Etusivu > Uutiset > 2011 > 07 > Pölhöpopulismin popularisointia

Pölhöpopulismin popularisointia

(14.07.2011 13:45 KANTT1 / päivitetty 14.07.2011 13:46 Tiilimäki Tarja)

Kansan pelkojen, haaveiden ja unelmien kutkuttelua, asioiden liiallista yksinkertaistamista ja sanotaan se, mitä yleisö haluaa kuulla.

Vähintään kaikkea tätä on populismi, mikäli SuomiAreenan pölhöpopulismin iltapäivään osallistuneita keskustelijoita oli uskominen.

Toimittaja Ruben Stiller ja puoluesihteeri Taru Tujunen, kok, yrittivät parhaansa mukaan, juontajan Matti Apusen, EVAn johtajan, avustuksella päästä pölhöpopulismin ytimeen.

Stiller kertoi itsekin sortuvansa populismiin, esittämällä mahdollisimman suurella suulla mielipiteitä, joista mutkat on suoristettu, rimanalituksista puhumattakaan.

- Itse asissa olen tehnyt paljon enemmän rimanalituksia kuin Soini, tunnusti Stiller.

Keskustelu rönsyili Kreikka-kysymyksestä ahneuden kautta sosiaaliseen mediaan. Oli aihe mikä tahansa, niin populismi hakee aina syyllisiä, syntipukkeja. Saadaan aikaan kohu, jonka taakse todelliset ongelmat ja syyt voidaan piilottaan.

- Päiden on pudottava ja kansalaiset ovat vähän aikaa tyytyväisiä, totesi Stiller.

Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että Ahneus-populismilla on helppo kalastella pisteitä. Suurin osa kansasta on valmis tuomitsemaan ahneet pörssikeinottelijat ja optiomiljonäärit, mutta aina ahneus on jossakin toisessa, eikä näy koskaan peilistä.

Apunen kysyi yleisöltä, että kuka olisi valmis kieltäytymään optioista, jos niitä tarjottaisiin. Vain muutama kuulija nosti kätensä.

kuva Pölhöpopulismi kiinnosti lähes 400 kuulijaa kaupungintalon pihalla keskiviikkona. Kuva: Miikka Kiminki.

Köyhyys-populismi on myös suosittua. Keskustelijat eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä miten köyhyys määritellään ja paljonko köyhiä Suomessa on. Puhumattakaan siitä miten hyvinvointi määritellään.

Stillerin vaati puolestaan palveluiden todelliset kustannukset päivänvaloon.

- Köyhyys ja hyvinvointi näyttäytyisivät hieman eri kulmasta, jos esimerkiksi terveyskeskuskäynnin todelliset kustannukset näkyisivät kuitissa.

Tujusen mukaan sosiaalinen media on tarjonnut populismille oivallisen työvälineen.

- Nimettömänä on helppo hyökätä niin sanotusti puskista kaikkea ja kaikkia vastaan, totesi Tujunen.

Sosiaalinen media on Apusen mukaan vähentänyt myös vanhojen mediainstituutioiden valtaa.

Stiller lupasi taistella niitä populisteja vastaan, joilla on suuremmat katsojaluvut kuin hänellä itsellään.

Keskustelussa olivat mukana myös peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson, sd, johtaja Tommi Matomäki, Ruukki Oyj.


Hakusana