukset. Lahjoitettu aineisto siirtyy kirjaston omaisuudeksi ja vastaanottava kirjasto päättää sen jatkokäsittelystä.

Porin kaupunginkirjasto - Satakunnan maakuntakirjasto ylläpitää Satakunta-kokoelmaa, jossa on Satakuntaa, sen asukkaita, yrityksiä ja yhteisöjä käsittelevää kirjastoaineistoa sekä satakuntalaisten tuottamaa tai Satakuntaa koskevaa taiteellista aineistoa. Muut Satakirjastot ylläpitävät omaa kuntaansa koskevaa kotiseutukokoelmaa.

Valinta

Kirjasto edistää aineistovalinnoillaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, kansalaisten vaikutus- ja toimintamahdollisuuksien turvaamista ja lisäämistä sekä väestön elin- ja työolojen parantamista.

Satakirjastoihin hankitaan kirjoja, lehtiä, karttoja, nuotteja, äänitteitä, kuvatallenteita, mikrofilmejä ja elektronisia aineistoja. Saatavilla olevista uusista tallennemuodoista valitaan parhaiten kirjastokäyttöön sopivat. Kirjastot hankkivat vain sellaisia aineistoja, joiden tekijänoikeudet sallivat lainaamisen tai käytön kirjastossa.

Kirjastoaineiston valinnassa kiinnitetään huomiota sisällön merkittävyyteen, ajankohtaisuuteen ja taiteelliseen arvoon. Kirjastot seuraavat toimintaympäristössä, yhteiskunnassa ja julkaisutoiminnassa tapahtuvia muutoksia. Satakirjastojen henkilökunta valitsee kokoelmaansa sellaisen aineiston, jonka katsoo parhaiten palvelevan kuntien ja alueen asukkaiden koulutukseen, opiskeluun sekä vapaa-aikaan liittyviä tiedon- ja virkistystarpeita.

Kirjastoaineiston valinnassa pyritään tasapuolisuuteen ottamalla huomioon erilaiset näkökannat, mielipiteet sekä erityisryhmien tarpeet. Aineistovalinnassa huomioidaan myös kansainvälisyys ja monikulttuurisuus.

Valinnassa pyritään välttämään aineistoa, joka sisältää vihamielisiä asenteita muita ihmisiä, kansoja, rotuja ja uskontoja kohtaan. Lapsille ja nuorille tarkoitetun aineiston valinnassa noudatetaan erityistä huolellisuutta ja lainsäädännön määräyksiä.

Aineiston varastointi

Satakirjastoissa aineisto varastoidaan asiakkaiden lainattavaksi ja käytettäväksi. Harvoin tai satunnaisesti käytettävää aineistoa ei säilytetä osastojen hyllyssä, vaan se siirretään varastoon tai poistetaan. Pääsääntö on, että kaikkea varastossa olevaa aineistoa lainataan.

Varastointipäätöksissä otetaan huomioon kaikki Satakirjastot. Varastoinnin päävastuu on Porin ja Rauman kaupunginkirjastoilla. Mikäli aineistolla ei ole maakunnallista käyttöä, se lähetetään varastoitavaksi Varastokirjastoon.

Aineiston poisto

Kirjastolain mukaan asiakkaiden käytettävissä tulee olla uusiutuva kirjastoaineisto. Satakirjastojen kokoelmat pidetään ajantasaisena jatkuvalla kokoelmatyöllä, johon olennaisena osana kuuluu aineiston poistaminen.

Huonokuntoista, tiedoiltaan vanhentunutta ja vähän kysyttyä aineistoa poistetaan kokoelmasta harkinnan mukaan. Satakirjastoista poistettua aineistoa käsitellään tarkoituksenmukaisimmalla tavalla, esim. lähettämällä valtakunnalliseen Varastokirjastoon tai myymällä poistomyynneissä. Aineistoa ei poisteta myytäväksi asiakkaan pyynnöstä. Myytävästä aineistosta ei laadita luetteloita eikä siihen oteta varauksia.