Etusivu > Uutiset > 2011 > 09 > Harvinaista barokkioopperaa Porissa

Harvinaista barokkioopperaa Porissa

(16.09.2011 14:12 KANTT1 / päivitetty 21.09.2011 13:17 Tiilimäki Tarja)

Porin Oopperan tämän syksyinen suurproduktio pyyhkii pölyt pois barokista.

Fairy Queen on brittiläisen Henry Purcellin 1600- luvulla säveltämä semiooppera eli esityksessä on laulun lisäksi myös puheosuuksia. Teksti on Shakespearen teoksesta Kesäyön unelma. Kyseessä on Porin Oopperan tähän asti suurin yhteistyöproduktio.

- Tämä on karmein palapeli, jossa koskaan olen ollut mukana. Ennakkotyö on ollut suunnaton. Kaikki muu paitsi musiikki on pitänyt keksiä. Rakastan barokkimusiikkia, joten olen onnekas, että olen saanut tämän tehdä, kertoo ohjaaja Ville Saukkonen.

kuva Fairy Queenin lavastus ja koreografia täydentävät tarinan sadunomaista henkeä. Kuva: Tarja Tiilimäki

Saukkonen korostaa sitä, että kaikki teoksen musiikki käytetään, mutta toistoja on jouduttu poistamaan, jotta esityksen kesto olisi siedettävä. Puheosuuksineen kokonaiskesto on vajaat kolme tuntia.

Lavalla nähdään muun muassa rakastumisia vääriin ihmisiin, aasiksi muuttunut poliisi ja ruohokansaa.

- Euroopan suurilla konserttilavoilla barokkioopperaa tehdään juuri näin, modernisoiden. Tällä tavalla barokkimusiikki pysyy elävänä, Saukkonen painottaa.

kuva Fairy Queenissa voi poliisikin (Petri Antikainen) muuttua aasiksi ja joutua Yön kuningattaren (Kaisa Hannula) vieteltäväksi. Kuva: Tarja Tiilimäki

Esityksessä on mukana neljä ammattisolistia, Kaisa Hannula Raumalta, Tero Harjunniemi ja Petri Antikainen Tampereelta sekä Janne Sundqvist Turusta. Lisäksi mukana on laulun ammattiopiskelijoita, Porin Oopperakuoro, Pori Sinfonietta sekä näyttelijöitä ja tanssijoita.

Kapellimestarina toimii Ville Matvejeff. Teoksen lavastaa Taina Relander ja puvustaa Taru Liipola. Valot suunnittelee Ville Konttinen. Koreografiasta vastaa Reetta Parvikko. Opperakuoron valmennuksesta vastaa Ognian Vassilev.

- Fairy Queen on ennen kaikkea hauska. Ja voin melkein luvata rahat taisin sille, joka sanoo esityksessä pitkästyvänsä, lupailee Saukkonen.

Saukkonen on aiemmin ohjannut Porissa oopperat Cavalleria rusticana & Pajatso ja Carmen.

Fairy Queen on myös puvustajan kannalta ainutlaatuinen työ. Esimerkiksi näytelmää puvustettaessa käsikirjoituksesta löytyy vinkkejä ja suoranaisia ohjeitä siitä miltä roolihenkilöiden tulisi näyttää.

- Fairy Queenissa olen ollut ohjaajan luomien visioiden varassa, ja tehnyt niiden pohjalta luonnokset.

kuva Fairy Queenin fantasia-asut vaativat viimeistelyä jokaiselle sopivaksi. Keijun asua on sovittamassa sopraano Hannele Taipale, puvustaja Taru Liipolan (keskellä) ja ompelija Johanna Keistin avustuksella. Kuva: Tarja Tiilimäki

Fairy Queenissa on kymmeniä pukuja. Osa puvuista on tehty varta vasten esitykseen ja osa on metsästetty muun muassa kirpputoreilta ja lainattu muista teatterista. Pukuja on kaikkiaan yli viisikymmentä.

- Esimerkiksi kuorolaisille on pitänyt löytää kahdet kutakuinkin identtiset asut, selventää Liipola.

Liipolan mielestä esitys tulee olemaan ennen muuta raikas ja hauska.

Porin Ooppera toteuttaa Fairy Queenin yhteistyössä Pori Sinfoniettan , Palmgren-konservatorion , Rauman Musiikkiopiston , Kulttuuritalo Annankatu 6:n ja Läntinen tanssin aluekeskuksen kanssa.

Oopperan ensi-ilta on Promenadi-salissa perjantaina 23. syyskuuta klo. 18.00.Hakusana