Etusivu > Uutiset > 2011 > 06 > Ahlainen on hyvä paikka yrittää ja asua

Ahlainen on hyvä paikka yrittää ja asua

(08.06.2011 15:49 KANTT1 / päivitetty 09.06.2011 14:02 Tiilimäki Tarja)

Ahlaisten kylän ainoaa kauppaa, K-extraa, pyörittävälle kauppias Niina Etelätalo-Niemelle, 38, kaupanteko taitaa olla verenperintöä.

- Kauppaurani aloitin 15-vuotiaana tässä samaisessa kaupassa kesäapulaisena. Useita kesiä kului myös isän johtamassa K-raudassa. Taustastani johtuen minulla ei aikanaan ollut harhakäsityksiä tai ruusuisia kuvitelmia kauppiaantyöstä tai yrittäjyydestä ylipäätään, pohtii Etelätalo-Niemi.

Etelätalo-Niemi opiskeli sisätautikirurgian sairaanhoitajaksi. Kaupan ala veti kuitenkin niin paljon, että sairaanhoitajan ura ei ehtinyt edes alkaa. Kauppateknikon paperit taskussaan hän toteutti pienenä tyttönä ilmaisemansa tahdon tulla kauppiaaksi, vuonna 2004.

kuva Positiivisuus on Niina Etelätalo-Niemelle asiakaspalvelun ydin. Kuva: Tarja Tiilimäki

- Ensin syntyi tyttäreni Lotta 2001 ja sitten Leena 2002. Tämä kauppa onkin minun kolmas ja viimeinen lapseni, sen verran vaativaa sorttia se on ollut, naurahtaa Etelätalo-Niemi.

Edellinen kauppias ehti toimia samoissa tiloissa 48 vuotta. Etälätalo-Niemen mukaan kauppatila piti ensitöiksi tuoda 2000-luvulle eli remonttia sai tehdä kellon ympäri. Nyt hänellä on myös vapaa-aikaa, joka kuluu pääosin partio-toiminnassa ja luottamustehtävissä. Mutta koska on aikaa perheelle?

- Onneksi myös tyttäreni ovat mukana partiossa. Miehelläni on kuljetusalan yritys, joten yrittäjyyttä perheessä riittää. Kieltämättä aikatauluissa on joskus aikamoinen säätäminen.

Kauppaa asiakkaiden ehdoilla

Kesäkuukausina Ahlaisten 1300 väkimäärä tuplaantuu, kun kesäasukkaat tulevat, mutta vakituiset asiakkaat pitävät kaupan pystyssä myös talvikuukausina. Kaupan pyörittäminen pienessä kylässä vaatii herkkyyttä asiakkaiden toiveille.

Etelätalo-Niemen mukaan toivelistalla on ollut esimerkiksi matkahuollon palvelut, jotka käynnistyivät 3. kesäkuuta. Kaupassa on myös asiamiesposti ja veikkaus-piste sekä Alkon tilauspalvelu. Kauppa työllistää kolme vakituista työntekijää ja kesäisin viisi kausityöntekijää.

Yhteistuumiin kylän puolesta

Etelätalo-Niemen mielestä ajatus siitä, etteivät ahlaislaiset pystyisi yhteistyöhön, joutaa jo romukoppaan.

- Täällä on hyvä yhteishenki ja erilaisten hankkeiden takana ollaan porukalla, mistä on osoituksena vuoden satakuntalaiseksi kyläksi valitseminen viime vuonna.

Kehitettävää vielä on paljon. Etelätalo-Niemen listalla on esimerkiksi pyörätien ulottaminen Lamppiin saakka.

- Majoituspalveluita tänne pitäisi saada ja jokiluonnon hyödyntämisessä on vielä paljon tehtävää. Matkailun kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että paikallisliikenteen vuorot toimisivat myös kesällä, listaa Etelätalo-Niemi.

Hän heittää Porin Linjoille kehitettäväksi idean, jossa kesäkuukausina Ahlaisten kautta Yyteriin ja sieltä keskustaan kiertäisi maisemalinja.

- Porilaiset, ja myös turistit, pääsisivät tutustumaan todelliseen maalaisidylliin.

Kylän elinvoimaisuuden kannalta on Etelätalo-Niemen mielestä tärkeää, että peruspalvelut kylällä säilyvät.

- Täällä syntyneenä ja kasvaneena en keksi parempaa paikkaa kasvattaa omia lapsiani. Sellaista työtarjousta ei tulekaan, että muuttaisin täältä pois. Tai jos tulisikin, niin minun pitäisi saada ainakin asua täällä, kiteyttää Etelätalo-Niemi.


Hakusana