Etusivu > Uutiset > 2011 > 10 > Tiukka taloustilanne pakottanee veroprosentin nostoon

Tiukka taloustilanne pakottanee veroprosentin nostoon

(10.10.2011 12:48 kanhs1 kanhs1 / päivitetty 10.10.2011 12:50 Hurri Suvi)

Esitys Porin kaupungin ensi vuoden talousarvioksi nostaisi kunnallisveron 19 prosenttiin.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esitteli tänään ehdotuksensa ensi vuoden talousarvioksi. Luukkonen kuvaa esitystä kokonaisuudessaan niukaksi.

Talousarviossa esitetään kunnallisveroa nostettavaksi 0,25 prosentilla. Korotuksesta tulisi kaupungin kassaan 2,9 miljoonaa euroa.

Korotuksen jälkeenkin Porin kunnallisveroprosentti olisi vertailukaupunkien keskiarvon alapuolella. Suurista kaupungeista vain Espoo ja Helsinki ovat pystyneet pitämään kunnallisveroprosentin alle yhdeksässätoista. Turku pohtii vielä asiaa.

Myös yleistä kiinteistöveroa ehdotetaan nostettavaksi 0,1 prosenttiyksiköllä.

Veronkorotusten taustalla on yleinen talouskehitys. Porin kassasta lähtee hallitusohjelmassa esitettyjen valtionosuuksien leikkausten takia arviolta yhdeksän miljoonaa euroa.

Toisaalta palvelutarve kasvaa jatkuvasti, joten perusturvalle esitetään 12 miljoonan euron lisäystä määrärahoihin. Myös vapaa-ajantoimi saa lisärahaa uuden uimahallin käyttömenojen kattamiseksi. Muiden hallintokuntien lisämäärärahat jäivät niukemmiksi.

Kaikki säästävät

- Talousarvion toteuttaminen vaatii kaikilta erittäin tiukkaa taloudenpitoa. Tässä ei ole yhtään löysää. Kurjuutta on jaettu kaikkien kesken, ei sille mitään voi, Luukkonen kuvaa tilannetta.

Kaupungin henkilökunnasta noin 200 henkilöä jää eläkkeelle ensi vuonna. Tavoite on, että noin kolmannes avautuvista viroista ja toimista jätetään täyttämättä.

- Esimerkiksi perusturvasta eläköityy yli 50 henkeä, ja heistä suurin osa on hoitohenkilökuntaa. Näitä toimia ei tietystikään voi jättää täyttämättä.

Talousarvioehdotuksen mukaan Porin kassavirta on 19.8 miljoonaa euroa tappiollinen. Tämä summa Porin pitäisi ottaa lisälainaa ensi vuonna.

Porin lainasumma on tällä hetkellä noin 178 miljoonaa euroa. Ensi vuoden jälkeen se olisi 2 255 euroa per asukas.

Talousarvioehdotus menee seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn. Asiasta päättää lopulta kaupunginvaltuusto 28. marraskuuta.


Hakusana