Etusivu > Uutiset > 2011 > 06 > Pori jakoi ympäristöpalkinnot

Pori jakoi ympäristöpalkinnot

(03.06.2011 15:25 KANTT1 / päivitetty 05.06.2011 19:47 Tiilimäki Tarja)

Porin seudun steinerkoulu ja Valto Rantamäki saivat Porin kaupungin ympäristöpalkinnot 2011.

Steinerkoulun palkinto on rahalahjoitus koulun pihan kunnostamiseen ja elävoittämiseen. Rantamäen ympäristöpalkinto on puolestaan kaksi aurinkopaneelia.

Steinerkoulun palkitsemisen taustalla on koulun saama Vihreä lippu , joka on kansainvälinen kasvatusalan ympäristömerkki. Steinerkoulu on ensimmäinen porilainen koulu, jolle lipun käyttöoikeus on myönnetty. Sen saaminen edellyttää lasten ja nuorten aktiivista toimintaa ympäristökuormituksen vähentämiseksi.

kuva Porin seudun Steinerkoulun puolesta ympäristöpalkinnon vastaanottivat Kaija Hynninen ja Eeva Kortesoja. Myös joukko alaluokkien oppilaita oli hengessä mukana. Kuva: Tarja Tiilimäki

- Kyllä tämä ympäristöpalkinto tuntuu mukavalta ja kannustaa Vihreän lipun käyttöoikeuden ohella työssämme kestävän kehityksen puolesta, totesi Steinerkoulun opettaja Kaija Hynninen.

Steinerkoulussa jätteet lajitellaan energia-, bio- ja sekajätteeseen. Lisäksi paperit kerätään asianmukaisesti.

- Vuoden aikana sekajätteen määrä väheni puolella, kertoi Hyttinen.

Oppilaiden edustaja Eeva Kortesoja toivoi, että Steiner koulun esimerkki kannustaa myös muita Porin kouluja mukaan ympäristötalkoisiin.

Seuraavaksi Steinerkoulussa keskittyy sähkön säästämiseen.

Suomen ympäristökasvatuksen seura myöntää Vihreän lipun käyttöoikeuden, kouluille, jotka täyttävät myöntämiskriteerit. Lupa on anottava joka vuosi erikseen. Kolmannen vuoden jälkeen käyttöoikeus on pysyvä.

Vihreä lippu on osa kansainvälistä eco-school -ohjelmaa joka toimii lähes kaikissa Euroopan maissa ja on laajenemassa muihin maanosiin.

kuva Valto Rantamäen (oik.) palkinnoksi saamia aurinkopaneeleita ihailemassa myös ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Tapio Meri.

Toisen ympäristöpalkinnon saaja Valto Rantamäki on uusiutuvan energian sekä energiansäästön puolestapuhuja ja pioneeri. Hänen rakennustekniset ratkaisunsa ja uusiutuvaa energiaa hyödyntävät sähkön- ja lämmöntuotantotapansa ovat valtakunnallisestikin edistyksellisiä.

Rantamäen taloa Porin Pietniemellä ei ole liitetty valtakunnan sähköverkkoon, vaan kaikki sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla ja tuulivoimalalla. Lämpöä Rantamäille tuottavat aurinkokeräinten lisäksi puukattila.

Energian säätäminen ja korvaavien energiamuotojen hyödyntäminen on ollut Rantamäen sydämenasia jo 70-luvulta lähtien.

- Öljykriisistä se lähti, kun piti miettiä, että miten lämmityskustannuksissa voisi säästää. Aurinkokerääjillä lämpiää esimerkiksi sekä sähköhella että -kiuas, kertoi Rantamäki.

Energiatietoisuutta lisää

Ympäristöpäivän teemana oli tällä kertaa energian säästäminen.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen totesi avauspuheessaan, että energiansäästömarkkinoilla halutaan lisätä energiatietoisuutta, koska asuminen ja rakentaminen tuottavat huomattavan osuuden kasvihuonepäästöistämme.

- Päästöjen vähentäminen tulee tulevaisuudessa korostumaan, jo siitäkin syystä, että esimerkiksi uudisrakentamisessa energiasäästötoimet tulevat kiristymään aina vuoteen 2020. Myös korjausrakentamisen energiataloudelliset näkökohdat tulevat korostumaan EU-direktiivien myötä, totesi Luukkonen.

Luukkosen mielestä Porin kaupungin ympäristövirastolla on suunnannäyttäjän rooli energiansäästämisessä ja uusiutuvan energian, ja lähitulevaisuudessa myös aurinkoenergian, hyödyntämisessä.

Kuluttajien energianeuvonta Porin seudulla on ympäristöviraston ja Prizztech Oy:n yhteistyöhanke, joka tarjoaa puolueetonta ja ajantasaista tieto energia-asioista.Hakusana