Etusivu > Uutiset > 2011 > 09 > Muinaiset rannat - Forntida Stränder

Muinaiset rannat - Forntida Stränder

(22.09.2011 15:08 kansj2 / päivitetty 22.09.2011 15:08 Stenberg Johanna)

Näyttely Satakunnan ja Länsi-Norlannin esihistoriallisista ja historiallisista kohteista ja löydöistä Satakunnan Museon Salissa 23.9.2011 - 29.1.2012.

Yhteistyötä yli Pohjanlahden

kuva Eurajoen Liinmaan linnan jäänteistä on löytynyt arpanoppia, rahoja, sekä katapultin ja lukkojen osia. Kuva: Johanna Stenberg

Muinaiset rannat - Forntida Stränder on yhteistyössä Satakunnan Museon ja Länsi- Norlannin lääninmuseon Murbergetin kanssa toteutettu arkeologinen näyttely. Näyttelyn esineistö on koottu suomalaisten ja ruotsalaisten museoiden kokoelmista. Satakunnan Museon museonjohtaja Juhani Ruohonen kertoo näinkin laajan yhteistyön ja materiaalien keräämisen eri museoiden välillä olevan poikkeuksellista.

- Projektin koko tarkoitus on yhteisen menneisyyden kertominen monella eri tavalla, museolehtori CaritaTulkki kertoo kolmivuotisesta KulturBro -yhteistyöprojektista Murberget lääninmuseon kanssa.

Satakunta tunnettu pronssikautisista kohteistaan

Ainutlaatuinen kuvamateriaali esittelee ympäristöä molemmin puolin Selkämerta, eritoten juuri Satakunnan ja Länsi - Norlannin osalta. Näyttelyssä esitellään Satakunnan ja Länsi-Norlannin merkittäviä esihistoriallisen ja historiallisen ajan asuinpaikkoja, elämäntapoja ja elinkeinoja kivikaudelta 1500-luvulle asti.

Satakunnan pronssikauden löydöt ovat ainutlaatuisia koko Suomessa. Nakkilan Rieskaronmäen asuinpaikalta löytynyt luuaineisto on radiohiilimenetelmällä pystytty ajoittamaan varhaiselle pronssikaudelle, joten sieltä on löytynyt tällä hetkellä Suomen vanhimmat lampaan ja hevosen luut. Tulkki huomauttaa että harvoin näyttelyiden yhteydessä pystytään toteuttamaan tällaisia tutkimuksia. Luita tutkinut Arkeo-osteologi Auli Tourunen kertoo että hevosen on usein ajateltu tulleen Suomeen vasta rautakaudella.

Luentoja ja työpajoja

kuva Kalliopiirrosten ja -maalausten yleisimpiä aiheita olivat hirvi- ja ihmishahmot. Kuva: Johanna Stenberg

Näyttelyssä esiteltäviä aihepiirejä käydään läpi myös Muinaiset rannat - Satakunnan ja Länsi-Norlannin esihistoriaa – luentosarjassa, sekä koululaisille ja senioreille järjestettävissä työpajoissa. Luennot järjestetään Satakunnan Museossa keskiviikkoisin 28.9., 12.10. ja 2.11. Luentoja vetävät Peter Holmlund, filosofian tohtori, tutkija Uumajan yliopistosta, Auli Tourunen, filosofian tohtori, tutkija Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta ja Turun yliopistosta, sekä Antti Lahelma, filosofian tohtori, tutkijatohtori Helsingin yliopistosta. Työpajoja järjestetään lokakuusta tammikuuhun ja niissä pääsee tutustumaan muinaissoittimiin, kaivertamaan kalliopiirroksia, valamaan tinariipuksia ja valmistamaan käsin nahkaisen pussukan.

Lisätietoja näyttelystä, luennoista ja työpajoista löytyy Satakunnan Museon nettisivuilta.

Näyttely on toteutettu osana KulturBro - projektia, joka on Satakunnan Museon hallinnoima, kansainvälinen yhteistyöprojekti. Projektin tavoitteena on tuoda esiin Suomen ja Ruotsin yhteistä historiaa ja herättää yleisön kiinnostus maiden yhteiseen kulttuuriperintöön. Näyttely siirtyy Ruotsiin tammikuussa ja avautuu siellä yleisölle syksyllä.

kuva Näyttelyssä nähtävät upeat valokuvat on valokuuvaja Björnola Lindin käsialaa. Kuva: Johanna StenbergHakusana