Etusivu > Kulttuuri > Museot > Luontotalo Arkki
kuva
22.9. - 31.12.2017 Suomen luonto - tänään ja huomenna

Näyttelyssä esitellään Suomen kuuluisimmat luontokohteet ja tyypillisimmät lajit. Suomalainen maisema koostuu metsien, järvien ja jokien mosaiikista. Aivan pohjoisimmassa Lapissa tunturit yltävät korkeammalle kuin eteläisten alueiden harjut ja ylängöt. Näyttelyssä juhlistetaan näitä elementtejä kuuluisten luontokohteiden, Punkaharjun – Kolin – Kuusamon ja Kilpisjärven, maisemavalokuvien kera. Luontotalo Arkin kokoelmista tuodaan esille tyypillisimpiä lajeja, kuten hirvi, rusakko, orava ja poro. Näyttelyssä pohditaan myös lähitulevaisuuden pahimpia uhkakuvia: ilmastonmuutosta, luonnonvarojen liikakäyttöä ja ympäristön saastumista.


kuva Koli nousi 1800 - luvulla Itä-Suomen kuuluisimpien matkailukohteiden joukkoon. Kuva: Markku Tano

SUISTOYÖ

Veden hidas liike kohtia merta ja aamuyön usva peittävät näkyvistä sen monimuotoisuuden joka tekee Kokemäenjoen suistosta merkittävän luontokohteen. Öisessä maisemassa aika tuntuu pysähtyneen.

Kokemäenjoen suisto on kuuluisa erityisesti linnustostaan mutta lähempää katsottuna sen kasvillisuus avaa silmien eteen värien ja lajien kirjon jota on vaikea muualta löytää. Suiston yleisistä korkeista, ilmaversoisista lajeista filmissä esitellään kapealehtiosmankäämi (Typha angustifolia) ja kurjenmiekka (Iris pseudacorus). Pienemmistä, ilmaversoisista ruohoista tutustumme suovehkaan (Calla palustris), sarjarimpiin (Butomus umbellatus) ja pystykeiholehteen (Sagittaria sagittifolia). Kelluslehtisiä alueelta edustavat rantapalpakko (Sparganium emersum), vesitatar (Persicaria amphibia), ulpukka (Nuphar lutea) ja lumme (Nymphaea alba). Irtokellujista kuvissa vilahtaa kilpukka (Hydrocharis morsus-ranae).

Maisemat on useiden kesien aikana taltioinut Jan Wessberg. Lintujen laulu on Jan Eeralan äänittämää.

Pituus: 9:30 min


kuva Suistoyö -filmin aiheena on Kokemäenjoen suisto, sen maisemat ja erityisesti kasvillisuus. Kuva: Jan WessbergPLY (Porin Lintutieteellinen Yhdistys)

Perusnäyttelyn puolella on esillä uusi teema. Kyseessä on Porin lintutieteellisen yhdistyksen toimintaa esittelevä nurkkaus jonka osana ovat lajeista Valkoposkihanhi (Branta leucopsis) ja Merikotka (Haliaeetus albicilla). Lisäksi käyttöön on asennettu tabletti jonka kautta voi helposti tarkistaa viimeisimmät maastossa tehdyt lajihavainnot. Tätä Tiiran listaa päivitetään jatkuvasti.


kuva Teemuluodon lintutornilla. Kuva: Markku Saiha


Avoinna

Luontotalo Arkki on normaalisti avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11 - 17. Ennen suuria juhlapyhiä, Arkki sulkeutuu useimmiten jo klo 15.


Lipunmyynti

Puh. 02 - 621 1176

arkki(at)pori.fi

kuva
21.11. tiistai
klo 14:00
Luontotalo Arkki
Seniori-iltapäivä: Suomi ilmasta 100 -kuvaesitys