Etusivu > Uutiset > 2011 > 08 > Porilainen urheiluperinne esille

Porilainen urheiluperinne esille

(09.08.2011 14:22 KANTT1 / päivitetty 10.08.2011 08:36 Tiilimäki Tarja)

Satakunnan Museo käynnisti kesäkuussa hankkeen, jonka tarkoituksena on kartoittaa, tallentaa ja esitellä porilaista urheiluperinnettä.

- Olemme jo saaneet muun muassa leikekirjoja, valokuvia, otteluohjelmia ja pelaajakuvia, kertoo projektisuunnittelija Heidi Helkiö-Mäkelä.

Kertyvää materiaalia hyödynnetään porilaista urheilun historiaa esittelevässä näyttelyssä, joka avautuu maaliskuussa 2012. Näyttelyyn rakennetaan myös oma kokonaisuus Ässät-Lukko -nostalgiasta.

Museo on kiinnostunut erityisesti valokuvista, koska urheilukuvia museon arkistoissa ei juurikaan ole. Pokaalit ja muut palkinnot museo palauttaa näyttelyn jälkeen omistajilleen.


kuva Porilaista urheiluperinnettä valottavaa materiaalia on jo kertynyt, mutta lisää tarvitaan. Heidi Helkiö-Mäkelän käsissä on albumi, johon on ikuistettu porilaisen koripallojoukkueen vaiheita 1950-luvulta. Kuva: Tarja Tiilimäki.

Helkiö-Mäkelä toivoo esineitä, joilla on omistajalleen erityistä merkitystä.

- Henkilökohtaisen tunnearvon lisäksi olisi hienoa, jos esineeseen, on se sitten esimerkiksi pelihanska tai pesäpallo, liittyisi jokin tarina, täsmentää Helkiö-Mäkelä.

Tähän mennessä materiaalia on saatu etupäässä yksityisiltä henkilöiltä. Porilaisille urheiluseuroille on lähetetty alkukesästä kysely käytettävissä olevasta materiaalista. Muutamien seurojen kanssa Helkiö-Mäkelä on jo ollut yhteydessä, mutta hän toivoo, että syksyn myötä aktiivisuus myös tämän osalta piristyy, koska materiaali pitää olla kasassa ennen vuoden vaihdetta.

- Näyttely on myös hyvä tilaisuus seuroille saada oma lajinsa näkyville, toteaa Helkiö-Mäkelä.

Materiaalia myös internetiin

Hankkeen aikana toteutetaan myös internet-sivusto, jonne museon lisäksi myös muut käyttäjät voivat tallentaa kuviaan ja kirjoittaa tarinoitaan. Sivusto aukeaa syyskuun aikana. Syksyllä on luvassa myös aiheeseen liittyvä paneelikeskustelu.

Keväällä Satakunnan Museossa järjestetään urheiluaiheinen yleisöluentosarja yhteistyössä Länsi-Suomen kesäyliopiston kanssa. Lisäksi osana Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen maisterikoulutusohjelmaa järjestetään urheilukulttuuriin liittyvä kurssi.

Porilaisen urheiluperinnehankkeet kokonaisbudjetti on 42 000 euroa. Hankkeen rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto.


Hakusana