Etusivu > Uutiset > 2011 > 10 > Murreilottelua ja naisnäkökulmia

Murreilottelua ja naisnäkökulmia

(13.10.2011 13:04 KANTT1 / päivitetty 13.10.2011 13:36 Tiilimäki Tarja)

Porin Teatterin syksyn viimeinen ensi-ilta Napit vastakkain lataa lavalle tuhdin annoksen naisenergiaa ja -logiikkaa.

Tapio Parkkinen on käsikirjoittanut näytelmän erityisesti teatterin vahvoille naisnäyttelijöille.

- Porin Teatterilla on uskomaton naisporukka, hehkuttaa Parkkinen.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 2010-luvulle Porin seudulle, ompelimoon, jota pyörittää Helinä Lehto, Aino-Maija Nissi, sinnikäs pitkänlinjan yrittäjä, joka on selvinnyt vuosikymmenet ahkeralla työllä ja tulevaisuuteen luottaen.

Pankkimaailman muutokset ja yleismaailmallinen taloustilanne uhkaavat kuitenkin viedä tärviölle yrityksen sekä työpaikan seitsemän muun naisen elämän.

- Näytelmä on itseasiassa pelottavankin ajankohtainen, toteaa Tapio Parkkinen, joka myös ohjaa näytelmän.

Yksityisyrittäjyyden ohella näytelmä käsittelee äidin ja tyttären välistä suhdetta. Juoneen on ujutettu myös jännityselementtejä. Tärkeässä roolissa on Suomen kieli ja monet sen vivahteen sekä naisten tapa puhua.

- Olen kirjottanut naiset puhumaan eri murteita. Minua on aina viehättänyt naisten ilmiömäinen kyky puhua. Eli kaikki puhuvat yhtä aikaa ja eri asioista, mutta ymmärtävät silti toisiaan, hämmästelee Parkkinen.

Esityksessä kuullaan ainakin Tampereen-, Oulun-, Pohjois-Karjalan- ja Porin murretta.

kuva Ruokatauoista pidetään kiinni Napit vastakkain näytelmässä. Paussilla Milla Keränen, Mirva Tolppanen, Jarmo Salmi, Anna-Maija Kokkinen ja Anna-Maija Nissi. Kuva: Tarja Tiilimäki

Napit vastakkain näytelmän Helinällä on Parkkisen mukaan olemassa esikuva todellisuudessa.

- Kyseessä on nokialainen ompelijayrittäjä, joka joutui painimaan näytelmässä kuvattujen ongelmien kanssa. Myös näytelmän lavastusideat isoine leikkuupöytineen ovat peruja rouvan toimitiloista, kertoo Parkkinen.

Vaikka kyseessä on kotoinen komedia, niin farssiksi näytelmää ei voi Parkkisen mielestä kutsua.

- Hyvässä komediassa on aina myös vakavia aineksia, kuten elämässä yleensä, Parkkinen täsmentää.

Nissin lisäksi näytelmän naisia ovat Ulla-Maija Aho-Harnett, Sirpa Lumikko, Mirva Tolppanen, Maarit Lehtonen, Anna-Maija Kokkinen ja uusina kasvoina Milla Keränen Tampereelta ja Mira Rastas Porista. Näytelmä miehistä näkökulmaa edustavat Jarmo Salmi ja Jukka Juolahti. Esityksen lavastaa Christer Lågland ja puvustaa Eila Santanen ja Sara Puska. Kantaesityksen ensi-ilta on suurella näyttämöllä 22. lokakuuta.


Hakusana