Etusivu > Tapahtumakalenteri > Emil Nestor Setälästä kertova vitriininäyttely

Emil Nestor Setälästä kertova vitriininäyttely

Alkaa: 27.02.2017, kello 11:00
Päättyy: 30.12.2017, kello 15:00
Paikka: Kokemäen kaupunginkirjasto
Osoite: Haapionkatu 13, Kokemäki
Paikkakunta: kokemaki
 

Emil Nestor Setälä (27.2.1864 - 8.2.1935) oli kielentutkija ja poliitikko. Setälä toimi Helsingin yliopiston suomen kielen ja kirjallisuuden professorina vuosina 1893–1929. Vuonna 1917 hän oli jäsenenä niin sanotussa Itsenäisyyssenaatissa, ja Suomen itsenäisyysjulistuksen tekstin sanotaankin olevan suurelta osin hänen kirjoittamansa. Itsenäisyyssenaatti (Svinhufvudin senaatti) oli itsenäisen Suomen ensimmäinen hallitus, joka toimi 27. marraskuuta 1917–27. toukokuuta 1918.

Setälä syntyi vuonna 1864 Kokemäellä Sonnilan kylässä. Hänen kerrotaan jo kolmivuotiaana oppineen kirkossa kuulemansa papin saarnan ulkoa ja esittäneen saman saarnan sanasta sanaan kotiin palattuaan. Setälän isä kuoli vuonna 1867 ja äiti päätti antaa lahjakkaan pojan sisarensa ja tämän pappina toimivan puolison kasvatettavaksi. Kasvattivanhemmat lähettivät pojan Hämeenlinnan normaalilyseoon, jossa hän laati ensimmäisen suomenkielen lauseopin vuonna 1880 ollessaan vasta 16-vuotias. Kerrotaan, että lauseoppi on kirjoitettu Kauvatsan pappilassa, jossa E. N. Setälä vietti lomansa. Hänen kasvatti-isänsä Lauri Palonen toimi tuolloin pappina Kauvatsalla. Vuonna 1898 ilmestyi Suomen kielioppi ja tätä Setälän kielioppia luettiin uudistettuina painoksina Suomen kouluissa 1970-luvulla tulleeseen peruskoulu-uudistukseen asti. Vuonna 1998 Kokemäelle pystytettiin kuvanveistäjä Lauri Astalan tekemä Setälän elämäntyötä symboloiva muistomerkki Kielioppi.

Kokemäen kaupunginkirjastolle kootaan vitriiniin esille E.N. Setälästä kertovaa aineistoa. Esillä on mm. kaupunginkirjaston kotiseutuarkiston aineistoa sekä museon kokoelmista löytynyt mielenkiintoinen, Kokemäen ja koko Suomen historiaan liittyvä kirjekuori vuodelta 1964. Kirje on osoitettu pankkivirkailija Liisa Tuomiselle, jonka isä, puutarhuri Väinö Tuominen oli Kokemäki Seuran aktiiveja. Kirje on niin sanottu ensipäiväkuori, joka on leimattu 27.2.1964. Tällöin julkaistiin juhlapostimerkki E. N. Setälän syntymän satavuotispäivän kunniaksi. Ensipäiväkuori on postimerkin julkaisupäivämäärällä leimattu kirjekuori. Kuoren vasemmassa reunassa on tästä merkkinä kirjaimet F D C (First day cover). Kuoreen on painettu Kokemäen Setälät -sukuseuran käyttämä, Germund Paaerin suunnittelema vaakunamerkki. Sekä vaakunassa että postimerkissä näkyy tyylitelty Z, joka on suvun vanha puumerkki. Vitriininäyttely on esillä Kokemäen kaupunginkirjastolla juhlavuoden 2017 loppuun asti.

 
Järjestäjä: Kokemäen kaupunki, vapaa-aikapalvelut
Www: http://www.kokemaki.fi/palvelut/vapaa-aika/kokemaen-kaupunginkirjasto/
Kategoria: Näyttely, Suomi 100
 

Hakusana
Valitse kategoriat
Valitse paikkakunnat

Aikaväli (alkaa):

Aikaväli (päättyy):