Etusivu > Uutiset > 2011 > 09 > Porin taidemuseon syyskauden avaus

Porin taidemuseon syyskauden avaus

(30.09.2011 07:58 kansj2 / päivitetty 30.09.2011 08:54 Stenberg Johanna)

Porin taidemuseo juhlii 30. juhlavuottaan ja käynnistää syyskauden kolmen näyttelyn kokonaisuudella.

Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 30.9. klo 18 alkaen. Juhlan kunniaksi avajaisissa lahjoitetaan 500 kappaletta Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmaa esittelevää julkaisua. Maire Gullichsen oli Porilainen taiteen mesenaatti, joka oli mukana muun muassa Artekin ja Vapaan taidekoulun perustamisessa. Gullichsenin tavoitteena oli 1960-luvulta lähtien modernin taiteen museon perustaminen Poriin. Vuonna 1981 toimintansa aloittanut Porin taidemuseo sai haltuunsa Maire Gullichsenin taidesäätiön suomalaisen taiteen kokoelman.

Ihmiskuvia

kuva Nainen, 1924.
Yksi kolmesta näyttelystä esittelee Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelman taiteilijoihin kuuluvan Torger Enckellin teoksia. Tutkija Teija Lammi kertoo, että näyttely lähti liikkeelle puolitoista vuotta aiemmin tutkimusprojektina, jonka tarkoitus oli kartoittaa Enckellin tuotantoa. Näyttelyssä on esillä noin sata teosta, aina 1920-luvulta 70-luvulle asti. Valtaosa teoksista on maalauksia, mutta esillä on myös grafiikkaa. Enckellin tuotannon keskeisin aihe on ihminen.

- Enckell on pyrkinyt etsimään ulkoisen hahmon taustalla olevaa ihmistä, Lammi analysoi muotokuvia, omakuvia ja henkilötutkielmia.

Värillinen musta

kuva Maalaus, 2010. Kuva: Rauno Träskelin, Galerie Anhava
Toisen näyttelyn taidemaalari ja -graafikko Matti Kujasalo tiesi jo lapsena haluavansa taiteilijaksi. Hänen maalauksensa ovat usein mustavalkoisia, konstruktivistisia, geometrisia maalauksia. Näennäisestä mustavalkoisuudesta huolimatta Kujasalon teosten musta sisältää usein jotain väriä, joka luo siihen erilaista luonnetta ja pehmeyttä.
Taidemuseonjohtaja Esko Nummelin paljastaa Kujasalosta näyttelykokonaisuuteen liittyvän mielenkiintoisen yksityiskohdan. Vuonna 1964 hän opiskeli Gullichsenin perustamassa Vapaassa taidekoulussa jossa hänen opettajanaan toimi Torger Enckell.
Näyttelyn ensimmäiset teokset ovat vuodelta 1964 ja viimeisimmät tältä vuodelta. Kujasalo on päättänyt lahjoittaa Porin taidemuseolla viisi teostaan, kaksi veistosta ja kolme maalausta.

- Tähän tilaan ne sopivat paremmin kuin minnekään muualle.

Taidemuseonjohtaja Esko Nummelin on samaa mieltä.
Kujasalo kertoo, ettei hänen töissään ole mitään salaisuuksia mitä pitäisi ymmärtää, niitä pitää vain katsoa.

- Joskus tulee aina päähänpistoja, Kujasalo kuittaa, kun ihmiset hämmästelevät hänen töidensä nerokkuutta ja kauneutta.

Nykyanimaatiota

kuva Aeon. Kuva: Erkki Valli-Jaakola
Kolmas näyttely on Animoi –niminen näyttelysarja, jonka aloittaa kuvataiteilija Timo Vaittinen Aeon –näyttelyllään. Näyttely rakentuu videoteoksista, installaatiosta ja veistoksellisista elementeistä, muodostaen tilallisen kokonaisuuden. Videoanimaatiot on toteutettu stop-motion tekniikalla, jossa teos rakentuu kuva kerrallaan animaatioksi. Vaittinen ei käytä videoteosten tekemisessä käsikirjoituksia, vaan pelkkää ideaa.

- Teos kehittyy jatkuvasti, siihen tulee ilmavuutta ja dokumentaarisuutta.

Näyttelysarja esittelee nykyanimaatioita myös Turun Anikistit ry:ltä, sekä Animaation apupyörä ry:ltä.

Animoi on Turun taidemuseon, Porin taidemuseon ja Turun taideakatemian animaatiokoulutuksen yhteistyöhanke ja osa Turku 2011 –kulttuuripääkaupunkivuoden virallista ohjelmaa.

Lisätietoja näyttelyistä Porin taidemuseon nettisivuilta .Hakusana