Etusivu > Uutiset > 2011 > 09 > Koulujen ympäristökasvatusviikon tapahtumat tavoittavat Porissa 640 oppilasta opettajineen

Koulujen ympäristökasvatusviikon tapahtumat tavoittavat Porissa 640 oppilasta opettajineen

(08.09.2011 08:25 ymp_ic / päivitetty 08.09.2011 09:01 Rapp Carmen)

Kuluvalla viikolla 5.9.-9.9.2011 Satakunnassa vietetään ympäristöntutkimuksen ja ympäristötiedon teemaviikkoa. Viikon järjestää Satakunnan ympäristötietoisuus- ja kasvatusverkosto.

kuva

Teemaviikon tapahtumiin osallistuu Porissa 14 eri koulun oppilaita ja opettajia kaiken kaikkiaan noin 640. Mukana on 34 luokkaa/ryhmää Vähärauman, Uusikoiviston, Cygnaeuksen, Tuorsniemen ja Mäntyluodon kouluista, Lastun ja Kallelan kouluista, Kaarisillan, Porin Lyseon ja Porin suomalaisen yhteislyseon kouluista, Porin seudun steinerkoulusta ja Porin Kristillisestä Koulusta sekä Meri-Porin ja Porin Lyseon lukioista.

Viikon aikana Porin kaupungin ympäristövirasto on järjestänyt yhteistyössä kaupungin eri hallintokuntien sekä muiden toimijoiden kanssa porilaisille ala- ja yläkouluille sekä lukioille tutustumiskäyntejä, toimintaa ja luentoja ympäristökasvatuksen eri aihepiireistä. Ympäristöviraston lisäksi panoksensa viikolle antavat Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Luontotalo Arkki, Suomen Hyötytuuli Oy/Pori Energia, Porin Vesi, tekninen palvelukeskus/Porin tulvasuojelu ja Ulvilan Teatteri Ulpu.

Ympäristökasvatusviikon ohjelman tavoitteena on ollut tuoda ympäristökasvatuksen teemoja osaksi koulupäivää. Ympäristöasioihin tutustutaan kouluissa, niiden lähiympäristöissä ja oman kotikaupungin alueella. Tarkastelun kohteena on luonnonympäristöön, kulttuuriympäristöön ja kulttuuriperintöön, kuluttamiseen ja paikalliseen identiteettiin liittyviä ympäristö-kysymyksiä.

Ulvilan teatteri Ulpun sympaattiset eläinhahmot, Karhu ja Kenguru, ovat näytelmän keinoin tutustuttaneet ensimmäisen ja toisen luokan oppilaita lajittelemaan roskia ja kierrättämään tavaroita. Vähän vanhemmat, 3.-5. luokkalaiset koululaiset ovat tutkineet Rakennuskulttuuritalo Toivossa miten Porin kaupunkikeskustan rakennuskanta on vuosikymmenien saatossa muuttunut. Laajemmin kaupunkiympäristön muutosta tarkastellaan 9. luokkalaisten kanssa Kirjurinluodolla: myös maankohoaminen ja Kokemäenjoki ovat historian kuluessa vaikuttaneet Porin luonnon- ja kulttuuriympäristöön sekä maisemaan.

Viikon ohjelmassa Kokemäenjoki esittäytyy myös Porin tulvasuojelua, tulvimistilanteita ja tulvantorjuntakeinoja käsittelevällä luennolla. Tällä tunnilla lukiolaiset ovat päässeet perehtymään Kokemäenjoen ja Pihlavanlahden geologiseen historiaan, alueen nykyiseen maaperään sekä joen nykytilaan eroosion ja sedimentoitumisen kannalta.

Luontotalo Arkissa esitettävä luontodokumenttielokuva Tuntematon Selkämeri on vienyt oppilaita tutkimusmatkalle Selkämeren luontoon ja maisemaan. Selkämeri kätkee suojiinsa rikkaan ja luonnontilaisena pysyneen elinympäristön. Se antaa elämän tuhansille pesimälinnuille, mutta myös harvenevalle joukolla kalastajia sekä reitin merenkulkijoille.

Asumiseen, vedenkäyttöön ja energiankulutukseen liittyviä asioita on viikon aikana käyty läpi Luotsinmäen jätevedenpuhdistamon ja Porin tuulipuiston toimintaan tutustuneiden oppilaiden kanssa. Myös kuluttamista, ostoksia ja ruokaa koskevia kysymyksiä on pohdittu, kun yläkoululaiset ovat tutkineet elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja säilytyslämpötiloja.


Hakusana