Etusivu > Uutiset > 2011 > 08 > Kino Verh!

Kino Verh!

(23.08.2011 08:57 kansj2 / päivitetty 23.08.2011 08:57 Stenberg Johanna)

Torstaista lauantaihin kestävä Kino Verh! valottaa venäläisen ja neuvostoelokuvan historiaa ajasta ennen sotavuosia aina venäläiseen nykyelokuvaan. Venäläisen ja neuvostoelokuvan päivät Porissa järjestää Suomi-Venäjä-seuran Porin osasto yhteistyössä Satakunnan Elävänkuvan Keskuksen kanssa.

Lehtori Aulis Kaarnion mielestä uudessa venäläisessä elokuvassa on nähtävissä kaksi trendiä. Yhtäällä perinteisiin ja alkuperäisen koulun oppeihin nojaavaa kerrontaa ja toisaalta aihevalikoimaltaan astetta kevyempää ja ilmaisultaan yleismaailmallisen seikkailuelokuvan tai romanttisen komedian tarjonnasta ammentavaa tuotantoa.

- Samat trendit ovat kuta kuinkin tunnistettavissa suomalaisessakin nykyelokuvassa.

Kaarnio kertoo että perinteisessä venäläisessä katsannossa dramaturgiset lähtökohdat ja esimerkiksi lavastuksen osuus kokonaisuudessa tulevat hahmotetuiksi toisin kuin esimerkiksi läntisessä tuotannossa.

- On piristävää nähdä välillä teoksia, joiden asua on fundeerattu eri vinkkelistä kuin materiaalia, jota yleensä näemme.

Torstaina 25.8. klo 18.00 Kulttuuriravintola Kulttuurikulmassa venäjätutkija Pentti Stranius kertoo videotykkinäyttein neuvostoelokuvan alkuvaiheista Moskovan kuuluisassa elokuvakoulussa, Moskovan yleisliittolainen elokuvainstituutti VGIK:ssa – Vsesojuznyi Gosudarstvennyi Institut Kinematografii. Ohjelmassa on myös elävää musiikkia Vladimir Vysotskin runoihin.

Perjantaina 26.8. klo 16.30 Porin pääkirjastolla elokuvatutkija Velipekka Makkonen kertoo 50-luvun lopun uudesta ohjaajasukupolvesta runsain videotykkinäyttein. Väliajan jälkeen esitetään kolme lyhytelokuvaa, Anna-Maija Jokelan harjoitustyö 30 vuoden takaa Moskovan elokuvainstituutissa, Tiede ja tekniikka (Nauka i tehnika) vuodelta 1966 ja Toveri taksi (Tovarishtsh taksi) vuodelta 1964.

Lauantaina 27.8. klo 12-15 Porin pääkirjastolla esitetään kaksi venäläistä nykyelokuvaa. Ensimmäisenä elokuvana esitetään viiden ohjaajan töistä koostettu Korotkoe zamykanije ja toisena elokuvana ohjaaja Aleksei Mizgirjovin Buben baraban. Lehtori Aulis Kaarnio kertoo venäläisestä nykyelokuvasta ja näiden elokuvien ohjaajista.

kuva

Koko ohjelma ja lisätietoja löytyy Suomi-Venäjä-seuran Porin osaston nettisivuilta .


Hakusana