Etusivu > Kulttuuri > Museot > Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo > Koulut ja päiväkodit

Kulttuuriperintöopetus

Rakennuskulttuuritalo Toivon ja Korsmanin talon yhtenä keskeisenä tehtävänä pidetään lasten ja nuorten kulttuuriperintöopetusta. Tärkeä työväline tässä opetuksessa on Korsmanin talo, joka on ennen kaikkea suunniteltu tunnelmalliseksi aikamatkaksi nykylasten isovanhempien lapsuuden Poriin. Vaikka talo on avoinna myös yleisölle, käytetään sitä koulujen lukuvuoden aikana ennen kaikkea kulttuuriperintöopetukseen esikouluikäistä aikuisopiskelijoihin saakka. Käynnit on suunniteltu eri ikäryhmien mukaan, joten kun pienimmät koululaiset hakevat klapeja alustasta, jauhavat kahvia kahvimyllyllä ja syövät pullamossoa, koostuu yläkoululaisten ja sitä vanhempien vierailu pääasiassa sanallisesta opastuksesta. Lisäksi on mahdollisuus varata aika pienen hirsitalon pystyttämiseen.

kuva


Vuodesta 2000 alkaen pihapiirissä on järjestetty museoviikon tietämissä lauantaipäivänä lasten rakennuspäivä yhteistyössä MLL:n Porin paikallisyhdistyksen kanssa. Rakennuspäivää varten pihalle on hankittu sekalaisia vanhoja rakennustarvikkeita, kuten hirren pätkiä, lautaa, lankkua, panelia, päreitä, tiiliä, kattotiiliä, pakkilaatikoita, savea, olkea jne, joista lapset ovat saaneet rakentaa pihalla majoja. Lisäksi on tehty lasten kanssa maalia majojen maalaamiseen. Ks. video rakennuspäivältä tästä.

Hiihto- ja syyslomaviikolla sekä joulun alla on museolla ja Toivossa työpajoja lapsille.

Kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla Satakunnan Museo ja Rakennuskulttuuritalo Toivo järjestävät kaksi nelipäiväistä lasten museoleiriä 8-11 -vuotiaille lapsille.

kuva

Aikamatka kaupunkiin – Suunnistus Porin kaupungin historiaan

Kaupunkisuunnistuksessa tutustutaan lasten näkökulmasta Porin kaupungin historiaan, sen rakentumiseen sekä kehittymiseen kaupungin perustamisesta, vuodesta 1558, 1950-luvun alkuun asti. Suunnistus sisältää kaikkiaan 11 eri teemaa ja kohdetta, joiden avulla kaupungin menneisyys tulee lapsille ja nuorille tutuksi.

Kaupunkisuunnistuksen pientä kirjaa voi hyödyntää koulussa paikallishistorian opetuksessa sellaisenaan tai kiertää sen avulla suunnistuskohteissa ja yhdistää kaupunkikierrokseen opastettu tai omatoiminen käynti Satakunnan Museossa, Rakennuskulttuuritalo Toivossa tai Rosenlew-museossa. Museot liittyvät hyvin tiiviisti suunnistusreitin kohteisiin.

Oppilaiden käyttöön tarkoitetun kirjasen lisäksi kaupunkisuunnistukseen liittyy opettajan materiaali, josta löytyy kaikki suunnistuksen teemat laajemmassa muodossa lähdeviitteineen. Niin kaupunkisuunnistus kuin opettajan materiaali ovat tulostettavissa museon Opetuspaketit -sivuilta, jossa ovat museon muutkin opetuspaketit.

Lue lisää

Teollisuustyön jäljillä – Porin teollisuuden historiaa yläkoululaisille ja lukiolaisille

Teollisuustyön jäljillä -projektissa rakennetaan yläkoulujen ja lukioiden oppilaille Porin teollistumista ja teollisuutta käsittelevä opetuskokonaisuus.

Lue lisää

Museokerho Maija Stiina ja Johan 2002-03

Museokerho toteutettiin lukuvuonna 2000-03 kerran viikossa tapahtuvana iltapäiväkerhona, jonka tavoitteena oli tutustuttaa porilaislapset omaan lähiympäristöönsä ja sen menneisyyteen. Lähtökohdaksi otettiin kerholaisten ikäisten (4.-5. luokka) lasten elämä eri aikoina: miten asuttiin, pukeuduttiin, syötiin, miltä ympäristö näytti. Katso raporttikerhosta tästä.