Etusivu > Uutiset > 2011 > 11 > Birdy voitti Porin Jokikeskuksen suunnittelukilpailun

Birdy voitti Porin Jokikeskuksen suunnittelukilpailun

(25.11.2011 12:21 KANTT1 / päivitetty 28.11.2011 18:03 Tiilimäki Tarja)

Porin Jokikeskuksen suunnittelu- ja tarjouskilpailun voittajaksi on valittu WSP Finland Oy:n ja Arkkitehdit NRT Oy:n työryhmän suunnittelma Birdy.

Palkintolautakunnan mukaan Birdy on tasapainoinen ja toteuttamiskelpoinen kokonaisuus. Suunnitelman kevytrakenteinen vinoköysisilta sulautuu hienostuneesti maisemaan.

Kilpailussa haettiin yleissuunnitelmaa, jolla parannetaan Porin kaupunkikeskustan läheisen jokirannan toiminnallisuutta ja visuaalista ilmettä uusien kevyenliikenteen siltojen ja rantarakenteiden avulla.

kuva Kuva: WSP Finland Oy ja Arkkitehdit NRT Oy.

Sillan pyloni eli pilarirakenne, johon sillankannen kannatinköydet tukeutuvat, on Kirjurinluodon kärjessä. Alue jää avoimeksi kohtaamispaikkaksi, jolta avautuu näköala Etelärantaan.

kuva Näkymä Kirjurinluodolta. Kuva: WSP Finland Oy ja Arkkitehdit NRT Oy.

- Maisemallisten arvojen kunnioitaminen oli suunnittelun lähtökohta. Halusimme jättää Kirjurinluodon nokan mahdollisimman avoimeksi, toteaa pääsuunnitelija DI Sami Niemelä WSP Finland Oy:stä.

kuva Kilpailun voittaneeseen työryhmään kuuluvat Ilkka Ojala, Arto Kaituri ja Sami Niemelä WSP Finland Oy:stä olivat syystä tyytyväisiä. Kuva: Tarja Tiilimäki

- Alueen kokonaissuunnittelussa lähdimme siitä, että rakenteiden pitää olla sopusoinnussa myös kulttuurihistoriallisten arvojen kanssa, täsmentää maisema-arkkitehti Arto Kaituri, WSP Finland Oy:stä.

Kilpailun lähtökohtana oli löytää ratkaisu, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, esteettisyys, toteuttamiskelpoisuus ja kokonaistaloudellisuus.

- Birdissä nämä kaikki elementit ovat hienossa kokonaispaketissa, toteaa kilpailulautakunnan puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

kuva Birdyn kokonaissuunnitelma. Kuva: WSP Finland Oy ja Arkkitehdit NRT Oy.

Kilpailussa kunniamaininnan sai Synkooppi, jonka rautaristikkosiltaa pidettiin rohkeana, mutta liian massiivisena kevyenliikenteen sillaksi. Sillan suunnittelusta vastasivat Pöyry Finland Oy ja Arkkitehtitoimisto B&M Oy.

Kaupunkisuunnittelupäällikkö Olavi Mäkelän mukaan kaikki kuusi ehdotusta olivat tyylipuhtaita ja toteuttamiskelpoisia.

Porin kaupunki järjesti yhdessä Suomen Rakennusinsinöörien Liiton RIL ry:n kanssa suunnittelu- ja tarjouskilpailun Porin Jokikeskuksen alueesta, joka on osa Porin kansallista kaupunkipuistoa. Puiston 10-vuotisjuhlia vietetään vuonna 2012.

Kaikki kuusi kilpailuehdotusta ovat yleisön nähtävillä Palvelupiste Porinassa, Yrjönkatu 6 B, Porinan aukioloaikoina ma klo 9.00-16.30 ja ti-pe klo 8.00-16.30. Ehdotukset ovat esillä 30.12.2011 asti.

Kaikkiin ehdotuksiin voi tutustua myös Porin Jokikeskuksen internet-sivuilla .Hakusana