Etusivu > Uutiset > 2011 > 11 > Perusjazzia ja etnofiiliksiä

Perusjazzia ja etnofiiliksiä

(07.11.2011 08:41 KANTT1 / päivitetty 11.11.2011 13:01 Tiilimäki Tarja)

Nelikymppinen Pori Big Band haluaa tarjota uutta ja yllättävää.

Uudistumispyrkimyksistä huolimatta, orkesterin keikoilla raikaa Swingin klassikot.

- Toki ohjelmistomme perusta on edelleen Yhdysvaltalaisessa jazz-perinteessä, mutta pyrimme tekemään avauksia myös maailmanmusiikin suuntaan. Sekä muusikoiden että kuulijoiden kannalta on tärkeää, että bändi soittaa myös uutta ja ennenkuulematonta, toteaa PBB:n taiteellinen tuottaja Juha Järvinen.

Vuonna 1971 perustettu bändi sai alkunsa porilaisten ravintolamuusikoiden palavasta halusta soittaa jazzia yhdessä.

- Tuohon aikaan ravintolamuusikot olivat sekä jazz- että tanssimusiikkitaitoisia. Useasta kymmenestä soittajasta muodostunut tiivis yhteisö oli luonnollinen kasvualusta isolle kokoonpanolle, kertoo Järvinen.

Hiljaiselosta uuteen nousuun

Tällä hetkellä vahvaa nousukautta elävä PBB oli kymmenkunta vuotta käytännöllisesti katsoen telakalla, aina vuoteen 2008, jolloin orkesterin taiteellinen tuotantovastuu siirtyi Pori Jazz 66 ry:ltä Palmgren-konservatoriolle.

Samana vuonna pidetty PBB:n ja Pori Sinfoniettan yhteiskonsertti oli sysäys orkesterin uudelle tulemiselle.

Orkesterin riveissä soittaa parikymmentä ammattimuusikkoa ja alan opiskelijaa. Järvisen mukaan koulutustehtävä on orkesterin olemassaolon tärkein syy.

- Kaikki orkesterissa haluavat oppia lisää ja kehittyä, niin ammattilaiset kuin opiskelijat.

Vuosien varrella PBB:n kapellimestareina on vieraillut merkittäviä big band -musiikin taitureita, kuten Frank Foster, Petri Juutilainen, Esko Linnavalli ja Ossi Runne.

kuva Pori Big Band ja Hilkka Mäkitalo musisoivat Cafe Jazzissa 2010. Kuva: Yrjö Nordling


Juhlakonsertin solistit omasta takaa

Muhkeista soundeistaan tunnetun PBB:n juhlakonsertin solistit ovat orkesterin omia kasvatteja, kuten klarinisti Antti Sarpila ja saksofonisti Jari Perkiömäki. Lisäksi bassoklarinisti Tapani Rinne on solistina omissa sävellyksissään, jotka on juuri tätä konserttia varten sovittanut Iro Haarla. Laulusolistina on Hilkka Mäkitalo. Konsertin johtaa Juha Järvinen ja juontaa Kari Sarpila.

Pori Big Bandin 40-vuotisjuhlakonsertti on sunnuntaina 13. marraskuuta 2011 Porin Teatterissa.

Juhlakonsertin lisäksi PBB esiintyy myös Porin kaupungin Itsenäisyyspäiväjuhlassa tiistaina 5. joulukuuta Promenadisalissa.

Pori Big BandHakusana