Etusivu > Uutiset > 2011 > 11 > Jättinosturi rantautui Poriin

Jättinosturi rantautui Poriin

(11.11.2011 12:01 kanhs1 kanhs1 / päivitetty 14.11.2011 10:16 Hurri Suvi)

Lauantaiaamuna Poriin saapui sataman ylpeys, nosturi, jonka kapasiteetti riittää pitkälle tulevaisuuteen.

Liebherr-merkkinen nosturi pystyy nostamaan 40 tonnin painoisia kappaleita jopa 54 metrin päästä. Nosturi lähti meriteitse matkaan noin viikko sitten Saksan Rostockista.

Nosturi saapui kokonaisena, joten muutaman viranomaistarkistuksen jälkeen se on käyttövalmis. Porin sataman väki on käynyt koeajamassa nosturia Saksassa, joten taito laitteen käyttöön on jo hyppysissä.

kuva
Nosturi on liikuteltava, ja sitä voidaan ajaa laiturilta toiselle. Sen varsinainen sijoituspaikka on uusi 12 metrin laituri, joka pystyy ottamaan vastaan jopa 3 500 kontin aluksia.

– Noin suuria aluksia Suomen satamissa ei vielä käy. Mutta tällaiset laiturit ovat tulevaisuuden investointeja, ja ne voivat palvella jopa 50 vuotta, satamajohtaja Jaakko Nirhamo sanoo.

Laivojen koko kasvaa jatkuvasti. Mäntyluodossa käy jo laivoja, jotka kuljettavat 1 500 konttia. Valtamerten yli seilataan jopa 18 000 kontin laivoilla.

– Mitä suurempi laiva, sen pienemmät kuljetuskustannukset. Uusi laituri antaa suomalaiselle teollisuudelle mahdollisuuden pienentää kuljetuskustannuksia nyt ja tulevaisuudessa, Nirhamo toteaa.

Isoja aluksia varten Sataman projektissa on myös syvennetty meriväylää 12-metriseksi. Lisäksi Kallonlahteen rakennetaan kuuden hehtaarin varastokenttä, jossa voidaan säilyttää esimerkiksi isoja määriä maailmalle lähtevää sahatavaraa tai työkoneita.

Kentälle on vielä tehtävä esimerkiksi pinnoitus ja viemäröinti, ja sitten Sataman projekti alkaa olla loppusuoralla.


Hakusana