Etusivu > Uutiset > 2011 > 10 > Muistomerkki Danielson-Gambogille

Muistomerkki Danielson-Gambogille

(20.10.2011 08:21 KANTT1 / päivitetty 20.10.2011 08:23 Tiilimäki Tarja)

Noormarkussa paljastetaan lauantaina 22. lokakuuta taiteilija Elin Danielson-Gambogin muistomerkki.

Noormarkun Klubin puistoon sijoitetun teoksen on tehnyt taiteilija Arja Karkku-Hohti. Teos kuvaa Danielson-Gambogin uraa Suomessa ja Italiassa. Karkku-Hohdin mukaan teos ilmentää lämpimiä välimerellisiä ja viileämpiä pohjoisia sävyjä.

Muistomerkin paljastavat Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja Maire Gullichsen taidesäätiön puheenjohtaja Maire Gullichsen-Ehrnrooth. Tilaisuus alkaa klo 10.30.

Muistomerkin on tilannut Sosietà Dante Alighieri di Pori. Yhdistys järjestää launtaina myös Danielson-Gambogin 150-vuotisjuhlaseminaarin, jossa muun muassa professori Heikki Paloheimo kertoo taiteilijasta sukulaiskirjeenvaihdon ja perimätiedon valossa. Danielson-Gambogin taiteesta puhuvat tutkija, FM Asta Kihlman ja taidehistorioitsija, FM Virve Heininen.

Seminaari pidetään Porin Raatihuoneella klo 14 alkaen.

Elin Danielson-Gambogi syntyi Noormarkussa vuonna 1861. Hän on yksi suomalaisen kuvataiteen kultakauden keskeisimmistä taiteilijoista. Hänen taiteensa edustaa naturalismia, mutta hän tuli tunnetuksi myös koloristina. Hänen katsotaan raivanneen rohkeudellaan ja epäsovinnaisuudellaan tietä tuleville naistaiteilijoiden sukupolville.

Danielson-Gambogi avioitui italialaisen taidemaalari Rafaello Gambogin vuonna 1898. Teki suurimman osan urastaan Italiassa. Menehtyi Antignonassa vuonna 1919.

Taiteilijan kädenjälki on nähtävissä muun muassa Ahlaisten kirkossa, jonka alttaritaulun hän maalasi vuonna 1888.


Hakusana