Etusivu > Uutiset > 2011 > 09 > Pori International Puppetry Festival

Pori International Puppetry Festival

(16.09.2011 12:15 kansj2 / päivitetty 16.09.2011 12:26 Stenberg Johanna)

Kansainvälinen nukketeatterijuhla PIP-Fest käynnistyy Porissa ensimmäistä kertaa sunnuntaina 18.9.

PIP-Festin järjestää Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto yhteistyössä lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Nukketeatteria syyskuusta joulukuuhun

Useista festivaaleista poiketen PIP-Fest jatkuu koko syksyn aina joulukuun puolelle saakka. Tarkoituksena on totuttaa ihmisiä säännölliseen nukketeatteritarjontaan tarjoamalla muutama esitys joka kuukausi.

kuva Monen esityksen teemana on sirkus. Kuvassa ruotsalaisen Dockteaterverkstanin Apkonster -esityksen hahmot.

PIP-Festin tuottajana ja taiteellisena johtajana toimii nukketeatteritaiteilija Roosa Halme. Festivaalin esikuvana toimii viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty TIP-Fest, Turku International Puppetry Festival, jonka järjestämisessä Halme oli mukana. Poriin muutettuaan hän halusi tuoda nukketeatteria esille myös täällä. Ensimmäinen yhteistyökumppani löytyi Nukkero ry:stä, joka on aiemmin järjestänyt Satakunnan alueella Nukkero –nukketeatterin ja esittävän taiteen festivaaleja. Halme ja Nukkero ry:ssä toimiva nukketeatteritaiteilija Anna Rajahaka suunnittelevat PIP-Festille jatkoa myös tulevina vuosina.

Kotimaisia ja kansainvälisiä maistiaisia

Festivaalin tarkoituksena on tuoda uutta näkökulmaa nukketeatteriin ja mullistaa ajatusta siitä mitä nukketeatteri on.

- Nukketeatterihan voi olla mitä vain ja kaikenikäisille. Nuket voivat olla vaikka taikinasta, kerrostalon tai tulitikun kokoisia, Halme innostuu kuvailemaan.

PIP-Fest tuo maistiaisia siitä mitä kaikkea nukketeatteri voi olla. Syksyn ja alkutalven aikana ohjelmistossa nähdään niin kotimaisia nukketeatterin ammattilaisia kuin kansainvälisiä kuuluisuuksia eri puolilta maailmaa. Mukana on teatteriryhmiä Suomesta, Ruotsista, Venäjältä ja Unkarista. Esityksiin mahtuu niin marionetteja, varjoteatteria, pöytänukkeja kuin esineteatteriakin.

Sanatonta visuaalisuutta

Festivaalin avaa turkulainen Kuuma Ankanpoikanen –työryhmä esityksellään Meteliä, parsakaalia ja possu tai hevonen. Villalangasta, kierrätetyistä villasukista ja lapasista syntyneillä hahmoilla pohditaan millaista on muuttaa vieraaseen maahan ja kulttuuriin, sen outoutta ja riemua. Esitykset järjestetään sunnuntaina 18.9. KulttuuriKulmassa klo 13.30 ja 15.30. Esitys sopii kaikenikäisille.

kuva Napatanssija Pietarilaisen nukketeatterimestari Viktor Antonovin Circus on Strings -esityksestä. Kuva: Kari Vainio

Marraskuussa festivaalilla esiintyvä Pietarilainen nukketeatterimestari Viktor Antonov tuo Circus on Strings –esityksellään yleisön eteen ominaisuuksiltaan ainutlaatuisia marionettinukkeja, kuten tultasyöksevän kamelin ja pinnistellessä punastuvan painonnostajan.

- Esitysten pääpaino on aina visuaalisuudessa ja suurin osa esityksistä on sanattomia, Halme kuvailee festivaalin tarjontaa.

Kaikille avointen esitysten lisäksi festivaalin ohjelmistossa on myös työpajoja koululais- ja päiväkotiryhmille, sekä vanhuksille ja aikuisille suunnattuja erikoisnäytöksiä.

Kaikille avointen esitysten esityspaikkoina ovat KulttuuriKulma ja Rakastajat-teatteri. Ohjelmisto- ja lipputiedot löytyvät PIP-Festin nettisivuilta .


Hakusana