Etusivu > Uutiset > 2011 > 05 > ProAgria Satakunnan historiasta juhlanäyttely

ProAgria Satakunnan historiasta juhlanäyttely

(19.05.2011 15:38 kanrt1 / päivitetty 20.05.2011 13:10 Rinta-Kauhajärvi Taina)

Satakunnan Maanviljelysseura perustettiin 150 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi Satakunnan Museossa esitellään seuran historiaa valokuvien ja seuran toimintaan liittyvien esineiden avulla.

Näyttelyn todellinen helmi on Ulvilan maatalousnäyttelyssä kuvattu kaitafilmi vuodelta 1961. Videossa näkyy ilmakuvaa silloisesta Ulvilan Ravanista, ja kuvissa piipahtaa myös presidentti Kekkonen. ProAgria Satakunnan viestintäpäällikkö Irmeli Pihala kertoo, että he tiesivät videon olemassaolosta, mutta eivät sen sisällöstä.

- Kassakaapista löytyneen paketin päällä luki, että paketin saa avata aikaisintaan vuonna 2011. Olimme todella innoissamme, kun näimme videon ensimmäistä kertaa, hehkuttaa Pihala.

kuva Maakuntatutkija Akuliina Aartolahti esittelee kuvaa Porin edellisestä maatalousnäyttelystä, joka oli vuonna 1911. Kuva: Vaula Toivanen

Suurin osa näyttelyn aineistosta on peräisin ProAgria Satakunnan arkistoista. Näyttelyn jälkeen ProAgria lahjoittaakin esillä olevat valokuvansa Satakunnan museolle.

kuva Maanviljelysneuvojien mukana kulki jo 1980-luvulla kannettava tietokone. Kuva: Vaula Toivanen
Satakunnan Maanviljelysseura, nykyinen ProAgria Satakunta, perustettiin vuonna 1861. Perustamisen tavoitteena oli tuolloin kotieläintalouden lisääminen ja maatalouden edistäminen. Ensimmäiset 50 vuotta seura järjesti maanviljelyskokouksia, työnäytöksiä ja maatalousnäyttelyitä.

- 1900-luvun alussa seura alkoi järjestää myös tilakohtaista neuvontaa maatiloilla, valottaa ProAgria Satakunnan toimitusjohtaja Timo Junnila.

Nykyään ProAgria Satakuntaan kuuluu yli 6000 jäsentä. Seuran 150-vuotista taivalta juhlitaan myös nyt julkaistavan kirjan muodossa sekä Farmari-maatalousnäyttelyssä.

kuva Kuvan kylvökone ja muutama muu näyttelyn esine on saatu lainaan yksityishenkilöiltä. Kuva: Vaula Toivanen
Neuvontaa Satakunnan saroilla 150 vuotta – ProAgria Satakunnan juhlanäyttely on avoinna yleisölle 20.5–3.7. Farmari-maatalousnäyttelyn sisäänpääsylipulla pääsee tutustumaan myös näyttelyyn.

Hakusana