Etusivu > Uutiset > 2011 > 09 > Eik ol muut ko nahkiaisii ja keinustoolei?

Eik ol muut ko nahkiaisii ja keinustoolei?

(08.09.2011 12:32 kansj2 / päivitetty 08.09.2011 12:32 Stenberg Johanna)

Nakkilan kunnan kanssa yhteistyössä tehty näyttely Eik ol muut ko nahkiaisii ja keinustoolei juhlistaa kunnan 150-vuotista historiaa. Näyttely avautuu Satakunnan Museon Kamarissa perjantaina 9.9.2011.

Maakuntatutkija Akuliina Aartolahti paljastaa että näyttelyn nimen oikeinkirjoitusmuotoa jouduttiin pohtimaan moneen kertaan.

– Tällä alueella on niin paljon murretyyppejä että laittoi miten vain niin sanomista tulee kuitenkin.

Näyttely lähtee liikkeelle vuodesta 1861, kun Nakkilan kappeliseurakunta itsenäistyi irrottautumalla Ulvilan seurakunnasta. Pian sen jälkeen myös kirkollinen ja maallinen hallinto eriytyivät keisarillisen asetuksen mukaisesti. Itsenäinen Nakkilan kunta oli syntynyt.

kuva Vihervirralla riittää tarinoita Nakkilan historiasta. Kuva: Johanna Stenberg


Näyttelyn nimestä huolimatta nahkiaiset ja keinutuolit on rajattu tarkoituksella pois. Esille on nostettu Nakkilan rakennuskulttuuria, Villilän ja Anolan kartanohistoriaa, J.W. Suomisen nahkatehdas ja Suomen ensimmäinen funkkistyylinen kirkko. Nakkilalaisten muistoista löytyy myös Leistijärven kuivatus, 1950-luvun rakentamisen aalto ja kulkuyhteyksien paraneminen. Aikanaan Nakkilaan pääsi myös junalla.

Nakkilan kunnan yleistietäjän epävirallisen tittelin saanut Juhani Vihervirta on ollut mukana keräämässä muistoja ja muistitietoa näyttelyä varten. Mukana on tarinoita ja muistoja ihmisistä, paikoista ja sattumuksista.

kuva Nakkilan historiaa on kartoitettu myös vanhojen lehtileikkeiden avulla. Kuva: Johanna Stenberg

Aineistoa näyttelyyn on saatu Nakkilan kunnalta ja seurakunnalta sekä Nakkila-Seuralta, Suomisen tehtaalta ja Anolan kartanolta.

Nakkilan nuoriso- ja kulttuurisihteeri Tiina Palomäki kertoo että kunta on päättänyt viedä kaikki koululaiset niin ala-asteelta, yläasteelta kuin lukiostakin katsomaan näyttelyä.

– Pidän kauhean tärkeänä että kaikki oppilaat pääsevät tutustumaan näyttelyyn.

Myös porilaisten koulujen toivotaan vierailevan näyttelyssä.

23.9. avautuva Muinaiset rannat –näyttely käsittelee Satakunnan ja Länsi-Norlannin esihistoriaa. Näyttely sisältää myös Nakkilan esihistoriaa ja näyttelyt on tarkoitettu käytävän rinnakkain.


Hakusana