Etusivu > Kulttuuri > Porin lastenkulttuurikeskus > Ajankohtaista > 2017 > 08 > Unelmien koulupiha – Oppilaat koulupihan asiantuntijoina

Unelmien koulupiha – Oppilaat koulupihan asiantuntijoina

(29.08.2017 09:54 Kirsi Jaakkola / päivitetty 29.08.2017 15:07)

Miltä näyttää, tuntuu, kuulostaa tai tuoksuu unelmien koulupiha? Oppilaat, opettajat ja vanhemmat pääsevät ideoimaan ja toteuttamaan Porin Kaarisillan yhtenäiskouluun unelmien koulupihaa ammattilaisten ohjaamana. Pihataideprojektissa halutaan tuoda osallisuutta pihasuunnitteluun, lisätä helposti toteutettavin toimin viihtyisyyttä ja nostaa taide välituntiliikunnan kannustimeksi. Mukana yhteistyössä ovat Kaarisillan koulu, Kaarisillan koulun vanhempainyhdistys ja Porin lastenkulttuurikeskuksen Kulttuuripolku- ja Kärkikerho-toiminta.

Pihasuunnittelua Kaarisillan koululla 29.8.2017
Miltä koulupiha näyttää sinun unelmissasi? Kaarisillan koulun viidesluokkalaisilta kysytään nyt ideoita koulupihan suunnitteluun. Porin lastenkulttuurikeskus on järjestänyt koululaisten vieraaksi muotoilija-maisemantutkija Sanna Forsellin, joka ohjaa osallistavan pihasuunnittelun työpajaa koulupäivän yhteydessä. Forsell on toteuttanut lukuisia osallistavan koulupihasuunnittelun projekteja eri puolilla Suomea. Vierailu kuuluu Porin Kulttuuripolun toteuttamiseen.

– Viidesluokkalaisilla on jo monen vuoden kokemus siitä, millainen on hyvän koulupihan tulisi olla. He ovat oman koulupihansa asiantuntijoita, toteaa Forsell.

Samana päivänä oppilaat suunnittelevat omia ornamenttikuvioita kuvataiteilija Katri Tellan opastuksella. Työpajatoiminta on osa Porin lastenkulttuurikeskuksen Kärkikerho-toimintaa.

– Ajatuksena on tuottaa kuvioista syksyllä oppilaiden suunnittelemia pihamaalauksia, kertoo Tella.


Maalataan pihaa!
Kaarisillan koululla toteutetaan syksyn aikana oppilaiden suunnittelemien pihamaalausten sarja. Maalaustyö alkaa viikolla 36. Toimintaan osallistuu opetusryhmien lisäksi Porin lastenkulttuurikeskuksen Kärkikerho-ryhmä. Toimintaa ohjaavat opettajien lisäksi taiteilijat. Koulun ja Porin lastenkulttuurikeskuksen Kärkikerhojen lisäksi Kaarisillan koulun vanhempainyhdistys osallistuu tapahtuman toteuttamiseen.

– Pihamaalaukset tuovat oppilaiden kädenjäljen näkyviin koulun ympäristössä ja osa niistä toimii samalla pihapelien alustana kannustaen lapsia liikkumaan välituntien aikana, kertoo kuvataiteilija ja suunnittelija-koordinaattori Katri Tella Porin lastenkulttuurikeskuksesta.

Kärkikerhot ovat osa hallitusohjelman Kärkihanketta, joka parantaa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta lapsille ja nuorille. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee harrastetuntien järjestämistä.kuva

Porin lastenkulttuurikeskus on tuottanut koulujen pihaan toiminnallisia teoksia kuvataiteilijoiden kanssa. Vuonna 2016 kuvataiteilija Samu Raatikainen ja Väinökän koulun oppilaat suunnittelivat ja toteuttivat Matikkapeli-teoksen koulun asfalttipihaan. Kuvassa yksi pihan matikkapeleistä. Kuva: Samu Raatikainen.


Linkit:
Porin lastenkulttuurikeskuksen kouluyhteistyö


Hakusana
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2016 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12