Etusivu > Uutiset > 2011 > 11 > Pieneläinpäivystys aiotaan keskittää Poriin

Pieneläinpäivystys aiotaan keskittää Poriin

(10.11.2011 09:07 kanhs1 kanhs1 / päivitetty 27.01.2016 12:23 Marianne Keskimäki)

Porin pieneläinklinikan työmäärä kasvaa, mutta henkilökuntaakin saadaan lisää.

Arki-iltana Porin pieneläinklinikka on rauhallisen oloinen. Asiakaskunta on lähinnä steriloitavia ja kastroitavia nuoria kissoja.

Tilanne voi kuitenkin muuttua hetkessä. Ajanvarauspotilaiden lisäksi klinikka ottaa vastaan myös kiireistä hoitoa vaativat potilaat, oli kellonaika tai ajanvaraustilanne mikä tahansa.

– Syksyisin tyypillisiä potilaita ovat metsästyskoirat, jotka ovat juosseet itsensä uuvuksiin, satuttaneet tassunsa tai joutuneet esimerkiksi liikenneonnettomuuteen, Porin kaupungineläinlääkäri Pilvi Vaajakari kertoo.

kuva Eläinlääkäri Pilvi Vaajakari odottaa, että eläintenhoitaja Kaisa Ylönen saa ajeltua kissan leikkausalueen. Kuva: Suvi Hurri


Porin pieneläinklinikka on Satakunnan alueella ainoa paikka, joka ottaa vastaan loukkaantuneita villieläimiä. Pakkasten koittaessa hoitoon tuodaan esimerkiksi väsähtäneitä siilejä.

– Viime syksynä meillä hoidettiin siipirikkoista joutsenta. Se päästettiin luontoon parin päivän hoidossa olon jälkeen, koska siipi ei onneksi ollut murtunut. Joutsen ehti vielä muuttomatkalle.

Käsivarret kovilla

Vaajakarin lisäksi klinikalla on päivätöissä kaksi eläintenhoitajaa, Kaisa Ylönen ja Kaisa Laihonen. Heidän käsivarsiensa punertavat naarmut kertovat omaa kieltään kissapotilaiden määrästä. Tänään etenkin Luna-niminen tyttökissa pisti hoitohenkilökunnan koville.

– Se tuli kopasta suoraan päälle. Noin kerran viikossa tulee vastaan näitä kissoja, jotka eivät antaisi käsitellä itseään, Pilvi Vaajakari sanoo.

kuva Viime syksyn päivystyspotilas oli joutsen, joka hoitotoimien jälkeen ehti vielä muuttomatkalle etelän lämpöön. Kuva: Kaisa Ylönen

Kun päivystysaika koittaa, astuu remmiin toinen eläinlääkäri, Berndt Aminoff. Hänen kanssaan päivystysaikoina työskentelee vuorotellen kaksi eläintenhoitajaa. Päivystystiimiin saadaan pian kolmaskin hoitaja.

Lisäväkeä tarvitaan, sillä työtä on kahdelle hoitajalle liikaa ja potilasmäärä kasvaa vuoden vaihteessa. Silloin Porin pieneläinklinikalle tulevat myös Rauman ja Pyhäjärviseudun yhteistoiminta-alueen päivystystä tarvitsevat pieneläinpotilaat. Yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Eurajoki, Harjavalta, Luvia, Kokemäki, Nakkila, Pori, Ulvila, Eura, Huittinen, Köyliö ja Säkylä.

Näiden 12 kunnan tuotantoeläimiä hoitavat eläinlääkärit ottavat jatkossa pieneläimiä vastaan päivystysaikana vain, jos se ei viivästytä tuotantoeläinten avunsaantia.

Asia on jo saanut siunauksen ympäristölautakunnalta ja menee vielä ympäristöterveysjaoston käsiteltäväksi.

Hyvät valmiudet vaativaan hoitoon

– Päivystys on eläinlääkärille mielenkiintoista työtä. Esimerkiksi traumapotilaat saattavat tarvita kahtakin eläinlääkäriä, ja silloin soitamme kaverin apuun. Näin säästyy aikaa, ja potilaan ennuste paranee, Pilvi Vaajakari sanoo.

Porin eläinklinikalla on mahdollisuus klinikkatasoiseen hoitoon, mikä tarkoittaa esimerkiksi hyvää leikkausvarustusta ja mahdollisuutta ottaa eläin seurantaan useammaksikin päiväksi.

Kahdella eläinlääkärillä ympärivuorokautisen vastaanoton järjestäminen on joskus haasteellista. Kun toinen lähtee lomalle, ei sijaista aina löydy.

– Kun tulin tänne töihin vuonna 2007, päivystin vuorokauden ympäri kolme kuukautta. Enää ei sentään ole tarvinnut tehdä sellaista, Vaajakari nauraa.Hakusana