Etusivu > Kulttuuri > Museot > Satakunnan Museo > Tiedotusvälineet > Tiedotteet > Valo

Valo

Satakunnan Museon Salissa 18.3.2016 – 6.11.2016

Päreestä lediin – optiikasta tunnelmaan

Kun ihminen kesytti valon: jatkoi auringonvaloa tulella, siirsi tulen ensin sijaansa, sitten kynttilän kautta lamppuun, lopulta sähkön voimasta hehkuvaan lankaan ja pienen pieneen lediin. Elämä, elämän rytmi ja koko ihminen muuttui.

Sen perästä ei meillä enää pärettä pirtissä milloinkaan poltettu. Lamppu se vain katossa loisti, ja usein sitä kyläläiset kävivät sunnuntai-iltoina ihmetellen katselemassa. (Juhani Aho: Siihen aikaa kun isä lampun osti)

Valo on sähkömagneettista säteilyä, jolla on hiukkasluonne. Se on tunnelmaa, elämää, elämän rytmiä, hyvää oloa, tehokkuutta, se on myös keksintöjä, muotoilua ja lämpöä. Valo on kaikkialla ja kaikki on valoa.

Siihen nähden että valo ympäröi meitä koko ajan ja sen olemusta on yritetty selvittää antiikin ajoista lähtien, se on monimutkainen ja jopa arvaamaton. Mistä se valo oikein tulee? Miksi valo on välillä eri väristä? Miksi esimerkiksi taivas on sininen, mutta auringonlasku punainen?

Satakunnan Museon VALO-näyttely esittelee valaistuksen kehittymistä nuotiosta päreeseen ja öljylampusta hehkulamppuun. Valaistus muutti elämän rytmiä kun esimerkiksi työskentely ilta-aikaan ja vuorotyö tehtaissa tuli mahdolliseksi. Kaupungitkin muuttuivat valaistuksen myötä.

Nykypäivän valosaasteesta kärsivän ihmisen voi olla hankala ymmärtää sitä miten pimeä esimerkiksi Porin kaupunki oli ennen sähkölaitoksen rakentamista. Kadunkulmia valaisivat korkeintaan pienet lyhdyt, joiden valaisuteho oli olematon. Kun sähkölaitos rakennettiin ja kaupungin katuvalot syttyivät vuonna 1898, kaupunki muuttui suorastaan valomereksi. Sähkövalaistus levisi koteihinkin vaikka aluksi oli arveltu, ettei kukaan halua kotiinsa valaisinta, jota ei voi edes siirtää huoneesta toiseen kuten öljylamppua tai kynttilää. Pian valaisimista tuli merkittäviä sisustuselementtejä ja suomalaisesta valaisinmuotoilusta maailmankuulua.

En epäonnistunut. Löysin 2 000 keinoa, miten hehkulamppu ei syty. Tarvitsin vain yhden keinon saadakseni sen syttymään. (Thomas Alva Edison)

VALO-näyttelyssä valon ominaisuuksia selvitetään konkreettisin esimerkein: voit nähdä mitä valon taittuminen oikein tarkoittaa. Ja miten valon heijastuminen muuttaa kuvaasi peilissä. Mikä se aallonpituus on ja miten sen voi nähdä?

VALO-näyttelyyn rakentuu laaja läpileikkaus valon ominaisuuksista: valon tutkimisen historiasta, valaistuksen kehityksestä ja valon merkityksestä. Näyttelyssä valo, varjo ja pimeys luovat tietoa ja tunnelmia.

Näyttelyn oheisohjelma

VALOLINNA - valotaideteos Satakunnan Museossa

Kuvataiteilija Anna Turunen toteuttaa kolmiosaisen valotaideteoksen Satakunnan Museossa. Aulassa museon kävijät vastaanottaa Turusen suunnittelema ja toteuttama, värikalvoin sävytetty Matto-teos, joka on esillä koko Valo-näyttelyn ajan.

Myös museon yleis- ja työtilojen ikkunat valaistaan värivalojen ja kuvien avulla. Museon henkilökunta on yhdessä taiteilijan kanssa suunnitellut ikkunoihin tulevat teokset, jotka sytytetään työpäivän päätteeksi. Värikkäät ikkunat loistavat pimenevässä illassa noin kuukauden ajan.

Satakunnan Museon Ystävät pääsevät valaisemaan museon sisätiloja valoteos-työpajassa. Valaistukset ovat nähtävillä toukokuun museoviikolla.

kuva

Valo – näyttely päreestä lediin – seniori-iltapäivän opastukset
ti 26.4. klo 14 ja 15, Satakunnan Museo - Seniori-iltapäivän kahdella näyttelyopastuksella kerrotaan valosta vielä vähän lisää.

Museoiden yö la 21.5. klo 11–24, Satakunnan Museo
Satakunnan Museossa vapaa sisäänpääsy näyttelyihin klo 11–24.
Ohjelmaa klo 18–24, mm. työpaja, varjoteatteria, opastuksia ja illan bändinä Bayou Train, joka soittaa nostalgista ja vieläkin niin hienosti svengaavaa CCR:n musaa.

Ohjelmaa koululaisille
Huhti-toukokuussa järjestetään koululaisille maksuttomia opastus- ja työpajaviikkoja, joissa tutustutaan eri tavoin valon merkitykseen ja hyötyihin elämässämme. Viikoista lähetetään kouluihin erillinen tiedote.

Sianrakkolyhtykurssi
la-su 15.–16.10. klo 10–16, Rakennuskulttuuritalo Toivo
Kurssilla tehdään puinen lyhty, jonka lasiksi tulee sian virtsarakosta tehty kalvo. Hinta 55 € + materiaalimaksu 20 €/lyhty. Ilmoittautumiset 30.9. mennessä p. 02 621 1051.


Lisätietoja: Maakuntatutkija Akuliina Aartolahti p. 044 701 1056, akuliina.aartolahti@pori.fiAsiasanat: näyttely, museo