Etusivu > Uutiset > 2011 > 06 > Kokko on polttajansa vastuulla

Kokko on polttajansa vastuulla

(23.06.2011 07:46 Marianne Keskimäki / päivitetty 27.06.2011 08:20 Kotiranta Marianne)

Juhannustulien polttaminen on osa suomalaista keskikesän perinnettä. Kaunis juhannustuli vaatii aina tarkkaa valvontaa koko polttamisen ajan sytyttämisestä sammuttamiseen asti.

Nuotiota, kokkoa tai muuta avotulta ei saa sytyttää metsään tai sen läheisyyteen, jos maasto on erityisen kuiva tai sää on tuulinen. Tällöin on metsäpalon vaara. Metsäpalovaroituksesta kerrotaan säätiedotuksissa tai Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla. Pelastuslaitos ei myönnä lupia juhannustulien polttamiseen, eikä ota vastaan ilmoituksia kokon polttamisesta.

Polta kokossa vain puuta

Kokkoa tulee polttaa palamattomassa paikassa, kuten hiekalla, kalliolla tai veteen rakennetulla lautalla. Kokon polttajan on pidettävä huolta siitä, ettei lähettyvillä ole metsää, rakennuksia tai syttyvää maastoa. Juhannuskokko ei ole roskanuotio.

Varaudu sammutukseen

Pidä runsaasti vettä, esimerkiksi ämpäreissä, kokon lähettyvillä. Palojätteet tulee sammuttaa aina vedellä, sillä tuhka saattaa pysyä kuumana jopa vuorokausia. On hyvä huolehtia myös kokon ympäristöstä.

Juhannuskokon polttamista koskevat samat säännöt kuin mitä tahansa avotulen tekoa. Taajama-alueella avotulen teko on yleensä kokonaan kielletty (kuntien järjestyssäännöt). Haja-asutusalueella juhannuskokkoa voi polttaa omalla maalla tai maanomistajan luvalla silloin, kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa, paikka on soveltuva kokon polttoon ja kun kokon poltto ei häiritse naapureita. Tulta on vartioitava kokon sytyttämisestä sammuttamiseen asti.

Pelastuslaitos ja hätäkeskus eivät ota vastaan ilmoituksia juhannustulien polttamisesta, eivätkä myönnä lupaa avotulen sytyttämiseen. Sen sijaan pelastusviranomainen voi kieltää avotulen teon tai muun tulipalon vaaraa aiheuttavan toiminnan määräajaksi pelastustoimen alueella.

Kimmo Vaani, valistusmestari
etunimi.sukunimi@satapelastus.fi
www.satapelastus.fi


Hakusana