Etusivu > Uutiset > 2011 > 10 > Maahanmuuttajanuoria tukemassa

Maahanmuuttajanuoria tukemassa

(06.10.2011 10:22 kansj2 / päivitetty 06.10.2011 10:22 Stenberg Johanna)

Monikulttuuriseen työhön valmistavia koulutusiltapäiviä on järjestetty eri alojen toimijoille jo vuodesta 2004 lähtien.

Asiakas vieraasta kulttuurista –koulutussarjan tämän vuotinen aihe oli maahanmuuttajanuorten tukeminen koulutuspoluilla. Koulutuksen kohderyhmänä olivat seurakunnan ja nuorisotyön, sosiaali- ja terveys-, diakonia- ja opetusalan ammattilaiset ja opiskelijat, Porin Resurssirenkaan jäsenet sekä muut maahanmuuttajanuorten kanssa toimivat. Koulutus järjestettiin 5.10. Porin Seurakuntakeskuksen tiloissa.

Itä-Porin yhtenäiskoulusta olivat puhumassa rehtori Toni Ranne, sekä opettaja Petra Enges-Pyykkönen. Itä-Porin yhtenäiskoulussa toimivat luokat ensimmäisestä kymmenenteen. 405 oppilaasta 48 oppilaalla on maahanmuuttajatausta. Lähtömaita on 12 ja äidinkieliä 13. Itä-Porin koulussa valmistava opetus aloitettiin ensi kertaa tänä syksynä. Valmistava opetus tarkoittaa juuri Suomeen saapuville kielitaidottomille lapsille annettavaa perusopetukseen valmistavaa opetusta, jonka tärkein tavoite on suomenkielen oppiminen. Ranne kertoo että opetuksessa panostetaan myös erityisesti kotouttamistyöhön.

- Tutustutaan kouluympäristöön, kirjastoon, kaupassa käymiseen, vapaa-ajan toimintoihin ja bussilla kulkemiseen, Enges-Pyykkönen tarkentaa.

Valmistavaa opetusta annetaan yleensä yhden lukuvuoden verran, jonka jälkeen päätetään mille vuosiluokalle oppilas sijoitetaan. Enges-Pyykkönen kuitenkin muistuttaa että tuen täytyy olla koulussa jatkuvaa, eikä voida olettaa että valmistavan opetuksen jälkeen oppilas pärjää itsenäisesti.

Haasteita tuottavat sopivan oppimateriaalin ja yhteisen kielen löytäminen. Erityisopetuksen oppikirjoista ei useinkaan ole hyötyä. Enges-Pyykkönen kertoo esimerkin.

- Nuorella voi olla loistavat matemaattiset lahjat, mutta hän ei ymmärrä tehtävänannossa olevaa tekstiä. Ongelma ei ratkea jos hänelle antaa erityisopetuksen oppikirjan jossa laskut ovat helpompia.

Itä-Porin yhtenäiskoulun valmistavan opetuksen luokan lisäksi iltapäivän aiheina olivat SPR:n Porin osaston kiintiöpakolaisperheiden lapsille suunnattu läksykerho, Porin kaupungin etsivä nuorisotyö ja Nuorten työpaja sekä maahanmuuttajaopiskelijoiden tukeminen ammatillisessa koulutuksessa. Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden suunnittelija Heidi Halm esitteli nuorisolain muutoksen velvoitteita ja kertoi esimerkkejä Vantaan kaupungin maahanmuuttajanuorten kanssa tehtävästä nuorisotyöstä.

Koulutustilaisuuden järjestivät Porin kaupungin perusturvakeskus, Satakunnan erikoissairaanhoitopiiri, Nuorisopsykiatrian poliklinikka, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piirin, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Porin ev.lut. seurakuntayhtymä, SPR Porin osasto, ET-Pori (etsivä työ) sekä Porin kaupungin koulutusvirasto.


Hakusana