Etusivu > Uutiset > 2011 > 07 > Porin Teatterin remontti kaupunginvaltuustossa tänään

Porin Teatterin remontti kaupunginvaltuustossa tänään

(11.07.2011 11:53 KANTT1 / päivitetty 11.07.2011 12:25 Tiilimäki Tarja)

Porin kaupunginvaltuusto pitää tänään ulkoilmakokouksensa Eetunaukiolla. Kokouksessa ratkaistaan muun muassa Porin teatteritalon tulevaisuus.

Porin kaupunginhallitus teki periaatepäätöksen Porin teatterin tilojen peruskorjauksesta kesäkuun alussa. Teatterin peruskorjauksen ensimmäinen suunnitelma valmistui vuonna 2005. Päivitetty ja uudistettu suunnitelma valmistui huhtikuussa 2011.

Teknisen palvelukeskuksen laatiman tarveselvityksen mukaan rakennuksen LVIAS-tekniikka on vanhentunutta ja sen kokonaisvaltainen uusiminen on teatteri toiminnan ja turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Rakennuksen laajentaminen viereiselle oluttehtaan tontille on tarveselvityksen mukaan paras vaihtoehto. Laajennusosaan tulisi muun muassa puvusto ja lavasteverstas, harjoitustilat ja hallinto.

kuva Vuonna 1884 valmistunut Porin teatteritalo on Suomen säilyneistä teatterirakennuksista kolmanneksi vanhin. Tarja Tiilimäki

Investoinnin kokonaiskustannusarvio on 17,25 miljoonaa euroa. Kustannukset jakautuvat niin, että vanhan teatterirakennuksen varsinaisen peruskorjauksen osuus kokonaissummasta on noin 3 miljoonaan euroa ja toiminnallisiin muutoksiin kuluisi noin 6 miljoonaan euroa. Teatteritekniikkaan hupenee yli 4,5 miljoonaan euroa.

- Tällaisia remontteja tehdään ehkä 2-3 kertaa vuosisadassa. Tavoitteena on teatterin toiminnallinen päivittäminen ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen saneeraus säilyttäen vanhan rakennuksen arvokkuus, toteaa teatterin peruskorjaustoimikunnan puheenjohtaja, Porin apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen

Saneeraukseen on arvioitu kuluvan 3,5 vuotta. Teatterin toiminnan jatkuminen myös remontin aikana edellyttää väistötilaan siirtymistä. Väliaikaiseksi tilaksi kaavaillaan oluttehtaan terminaalirakennusta, johon teatteri muuttaisi toukokuussa 2013. Muutto takaisin teatteritaloon ajoittuisi syksyyn 2014. Ensi-ilta uusissa tiloissa olisi 28.12.2014, jolloin teatteri täyttää 130 vuotta.


- Teatteri on yksi Porin arvokkaimmista historiallisista rakennuksista. Se on kiinteä osa porilaisuutta ja Porin identiteettiä, kiteyttää Laaksonen.

Valtuuston kokous käynnistyy Eetunaukiolla klo 18.00.


Hakusana