Etusivu > Kulttuuri > Museot > Satakunnan Museo > Satakunnan Museon ystävät ry

Satakunnan Museon ystävät ry

kuva

Satakunnan Museon ystävät ry on syksyllä 2012 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on tukea Satakunnan Museota ja samalla järjestää jäsenilleen mukavaa ja sivistävää toimintaa. Yhdistyksen toimintamuotoja ovat luennot, tutustumiset, retket ja muut tapahtumat.

Yhdistyksen aikomuksena on avustaa museota esim. julkaisujen tekemisessä, toimia näyttelyiden ja tapahtumien vapaaehtoisina työntekijöinä, erilaisten toimintojen arviointiryhmissä.

Yhdistyksen pääpaino on toiminnassa, ei hallinnoinnissa, joten toimimme modernisti sähköisin viestein.

Satakunnan Museon ystävät on joukko eri-ikäisiä ja erilaisia ihmisiä, joita yhdistää kiinnostus museotoimintaan ja rakkaus Satakunnan Museoon. Yhdistyksen taustana on Satakunnan Museon Avara museo -hankkeen Avartajat-ryhmä, jossa tavalliset ihmiset saivat tutustua museoon sisältäpäin ja lopuksi he tekivät oman näyttelyn Karin kasettimankka – ja muita tavaroita (tarinoita). Lopulta päätettiin perustaa Satakunnan Museon ystävät ry, koska yhdessä toimiminen ja historian sekä kulttuurin harrastaminen oli niin mukavaa.


Tule sinäkin mukaamme tukemaan ja tutustumaan Satakunnan Museoon!

Yhdistyksen liittymismaksu on 10 € ja vuoden jäsenmaksu 10 €.


Lisätietoa yhdistyksestä:

HUOM! Puheenjohtajan yhteystiedot ovat muuttuneet, alla uudet
Puheenjohtaja Kari Nummi, kari.j.nummi(at)gmail.com, p. 0500 333 661

Jäsensihteeri Carita Tulkki, carita.tulkki(at)pori.fi, p. 044 701 1054

Yhdistyksen postiosoite:
Satakunnan Museon ystävät
c/o Satakunnan Museo
Hallituskatu 11
28100 Pori


Satakunnan Museon ystävien jäseneksi voi liittyä täyttämällä sähköisen lomakkeen. Klikkaa siis alla olevaa jäsenlomake-linkkiä:

Jäsenlomake

Satakunnan Museon eri toimipisteistä löytyy lomakkeesta myös paperinen versio, jonka voi täyttää ja jättää Satakunnan Museon lipunmyyntiin (Hallituskatu 11) tai antaa puheenjohtajalle tai jäsensihteerille tai lähettää Satakunnan Museon ystävien postiosoitteeseen.


Yhdistys on nyt myös Facebookissa

Yhdistys löytyy nykyisin myös Facebookista, joten käy tykkäämässä sivua ja saat sitäkin kautta tietoa ystävien toiminnasta ja tapahtumista. Ja voit tietysti itsekin kommentoida tilaisuuksia ja lähettää sivuille vaikkapa kuvia. Ystävät löytyvät Facebookista nimellä Satakunnan Museon ystävät ry.


Vuoden 2017 tapahtumia


Opastus Luontotalo Arkin näyttelyyn Maailma ennen ihmistä

Keskiviikkona 22.2.2017 klo 17.30 Luontotalo Arkissa (Pohjoispuisto 7)

Yhdistyksen jäsenille järjestetään oma opastus Luontotalo Arkin näyttelyyn Maailma ennen ihmistä. Opastus on keskiviikkona 22.2.2017 kello 17.30. Mukaan mahtuu 30 jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä. Opastus on tarkoitettu jäsenille ja se on maksuton. Ilmoittautumiset sähköpostilla puheenjohtajalle kari.j.nummi(at)gmail.com.


Tarinaa Soomen pojista

Keskiviikkona 8.3.2017 klo 17.30 Rosenlew-museossa (Kuninkaanlahdenkatu 14)

Toimitusjohtaja Pertti Ramstedt tarinoi Soomen pojista eli Suomen pojista 8.3.2017 kello 17.30 Rosenlew-museossa. Nyt kannattaa tulla kuulemaan mitä ja keitä olivat Soomen pojat. Tilaisuus on jäsenille maksuton.


Yhdistyksen vuosikokous

Keskiviikkona 22.3.2017 klo 17.30 Luontotalo Arkissa (Pohjoispuisto 7)

Yhdistyksen sääntöjen mukaisesti vuodessa on yksi virallinen vuosikokous keväisin. Tänä vuonna vuosikokous on keskiviikkona 22. maaliskuuta kello 17.30 Luontotalo Arkissa. Vuosikokous käsittelee viime vuoden tilit ja hallinnon, valitsee puheenjohtajan ja hallitukseen jäsenet erovuoroisten tilalle ja päättää jäsenmaksun, tämän vuoden talousarvion ja toimintasuunnitelman. Virallinen kutsu lähetetään jäsenille sähköpostitse.

