Etusivu > Uutiset > 2011 > 01 > Harjaus on ykkönen

Harjaus on ykkönen

(28.01.2011 16:38 KANTT1 / päivitetty 30.01.2011 18:01 Tiilimäki Tarja)

Porin kaupungin perusturvan suun terveydenhuolto ja Porin Ässät käynnistävät yhteistuumin julistekampanjan sloganilla Harjaa Sinäkin!, jonka tarkoituksena on innostaa nuoria huolehtimaan hampaistaan.

Ilmeiseen tarpeeseen kampanja tulee, koska suomalaisten hammaskalustot ovat retuperällä – lähes kehnoimmin hoidetut koko EU-alueella, kaikissa ikäryhmissä. Suunta on ollut huononemaan päin aina 90-luvulta ja alamäki näyttää jatkuvat myös 2000 –luvulla. Eivätkä porilaiset tee tässä suhteessa poikkeusta.

Näin tietää kertoa Porin perusturvakeskuksen suun terveydenhuollon päällikkö Ilpo Pietilä.

- Edelleen ainoa oikea ja tehokkain tapa ehkäistä hampaiden reikiintymistä on harjata hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla.

Pietilän mukaan hampaan pinnalle muodostuva plakki eli biofilmi sisältää noin 700 eri bakteerin eliöyhteisön, jonka kiinnittymistä hampaan pinnalle pitää säännöllisesti mekaanisesti häiritä eli harjata eliöstöä irti, jotta hampaan kiillettä kovettava fluori pääsee vaikuttamaan.

- Sähköhammasharjalla päästää jonkin verran parempaan tulokseen kuin perinteisellä mallilla, mutta pääasia on, että hampaita harjataan riittävän usein ja säännöllisesti.

Vippaskonstit kuten suuvedet kannattaa Pietilän mukaan unohtaa, koska niistä on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä. Suuvedet tai edes ksylitoli eivät korvaa harjausta.

kuva Ässien nuorisokaartiin kuuluvat:Jesse Jyrkkiö, Juha Järvenpää, Veli-Matti Savinainen ja Antti Mäkilä komeilevat Esa Kyyrön suunnittelemassa kampanjajulisteessa. Kirsi Vonk ja Ilpo Pietilä myhäilevät, että julisteesta saattaa tulla ainakin tyttöjen suosikki. Kuva: Tarja Tiilimäki

Nuoret kiekkoilijat esimerkkeinä

Nuoret ässäpelaajat on valjastettu levittämään harjaamisen ilosanomaa porilaisille nuorille.

- Toivomme, että nuoret pelaajat toimivat hyvänä kannustavana esimerkkinä muille nuorille, toteaa hammashoitaja Kirsi Vonk, Porin suun terveydenhuollosta.

Hän on jo parin vuoden ajan tehnyt määrätietoista työtä porilaisissa urheiluseuroissa ja kouluissa herätelläkseen nuoret huolehtimaan hampaistaan. Vonkin mukaan energiajuomat, limsat, karkit ovat hyvää vauhtia rappeuttamassa nuorten hampaita.

- Tähän välinpitämättömyyteen omista hampaistaan törmää nuorten keskuudessa joka käänteessä. Esimerkiksi rippileirillä, jossa olin puhumassa viime kesänä, niin osalla nuorista ei ollut edes hammasharjaa mukana.

Energiajuomat turhia

Energiajuomat aiheuttavat huomattavia eroosiovaurioita hampaissa. Puhumattakaan siitä, että juomien sisältämästä kofeiinista tulee riippuvaiseksi.

Mikäli Vonk ja Pietilä saisivat päättää, niin energiajuomia ei olisi myynnissä ollenkaan. Tai ainakin niiden myynnille pitäisi saada alaikärajat. He pitävät hyvänä sitä, että eräät kaupparyhmät ja yksittäiset kaupat eivät myy energiajuomia alle 15-vuotiaille.

Vonk ja Pietilä eivät lämpene oikein urheilujuomillekaan. Parhaita palautusjuomia ovat vesi ja rasvaton maito. Vonk on tyytyväinen siitä, että kaikissa Porin kouluissa, lukuun ottamatta Lyseon ja Länsi-Porin lukiota, limsa-automaatteja ei enää ole.

Nuuskan käyttö, myös tyttöjen keskuuudessa on Vonkin mukaan huolestuttavasti yleistynyt. Nuuska värjää hampaat ja tuhoaa limakalvon, joka lisää jopa syöpäriskiä.

Vonk tähdentää, että kampanjoista huolimatta, elämän perustaidot, kuten hampaiden harjaus opitaan kotona.


Hakusana