Etusivu > Uutiset > 2011 > 09 > Kauneutta auton pakokaasusta

Kauneutta auton pakokaasusta

(27.09.2011 09:17 kanhs1 kanhs1 / päivitetty 27.09.2011 09:21 Hurri Suvi)

Kolmen nuoren taiteilijan näyttelyssä on pakokaasulla tehtyjä kuvia, melankolista grafiikkaa ja värien runsautta.

Likaisesta ja epäterveellisestä voi saada aikaan jotain kaunista. Sen todistavat Hannu Ahosolan työt Porin Saskiat ry:n stipendinäyttelyssä. Ahosola on tehnyt tauluja tupruttamalla auton pakokaasua kankaalle.

kuva Hannu Ahosolalta kuluu yhden pakokaasutaulun tekemiseen noin sata kilometriä.
Pakokaasutöissä maalataan ensin akryylimaalilla kuvan negatiivi silkkikankaalle, ja se laitetaan varsinaisen kankaan päälle. Koko komeus sidotaan pakoputken eteen. Sitten ajetaan.

– Tyhjäkäyntiä kuvien teossa ei ole käytetty, Ahosola vakuuttaa.

Apurahalla ja opetustyöllä elantonsa ansaitseva Ahosola on oikeastaan kuvanveistäjä. Töiden joukossa onkin luonnonkivistä ja pronssista tehtyjä eläinhahmoja. Värikkäämpää tuotantoa ovat palapeleistä kootut kollaasit.

Vahvojen värien harmoniaa

Toinen stipendinäyttelyssä taiteilija on Satakunnan ammattikorkeakoulussa kuvataiteen linjalla opiskeleva Janni Härmälä. Hänen öljyväritöissään on vahvaa viivaa ja voimakkaita värejä.

kuva Janni Härmälän työt ovat vahvasti omaelämänkerrallisia.
– Värit ovat minulle erittäin tärkeitä. Olen kiinnostunut eri värien suhteista, ja pyrin aina jonkinlaiseen värien harmoniaan, Härmälä kuvaa.

Taide on Härmälälle tapa käsitellä oman elämän vaikeita asioita, joille hän ei löydä sanoja. Se näkyy: eräässäkin taulussa roikkuu nainen nilkoistaan köydessä. Näin raskastako on opiskelijan arki?

– Ei sentään, ei näillä ole mitään tekemistä koulun kanssa, Härmälä nauraa.


Melankolista grafiikkaa

Porin Saskiat palkitsi tänä vuonna poikkeuksellisesti kolme nuorta taiteilijaa. Kolmas taiteilijoista on grafiikkaan ja valokuviin keskittynyt Henna Tyrväinen. Hänen tekniikoistaan tärkeimpiä ovat serigrafia ja metalligrafiikka.

– Grafiikassa kiinnostaa tekniikoiden monimuotoisuus ja upea painojälki, Tyrväinen kertoo.

Tyrväisen töiden aiheina ovat kaupunkimiljöö ja luonto. Tummasävyisten töiden joukosta löytyvät poikkeuksena ovat pienet muotokuvat taiteilijan ystävistä. Niissä on hentoja pastellisävyjä ja jopa kultaa.

kuva Henna Tyrväisen töissä on tummasävyistä melankoliaa. Kuvan nimi on vahtivuorolla.

Tyrväinen opiskelee taiteen maisteriksi, ja toive on sama kuin monella muulla nuorella taiteilijalla.

– Haluaisin joskus elättää itseni tekemällä tai opettamalla grafiikkaa.

Porin Saskiat ry:n stipendinäyttely Poriginal galleriassa (Eteläranta 6) 11. lokakuuta asti. Lisätietoja gallerian kotisivuilta .


Hakusana