Etusivu > Uutiset > 2011 > 10 > Yö isompana kuin koskaan

Yö isompana kuin koskaan

(27.10.2011 11:53 kanhs1 kanhs1 / päivitetty 27.10.2011 11:53 Hurri Suvi)

Yö-yhtyeen 30-vuotiskiertue jyristää Karhuhalliin lauantaina 29. lokakuuta suuren maailman tyyliin.

Kiitos ja kunnia - 30 vuotta likaisia legendoja -kiertueen tekniikka karauttaa paikalle kolmella rekalla. Kiertueen väki ei mahdu yhteen keikkabussiin, vaan niitä tarvitaan kaksi. Lisäksi konserttia pystyttämään tulee parikymmentä paikallista. Tekniikka alkaa kasata välineitään jo aamuseitsemältä.

– Me haluttiin tehdä faneille kansainvälisen tason show. Erityisesti valaistus ja lavan tekninen toteutus ovat ihan viimeisen päälle. Musiikki on pelkkiä hittejä. Tässä on toteutettu kaikki unelmat, joista olen haaveillut, bändin solisti ja nokkamies Olli Linhdolm hehkuttaa.

kuva Yön juhlakiertueella ovat mukana myös Annika Eklund, Suvi Teräsniska ja Miina Mikkonen. Kuva: Harri Hinkka

Kun kiertuesuunnitelma keväällä julkistettiin, alkoi Lindholmia jännittää.

– Taloudellinen riski oli karmea, ja kaikki se nähty vaiva – paineet olivat alkukesästä hirveät.

Juhlakiertueen tavoite on myydä 45 000 lippua, ja nyt on myyty jo 40 000, vaikka kiertue on vasta aluillaan. Tampere-talon kaikki kolme keikkaa on loppuunmyyty, samoin kiertueen toiseksi viimeinen keikka Baltic Princessillä.

– Kiertue myy jo itse itseään, ja se tuntuu hirveän levolliselta. Enää ei jännitä yhtään.

Yleisön hurmos yllätti

Kiertueen ensimmäinen keikka Tallinnassa oli Olli Lindholmille tunteellinen hetki. Viruhotellin aulassa jonotti satoja ihmisiä, ja itse konsertin aloitus veti Lindholmin täysin lukkoon.

kuva Olii Lindholm on Yön ainoa jäsen, joka oli mukana jo alkuperäiskokoonpanossa. Kuva: Kari Lahtinen
– Yleisöllä oli mieletön hurmos ja lataus. Kun ensimmäiset intron äänet kuuluivat, oli ihmisten huuto kollektiivinen. Ei sellaista osannut odottaa, Lindholm sanoo nöyränä.

Porissa vuonna -81 perustetun Yön historiaan mahtuu riitoja, velkoja, viinaa ja levymyynnin hiipumista. Nyt asiat ovat toisin. Keikat tehdään selvin päin ja kokoelmalevy myi päivässä kultaa.

Bändin rumpali aloitti jo aikaa sitten kunnonkohotuksen, ja myös Lindholm on hurahtanut laittamaan itseään kuntoon. Yhdeksän viikon tiukka treeni on nipistänyt miehestä pois kymmenen kiloa, joten Karhuhallin lavalle kapuaa lauantaina 95-kiloinen muusikko.

– Treenistä tulee niin paljon lisäpotkua ja mielihyvää, että voin suositella tätä kaikille. Aion jatkossakin pitää oman trainerin jos mahdollista. Kun toinen huutaa kaksi tuntia vieressä, siinä unohtaa kaiken muun.

Raejuusto ryydittää kiertuetta

Kuntoilun lisäksi Olli Lindholm on rukannut ruokavalionsa uuteen uskoon.

– Kyllä mua kieltämättä vähän huvittaa, että kun ennen meillä oli takahuoneessa pitkä lista erilaisia alkoholituotteita, niin nyt siellä on kevytkalkkunaa, raejuustoa ja viinirypäleitä.

Kunnon nousu sai Lindholmin päättämään, että kiertueen päätyttyä hän kokeilee vanhaa harrastustaan eli nykäisee hokkarit jalkaan ja lähtee jääkiekkokaukaloon. Jalkavamma on pitänyt hänet poissa sieltä viime vuodet.

– Jalka oli niin pitkään teipattuna, että siitä tuli kammo. En uskaltanut tehdä enää mitään, mikä voisi rikkoa kropan. Lopetin laskettelunkin.

Ikuinen Ässäfani nautti jääkiekosta myös katsomosta käsin ja ajelee kotoaan Tampereelta Ässien kotiotteluihin.

– Haluan myös kuunnella Jussi Ahoa. Se on Ässien oma ääni.Hakusana