Etusivu > Uutiset > 2011 > 10 > Puistot siisteiksi ennen talvea

Puistot siisteiksi ennen talvea

(13.10.2011 10:25 kanhs1 kanhs1 / päivitetty 13.10.2011 10:27 Hurri Suvi)

Puistotoimi on aloittanut syksyn lehtien keruu-urakan kaupungin puistoista.

Keskustassa viheralueilta lehdet kerätään koneellisesti pois, mutta muilla alueilla osa lehdistä murskataan leikkurilla ja jätetään maatumaan nurmikon sekaan.

Puistoissa olevat lehtikasat on tarkoitettu vain puistotoimen keräämille lehdille, jotka kuljetetaan kompostoitaviksi. Muilta alueilta tulevat lehdet kukin taho huolehtii itse. Tontilla olevat lehdet kuuluvat kiinteistölle, vaikka lehtensä pudottanut puu sijaitsisikin puiston tai katuvihreän puolella.

kuva Oman tontin lehdet voi viedä luvallisille keräyspaikoille, Hangassuon jäteasemalle tai Porin kierrätyskeskukseen. Kuva: Veijo Marin

Puutarhasta tulevaa muutakaan jätettä ei saa viedä kaupungin omistamille viheralueille, esimerkiksi metsien reunamille tai muualle luontoon (Jätelaki/roskaamiskielto 1072/1993 19 §). Puistoihin ja metsänlaiteisiin viedyt jätekasat aiheuttavat epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä ja luonnontilaisen alueen kasvillisuuden muuttumista.

Kompostipaikat rehevöittävät luontoa ja puutarhajätteen mukana voi helposti levitä luontoon haitallisia vieraslajeja. Jättiputki ja jättipalsami ovat hyviä esimerkkejä puutarhajätteen mukana luontoon levinneistä vieraslajeista.

Oikea paikka kiinteistöjen puutarhajätteille on kompostoida omalla tontilla tai kuljettaa luvallisille keräyspaikoille. Hangassuon jäteasemalle voi viedä maksutta haravointijätettä ja risuja eriteltyinä. Porin kierrätyskeskus ottaa vastaan haravointijätettä (4 €/peräkärryllinen).

Teksti: Arja Korpela


Hakusana