Etusivu > Uutiset > 2011 > 06 > Farmari 2011: Munamiehestä ministeriin

Farmari 2011: Munamiehestä ministeriin

(28.06.2011 15:22 KANTT1 / päivitetty 29.06.2011 12:01 Tiilimäki Tarja)

Perjantaina 1. heinäkuuta käynnistyvä Farmari 2011 Kirjuriluoto Arenalla Porissa tarjoaa kokonaisvaltaisen kattauksen kaikkea sitä, mitä maatalousnäyttelyltä odottaa sopii.

Eläimet, koneet, ruoka sekä metsä- ja energia-asiat ovat näyttelyjohtaja Timo Junnilan mukaan pääosassa kolmipäiväisessä näyttelyssä, jonne järjestäjät odottavat noin 70 000 vierasta. Näytteilleasettajia on reilut 500. Katonalaista näyttelytilaa on lähes hehtaari.

- Koko 14 hehtaarin alue on tarkkaan hyödynnetty. Enempää ei olisi mahtunutkaan, toteaa Junnila.

Näyttelyhallien sisustaminen pääsee Junnilan mukaan todenteolla vauhtiin keskiviikkona, jolloin alueelle saapuvat myös ensimmäiset eläimet.

- Lehmien, lampaiden, possujen ja sonnien lisäksi Farmarissa on nyt ensimmäistä kertaa nähtävänä maailman pienimmän lihakarjarodun eli Dexter-rodun edustajia, joiden säkäkorkeus on metrin luokkaa, kertoo Junnila.

Ministerivieraita ja kansainvälisyyttä

Pitkälle venyneet hallitusneuvottelut pitivät myös Farmarin järjestäjiä jännityksessä. Ratkaisut tulivat kuitenkin ajoissa ja perjantaina näyttelyn avajaisten juhlapuheen pitää maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen. Sunnuntaina ProAgria Satakunnan 150-vuotisjuhlassa puhuu puolestaan asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

Kansainvälisen tuulahduksen Farmariin tuovat näyttelyn ulkomaiset näytteilleasettajat, Ruotsista, Tanskasta, Virosta ja Italiasta.

- Euroopan komission omalla osastolla tarjoutuu mahdollisuus jututtaa komission virkamiehiä. Komissio tuo näyttelyyn myös joukon ulkomaisia toimittajia, kertoo Junnila.

Sunnuntai tulee eittämättä olemaan Junnilan mukaan lapsiperheiden suosiossa, koska silloin Satakunta-areenalla esiintyy Munamies eli näyttelijä Riku Niemi.

kuva Porin Seudun Matkailu Oy tuo Farmariin oman kolmen kuukauden ikäisen nimikkovasikkansa Maisan eli Äijön Igleesin, Äijön tilalta Laviasta.

Porin kaupunki on Farmarin pääyhteistyökumppani. Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan on erinomaista, että Porilla on tarjota myös maatalousnäyttelylle alue lähes Porin keskustasta.

- Maatalousnäyttelyllä on merkitystä isolle joukolle ihmisiä, joiden sydän ja lähtökohdat ovat edelleen maaseudulla, toteaa Luukkonen.

Metsä ja energia vahvasti mukana

Farmarissa on sekä metsä- että energiaosasto. Osastoilla on yhteensä lähes 50 näytteilleasettajaa. Mukana ovat sekä metsänomistajat että metsäteollisuus. Näyttelyssä esittäytyy metsäalan yhteinen Metsä puhuu –hanke, joka kertoo metsäalan hyvästä tulevaisuudesta.

Energiaosasto tarjoaa muun muassa tietoa maatilojen energiatehokkaista ratkaisuista ja energiaomavaraisuudesta. Osastolta esittäytyvät myös omakotitalojen energiaratkaisut.


Farmarin ohjelma


Hakusana