Etusivu > Päätöksenteko > Noormarkku-toimikunta > Kuntaliitosselvitys

Porin ja Noormarkun kuntaliitos 1.1.2010

Valtioneuvosto teki kokouksessaan 23.4.2009 koko Porin seutukunnalle ja Satakunnalle merkittävän päätöksen Porin ja Noormarkun kuntien yhdistämisestä vuoden 2010 alusta

Laajentuvan kunnan nimeksi tuli Pori. Vaakuna on Porin kaupungin vaakuna. Asukkaita uudessa kunnassa on noin 82 500.

Yhdistyminen turvaa noormarkkulaisten palvelut ja vahvistaa Porin kaupunkiseudun elinvoimaisuutta. Se luo myös hyvän pohjan mahdollisille vastaaville keskusteluille muiden naapurikuntien kanssa.

Pori ja Noormarkku ovat samaa työssäkäyntialuetta. Lähes joka toisen noormarkkulaisen työmatka suuntautuu Poriin. Kuntaliitoksessa toteutuu näin ollen myös kuntajakolain tavoite, jossa kunta määritellään työssäkäyntialueeksi. Maantieteellisesti Noormarkku on osa Suomen seitsemänneksi suurinta taajamaa, jonka Porin seutu muodostaa.

Kuntaliitoksen valmistelu sujui pääosin suunnitellusti ja eteni aikataulussa. Merkittäviä ratkaisemattomia ongelmia ei ole. Vaikka työtä on vielä paljon jäljellä vallitsee kentällä luottamus siihen, että ratkaisemattomatkin kysymykset hoidetaan. Tunnelma on positiivinen ja odottava.

Noormarkkulaisille ja Noormarkun kunnan henkilöstölle on järjestetty useita tiedotustilaisuuksia. Vuosi huipentui yhteisiin uuden vuoden juhliin 31.12.2009. Lisäksi vuoden 2010 aikana eri puolilla Noormarkkua järjestetään neljä eri yleisötilaisuutta.

Valtioneuvoston 23.4.2009 tekemän yhdistämispäätöksen jälkeen Noormarkun kunnanvaltuusto ja Porin kaupunginvaltuusto on yhdistetty ja se on ryhtynyt hoitamaan valmistelutehtävää. Valtuuston ensimmäinen kokous pidettiin 1.6.2009 Noormarkussa Ahlströmin kerholla.

Yhteisvaltuusto ja -hallitus sekä valtaosa yhteislauta- ja johtokunnista ovat jo kokoontuneet. Ensimmäiset kokemukset ovat hyviä tai neutraaleja.

Yhdistymissopimusta valvomaan tullaan asettamaan Noormarkku-toimikunta, jonka tehtävänä on

  • valvoa yhdistymissopimuksen toteutumista
  • tehdä aloitteita ja esityksiä Noormarkun aluetta koskevissa asioissa
  • edistää ja seurata alueen kehitystä.


Porin kaupungin internet-sivuilta löytyvät yhteisten toimielinten
esityslistat ja pöytäkirjat .

Lisätietoja:

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen, puh. 044 701 1010