Etusivu > Uutiset > 2011 > 10 > Pääkirjastoon saatiin palautusautomaatti

Pääkirjastoon saatiin palautusautomaatti

(11.10.2011 11:11 kanhs1 kanhs1 / päivitetty 11.10.2011 11:11 Hurri Suvi)

Lainaajat voivat nyt sujauttaa palautuskirjansa koneen nieluun tiskillä asioimisen sijaan.

Pääkirjaston palautusautomaatti otettiin virallisesti käyttöön tänään tiistaina. Se on kuitenkin ollut koeakäytössä jo useamman päivän.

– Aloitetaan painamalla nappulaa ja laitetaan kirja lukijaan viivakoodi ylöspäin. Odotetaan, että kellonkuva häipyy, ja sitten voi laittaa uuden kirjan, kirjastonhoitaja Arja Palonen neuvoi maanantaina lainaajia.

Heta ja Elina Kärkkäinen eivät paljon opastamista tarvitse. Elina-äiti ojentaa, ja tytär Heta latoo kirjoja koneeseen kuin vanha tekijä.

– Kivalta tuntuu ja ihan helppoa se oli, Heta arvioi koneen käyttöä.

kuva Elina ja Heta Kärkkäinen palauttivat kirjastoon 33 nidettä, Kärkkäisten perheen normaalin viikkoannoksen. Kuva: Suvi Hurri

Kone hyväksyy kaiken lainatun materiaalin kirjoista levyihin. Palautuksesta saa halutessaan paperisen kuitin.

Kone säästää selkää

Lainaajille kone on palautusautomaatti, mutta henkilökunnalle se on lajittelija. Ennen kirjastonhoitajien piti nostella kirjat tiskiltä nipuissa eri laatikkoihin, mikä aiheutti niska-, käsi- ja selkäongelmia. Kone lajittelee niteet 24 eri kärryyn, joissa kirjat viedään hyllyjen lähelle.

Ajatus on myös, että lainaajat saavat jatkossa parempaa palvelua, kun henkilökunta vapautuu mekaanisesta kirjojen nostelusta asiakaspalveluun.

Kone on yksi suurimmista Suomen kirjastojen palautusautomaateista. Yli kymmenen metriä pitkä laite pystyy nielemään noin 1 400 kirjaa tunnissa. Kapasiteettia tarvitaan, koska pääkirjastossa on lainauksia ja palautuksia 1,5 miljoonaa vuodessa. Hintaa automaatille tuli 140 000 euroa.


Hakusana