Etusivu > Uutiset > 2011 > 09 > Geologian päivän seminaari Yyterissä

Geologian päivän seminaari Yyterissä

(16.09.2011 15:10 kansj2 / päivitetty 16.09.2011 15:10 Stenberg Johanna)

Lauantaina 17.9. vietetään vuosittaista Geologian päivää, jonka päätapahtuma järjestetään tänä vuonna Porin Yyterissä.

Valtakunnallisen teemapäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta geologisesta monimuotoisuudesta eli geodiversiteetistä osana luonnon monimuotoisuutta. Vuoden 2011 Geologian päivän teemana on maankohoamisrannikon geologia ja luonto.

Yhtenä seminaarin asiantuntijoista toimii Juha Karhu, geologian ja mineralogian professori Helsingin yliopistosta. Karhu kertoo Yyterin olevan yksi hienoimpia dyynimuodostelmia Suomessa. Runsaiden metsien takia näitä tuulen kasaamia isoja hiekkavalleja ei yleensä pääse edes syntymään, joten Yyteri on myös olosuhteiltaan ainutlaatuinen.

Karhu selvittää geologisen monimuotoisuuden olevan perusta biologiselle monimuotoisuudelle.

- Yyteri on Natura-alue biologisista syistä, mutta geologinen monimuotoisuus mahdollistaa sen.

Toinen tärkeä näkökulma geologiseen monimuotoisuuteen on sen tarjoama materiaali, josta energian- ja raaka-aineiden tuotanto on riippuvainen.

Geologian päivän tapahtuma on suunnattu erityisesti maantieteen opettajille, vaikka tapahtumaan voivat vapaasti osallistua muutkin asiasta kiinnostuneet. Tapahtumaan on ilmoittautunut lähes sata osallistujaa joista suuri osa on maantiedon opettajia. Karhu painottaa että tieto geologian tärkeydestä saadaan koululaisille nimenomaan opettajien kautta.

- Laajamuotoisen luonnontieteellisen peruskoulutuksen tärkeyttä ei saisi unohtaa, Karhu muistuttaa.

Muina asiantuntijoina seminaarissa toimivat puistonjohtaja Hanna Ylitalo Metsähallituksesta, sekä professori Miska Luoto. Seminaarin jälkeen osallistujat tutustuvat Yyterin hiekkadyynien luontoon retkellä, jonka oppaina toimivat Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) asiantuntijat.

Geologian päivän järjestää Suomen luonnonsuojeluliitto yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen, Metsähallituksen luontopalveluiden, Suomen Kansallisen Geologian Komitean, ympäristöministeriön ja Satakuntaliiton kanssa.


Hakusana