Etusivu > Uutiset > 2011 > 11 > Pelastusharjoitusalue otettiin käyttöön näyttävästi

Pelastusharjoitusalue otettiin käyttöön näyttävästi

(18.11.2011 14:21 kanhs1 kanhs1 / päivitetty 18.11.2011 15:10 Hurri Suvi)

Porin lentokentän viereen rakenteilla olevalla Länsi-Suomen pelastusharjoitusaleella nähtiin ensimmäiset lieskat.

Alueen avajaisissa esimerkiksi Satakunnan pelastuslaitos ja vapaapalokunnat treenasivat savusukeltamista, sammutusta, mönkijällä ajoa ja ihmisten pelastamista henkilöautosta sekä kaatuneesta bussista. Lieskahdussimulaattori, palotalo ja käytöstä poistetut kolariautot tekivät harjoituksista toden tuntuiset.


Viiden hehtaarin suuruiseksi aiotusta pelastusharjoitusalueesta ovat valmiina nyt korkean paikan harjoituskenttä, savusukelluskenttä, liikenneonnettomuustie ja liikenneonnettomuuskenttä.

Ensi vuonna alueelle on tarkoitus rakentaa muun muassa sisäharjoittelun mahdollistava harjoitushalli, vaarallisten aineiden onnettomuuskenttä, rauniopelastamisen kortteli, kulissikaupunki, eläinten pelastamisen harjoitusalue ja rautatie tasoristeyksineen.

kuva Palosyyn tutkinnassa käytettävä koirakin tarvitsee harjoitusta. Kuva: Suvi Hurri

– Neuvottelut VR:n kanssa junavaunuista ja kiskoista ovat jo käynnistyneet, pelastusharjoitusaluesäätiön asiamies Arto Vitikka kertoo.

Länsi-Suomen pelastusharjoitusalue on tarkoitettu monipuolisesti pelastusalan ja muiden toimijoiden kuten poliisin, puolustusvoimien, lentoyhtiöiden, sairaanhoitopiirien ja teollisuuslaitosten käyttöön. Vastaava treenipaikka löytyy vain Kuopion pelastusopistolta, jossa sitä tarvitaan pelastusalan perus- ja täydennyskoulutukseen.

Porin hankkeen avulla halutaan parantaa pelastusalan osaamista ja viranomaisten välistä yhteistyötä koko Länsi-Suomessa.

Pelastusylijohtaja Pentti Partanen sisäministeriön pelastusosastolta on sitä mieltä, että Porin hankkeen kaltaisia harjoitusalueita ei ole Suomessa riittävästi.

– Näistä on puhuttu vuosia ja vuosikymmeniä. Pitkän aikavälin tavoitteena on, että jokaisella pelastustoimen alueella olisi mahdollisuus hyödyntää jotakin harjoitusaluetta, Partanen sanoo.

kuva Pelastusharjoitusalueella voi harjoitella myös autosta pelastamista aidon tuntuisissa liikenneonnettomuustilanteissa. Kuva: Suvi Hurri


Tulevaisuudessa, kun muitakin harjoitusalueita alkaa valmistua, on Länsi-Suomen Pelastusharjoitusalueen visiona erikoistua lentopelastukseen. Tähän on hyvät edellytykset lentokentän läheisyyden takia.

Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueen koko budjetti on 3,4 miljoonaa euroa, josta nyt valmistunut osuus vie lähes miljoonan. Hankkeen rahoittajat ovat Porin kaupunki, palosuojelurahasto ja aluetta hallinnoiva pelastusharjoitusaluesäätiö. Jos rahoitus järjestyy kaavaillulla tavalla, alue on valmis vuonna 2014.


Hakusana