Tervetuloa tutustumaan yhdistyksen jäseniin, kuulemaan menneestä ja tulevasta toiminnasta sekä nauttimaan kahvitarjoilusta!


Iltaretki Liikistöön

Keskiviikkona 26.4. lähtö klo 17 Satakunnan Museon luota (Hallituskatu 11)

Yhdistys tekee retken Ulvilan Liikistöön ja Kellarinmäelle eli keskiaikaisen Ulvilan paikalle. Retkelle lähdetään Satakunnan Museon edestä omilla autoilla / kimppakyydeillä klo 17. Oppaana amanuenssi / arkeologi Leena Koivisto. Retki on maksuton. Lisätietoja puheenjohtajalta.


Teemu Keskisarjan luento

Maanantaina 15.5. klo 17 Kansalaisopiston auditoriossa (Gallen-Kallelankatu 14)

Historioitsija Teemu Keskisarjan luento Mannerheim - hulttio ja kansallissankari. Luento Mannerheimin nuoruudesta ja ihmiskohtaloista Viipurissa 1918.

Tilaisuus on maksuton yhdistyksen jäsenille. Muilta peritään 5 euron sisäänpääsymaksu. Lipunmyynti alkaa noin puoli tuntia ennen tilaisuuden alkua. Tervetuloa!


Museoiden yön puffetti Rosenlew-museossa

Lauantaina 20.5. klo 17-24 Rosenlew-museossa

Yhdistys pitää Museoiden yönä puffettia Rosenlew-museon pihassa tai sisätiloissa riippuen säästä. Rosenlew-museon on avoinna klo 24 asti ja pitkin iltaa on erilaista ohjelmaa. Haluatko tulla puffettiin talkoohommiin? Lisätietoja ja ilmoittautuminen varapuheenjohtajalle Taisto Huhtasalolle: taisto.huhtasalo(at)gmail.com.


Kesäretki Louhisaaresta Armonlaaksoon

Keskiviikkona 7.6. klo 8.30-19.30

Retkellä tutustutaan Louhisaaren kartanoon ja sen Kalmilaiseen hyötypuutarhaan, Askaisten aateliskirkkoon, Ritaripuistoon, Naantalin kirkkoon ja vanhaan kaupunkiin sekä Naantalin museoon.

Retken hinta on 50 €, muilta 60 €. Museokortilla saa 5 € alennuksen. Maksu sisältää matkat, sisäänpääsyn, opastukset, kahvit Louhisaaressa ja lounaan seisovassa pöydässä Naantalin Merisalissa. Retkelle on vielä muutama paikka jäljellä. Ilmoittautuminen pj. Kari Nummelle. Yhteystiedot löytyvät sivun yläosasta.


Matka Tarttoon Viron kansallismuseoon

17.-20.7.2017

Virolaisten uusin ylpeyden aihe, kauan kaivattu Viron kansallismuseo avattiin viime syksynä Tartossa. Yhdistys tekee sinne matkan 17.-20. heinäkuuta.

Kaikki matkustajapaikat on varattu, mutta peruutuspaikkoja voi tiedustella pj. Kari Nummelta. Yhteystiedot löytyvät sivun yläosasta.


Jokiristeily Charlotalla

Keskiviikkona 9.8.2017 klo 16 alkaen noin klo 21 asti

Elokuisena kesäiltana risteillään M/S Charlotalla Reposaareen ja takaisin. Risteilylle lähdetään klo 16 ja takaisin tullaan noin klo 21. Matkalla nähdään ja kuullaan jokisuiston historiasta ja eri kohteista ja Reposaaressa nähdään Museohinaaja Santtu mereltä päin. Illan aikana ei käydä maissa. Jokilaivalla on lämpimät sisätilat, wc ja A-oikeudet.

Risteilyn hinta jäsenille on 40 € ja muilta 50 €. Hinta sisältää matkan ja Kapteenin keiton eli kermaisen savulohikeiton saaristolaisleivän ja voin kera. Risteily toteutuu mikäli mukaan lähtee 30 henkeä. Kaikkiaan mukaan mahtuu 60 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen sähköpostitse Taisto Huhtasalolle taisto.huhtasalo(at)gmail.com. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä allergiat.


Retki Vapriikkiin ja Lenin-museoon

Lauantaina 16.9.2017 klo 8-17

Yhdistys järjestää museoretken Tamperelle lauantaina 16.9.2017 klo 8-17. Lähtö on Satakunnan Museon edestä (Hallituskatu 11) klo 8 ja paluu klo 17 mennessä.

Retken kohteina ovat Museokeskus Vapriikin Kielletty kaupunki -näyttely ja Lenin-museon uusittu näyttely, molemmat opastettuina. Vapriikissa on mahdollisuus tutustua myös moniin muihin näyttelyihin, joista uusin on kesäkuussa auennut Birckala 1017, joka kertoo Tursiannotkon viikinkiaikaisesta kylästä.

