Etusivu > Kulttuuri > Porin lastenkulttuurikeskus > Ajankohtaista > 2017 > 10 > Tulesta ja veistosta-julkaisu on ilmestynyt

Tulesta ja veistosta-julkaisu on ilmestynyt

(24.10.2017 11:35 Salla Jyrkänne / päivitetty 31.10.2017 10:29)

Tulesta ja veistosta-julkaisu on käytännönläheinen opas tuliveiston maailmaan. Se rohkaisee kaikkia kokeilemaan ja rakentamaan. Teoksessa esitellään suunnittelun ja rakennuksen vaihteita. Esimerkkeinä on Taavin tulet-tapahtumaan valmistuneita tuliveistoksia vuosilta 2009-2014. Julkaisun tekstisisältö on kuvataiteilija Veijo Setälän käsialaa.

–Tulesta ja veistosta –julkaisua silmällä pitäen rakennettiin kuusi tuliveistosta Porin Taavin tulet-tapahtumaan. Yksi veistoksista ei päässyt teokseen mukaan, koska sääolosuhteet pettivät. Satoi niin paljon, että mikään ei palanut, eikä saatu yhtäkään kuvaa. Sinä vuonna meni kaikki niin sanotusti reisille, Veijo Setälä kertoo huvittuneena. Onneksi viisi veistosta onnistui ja niiden esittelyt ovat mukana julkaisussa.

Tuliveistoksen tekeminen on haaste ja tuottaa onnistumisen iloa. Julkaisu ei edes yritä teeskennellä, että kaikki tuliveistosten kanssa tekeminen olisi aina kivaa ja helppoa. Kaikki epäonnistumiset ovat myös kirjattu teokseen. Sään ailahtelevaisuus vaatii kekseliäisyyttä. –Suomen sääolosuhteissa saa varautua, vaikka mihin ja siksi julkaisusta löytyy jokaisen esimerkkiteoksen kohdalta myös sääolosuhteet merkittyinä, kertoo Veijo Setälä. Lisäksi koko julkaisu on painettu säänkestävälle materiaalille, että sen voi huoletta ottaa mukaan mihin vain, kun valmistelee veistosta ja sen polttoa.

kuva

Veijo Setälä kurkkaa silmästä.

Julkaisun teokset ovat toteutettu yhdessä lukiolaisten kanssa. Lukiolaiset ideoivat teokset ja Veijo Setälä muokkasi rakennustapaa vuodesta toiseen, siten että siihen tulisi jotain uusia elementtejä aina mukaan. Esimerkiksi teosten valaiseminen ja savukone-elementit ovat tuoneet lisäaikaa valmiin teoksen esilläoloon, joka muuten jää vajaaseen tuntiin. –Välillä harmittaa, jos teosta on rakennettu kaksikin viikkoa ja kaikki on silmänräpäyksessä ohi. Tai sää pilaa koko touhun. Sään vuoksi on toki koettu ylpeyden hetkiäkin, kun eräänä vuonna muut teokset eivät ottaneet tulta alleen, mutta meidän robotti paloi! Sillä periaatteella lähdetään rakentamaan, että teos palaa säällä kuin säällä, Veijo kertoo.

Setälä suosittelee Tulesta ja veistosta –julkaisua kaikille, mutta erityisesti niille, ketkä haluavat esimerkiksi rakentaa hieman erilaisen juhannuskokon. –Tuleen tuijottaminen on meille kaikille yhteistä, joten miksei siihenkin voisi panostaa vähän enemmän.

Tulesta ja veistosta-julkaisu on Porin lastenkulttuurikeskuksen tuottama ja tuliveistosten toteutuksessa ovat olleet mukana myös Länsi-Porin lukio sekä Porin taidemuseon pedagoginen yksikkö. Julkaisun kuvamateriaali on Porin lastenkulttuurikeskuksen arkistoista ja kuvaajina ovat mm. Päivi Setälä, Kirsi Jaakkola, Antti-Jussi Marjamäki, Laura Myllykangas ja Ilmo Setälä. Kirsi Jaakkola vastaa myös graafisesta suunnittelusta.

Tulesta ja veistosta on myynnissä Porin taidemuseon kaupassa ja nettikaupassa.


Hakusana
2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2016 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12