Etusivu > Kulttuuri > Museot > Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo > Toivo ja korjausneuvonta > Korjausneuvontapäivät maakunnassa

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät: Toivon korjausneuvontapäivä lauantaina 9.9.2017 klo 10 - 15

Pelto-Laurilan tilalla Huittisten Raijalassa

osoite Victor Forseliuksen tie

kuva


Vuonna 1900 valmistunut Pelto-Laurilan huvilamainen päärakennus on erittäin koristeellinen nikkarityylin luomus. Perimätiedon mukaan kauppaneuvos Victor Forselius antoi "rakennuspiirustuksiksi" ranskalaista taloa esittävän postikortin. Forselius oli aikansa johtavia maatalouden kehittäjiä ja näin ollen Pelto-Laurila toimi uusien maatalouskoneiden koetilana. Pihassa sijaitseva pakaritupa on ilmeisesti 1700-luvulta. Siinä on säilynyt puhdaspiirteinen avokuisti. Hirsinen navetta- rakennus on 1880-luvulta. Piha on puistomaisesti istutettu.

kuva


kuva


kuva


kuva


Toivon korjausneuvontapäivänä on mahdollisuus tutustua Pelto-Laurilaan. Toivon työnäytöksissä kunnostetaan mm. Pelto-Laurilan ikkunoita ja annetaan neuvoja vanhan rakennuksen korjaustyön periaatteista, käytännön korjauksista ja rakennusmateriaaleista.

Toivo on Satakunnan maakuntamuseon yksikkö, joka tehtävänä on neuvoa vanhojen rakennusten korjaajia kaikkialla maakunnassa. Yhtenä maakunnallisen toiminnan muotona Toivo on järjestänyt korjausneuvontapäiviä syksystä 2005 alkaen, jolloin tapahtuma järjestettiin Eurajoen Irjanteella. Toivon korjausneuvontapäivä on ollut mm. Eurajoella, Huittisissa, Vampulassa, Honkajoella, Siikaisissa, Kankaanpäässä, Eurassa, Laviassa, Ulvilassa, Pomarkussa, Nakkilassa, Kokemäellä, Merikarvialla, Jämijärvellä, Pihlavassa ja Köyliössä.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2017: Luontoon yhdessä

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on jokasyksyinen tapahtuma, joka aktivoi ihmisiä toimimaan oman kulttuuriympäristönsä ja -perintönsä omaleimaisuuden puolesta ympäri koko Euroopan. Päivien tarkoitus on lisätä tietoa kulttuuriympäristön monimuotoisuudesta, herättää keskustelua sekä edistää paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta ja arvostusta. Suomessa tapahtumat keskittyvät syyskuun toiseen viikonloppuun.

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, European Heritage Days, vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Joka syksy 50 maassa yli 20 miljoonaa ihmistä osallistuu päivien tapahtumiin. Suomessa päiviä on vietetty vuodesta 1991 lähtien. Vuoteen 2013 asti tapahtuma kulki nimellä Euroopan rakennusperintöpäivät.


Lisätietoja: Intendentti Tuulikki Kiilo, p. 044 701 1051, tuulikki.kiilo@pori.fi


kuva