Ohjelma:
7.45 lähtö Satakunnan Museon edestä, n. 30 min välipysähdys Nokialla Nanson Penkolassa
10.00 Vapriikki
10.15 ja 10.45 kahden erillisen ryhmän opastukset (ryhmäkoko max. 30); Vapriikin yleisesittely ja sen jälkeen tunnin opastus Kielletty kaupunki -näyttelyyn
13.30 siirrytään bussilla Lenin-museoon
13.45 opastus Lenin-museossa, kaksi opastusta samanaikaisesti (ryhmäkoko max. 25)
15.15 lähtö kohti Poria

Retken hinta on jäseniltä 35 € ja muilta 45 €. Voimassa- ja mukana olevalla Museokortilla saa 5 euron alennuksen. Hinta sisältää matkat, sisäänpääsyn ja opastukset. Lounas on omakustanteinen.

Matka toteutuu, jos osallistujia on vähintään 30 ja mukaan mahtuu kaikkiaan 50 henkeä.

Ilmoittaudu sähköpostitse 13.8.2017 mennessä osoitteeseen satu(at)holopaiset.com

Kerro samalla onko sinulla valtakunnallinen Museokortti. Osallistumisvahvistuksen mukana saat maksuohjeet.


Museohinaaja Santtu avoinna

Lauantaina 23.9. ja sunnuntaina 24.9. klo 12-15 Reposaaressa

Porin päivän viikonloppuna pääsee jälleen tutustumaan Reposaaressa sijaitsevan museohinaaja Santun ohjaamoon sekä kansitiloihin. Santulla on takanaan pitkä historia; se valmistui vuonna 1894 ja on tunnettu myös nimillä Bomba ja Santahamina. Porin kaupungin omistukseen ja Satakunnan Museon hallintaan Santtu tuli vuonna 1982. Santtuun pääsee vain tikkaita kiipeämällä ja tilat ovat ahtaat, joten paikka ei ole sovelias liikuntarajoitteisille. Santun avoinnapidosta huolehtii Satakunnan Museon ystävät -yhdistys ja tilaisuus on maksuton.


Satakunta vuotta sitten -näyttelyn opastus

Torstaina 28.9.2017 klo 17.30 Satakunnan Museossa

Satakunnan Museossa avautuu Porin päivän viikonloppuna näyttely Satakunta vuotta sitten, joka kertoo millainen Porin kaupunki ja Satakunta olivat sata vuotta sitten Suomen itsenäistyessä. Miten itsenäistymiseen johtanut prosessi ja yhteiskunnallinen murros näkyivät Satakunnassa, mitä tapahtui sisällissodan aikana ja sen jälkeen vuonna 1918.

Satakunnan Museo järjestää ystäville näyttelyopastuksen. Oppaana toimii museonjohtaja Juhani Ruohonen. Mukaan mahtuu 30 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä. Opastus on maksuton. Ilmoittautuminen museolehtori Carita Tulkille sähköpostitse carita.tulkki(at)pori.fi tai soittamalla p. 044 701 1054.


Sianrakkolyhtykurssi

Torstaista perjantaihin 5.-6.10.2017 Rakennuskulttuuritalo Toivossa

Yhdistys järjestää yhteistyössä Rakennuskulttuuritalo Toivon kanssa sianrakkolyhtykurssin lokakuussa. Kurssi järjestetään Toivon verstaalla.

Kurssilla veistetään puusta lyhty, jonka "lasiksi" tulee sian virtsarakosta tehty kalvo. Sian virtsarakosta saa kestävän, tuulelta suojaavan, valoa läpäisevän kalvon, joten sitä on ennen lasin yleistymistä käytetty mm. ikkunoissa ja erilaisissa lyhdyissä. Kurssilla tehtävän lyhdyn esikuva on löydetty Ruotsin Gotlannista, mutta samankaltaisia lyhtyjä lienee käytetty myös Suomessa. Lyhty tehdään kokonaan käsityönä. Kurssin aikana veistetään lyhdyn puuosat muotoonsa ja lopuksi pingotetaan virtsarakko rungon päälle.

Lisätietoja kurssista seuraa syksyn aikana.


Tyltyn kynttiläpolku

Sunnuntaina 3.12.2017 klo 16

Ystävät ovat järjestäneet jo muutamana vuonna tunnelmallisen kynttiläpolun Tylttyyn. Lisätietoja tapahtumasta seuraa syksyn aikana.


Joulukahvit

Sunnuntaina 10.12.2017 klo 16 Satakunnan Museossa

Perinteiset ystävien joulukahvit nautitaan tällä kertaa joulukuisena sunnuntai-iltapäivänä Satakunnan Museossa. Lisätietoja seuraan syksyn aikana.