Etusivu > Uutiset > 2011 > 11 > Pyhäinpäivän kummituskävely

Pyhäinpäivän kummituskävely

(04.11.2011 07:51 kansj2 / päivitetty 04.11.2011 09:54 Stenberg Johanna)

Porista löytyy jos jonkinlaista kummitustarinaa. Pyhäinpäivänä 5.11. ne voi kokea oikean kummitusoppaan johdolla.

Kummitusopas Minna Koivistoinen on kerännyt kaupunkimme perimätietona ja historiankirjoissa säilyneet tarinat yhteen. Ajatus kummituskävelyistä lähti liikkeelle muutama vuosi sitten kun Koivistoinen oli matkalla Reykjavikissa ja törmäsi siellä vastaavaan kierrokseen. Suomessa Koivistoisen vetämä kummituskävely on tiettävästi ainoa laatuaan.

Vanhat legendat ja kummitustarinat löytyivät historiankirjoista, vanhoista lehtileikkeistä ja kansanperintönä kulkeutuneista tarinoista. Ensimmäinen virallinen kummituskävely tehtiin vuoden 2009 pyhäinpäivänä.

Eniten ihmisiä tuntuvat kiinnostavan kummitustarinat ja oudot tapahtumat. Koivistoinen paljastaa, että raatihuoneella puhutaan liikkuvan eräs vartijamies, josta on myös näköhavaintoja. Monet kertovat raatihuoneella leijailevasta sikarinhajusta, vaikka rakennuksessa ei ole saanut polttaa moneen vuoteen. Aikoinaan raatihuoneella on toiminut oikeuslaitos, vankila ja putka, jotka saattaisivat selittää siellä liikuskelevan vartijan.

- Olen ihan intopiukassa kun pääsen kertomaan näitä tarinoita. Joka kerta kierros on hieman erilainen.

Koivistoinen muistuttaa, että kummituskävely on suunnattu aikuisille, eikä sovellu lapsille. Tarinat voivat olla hurjia, kuten 1930-luvulta säilynyt tarina teatterin päättömästä kummituksesta.

- Siinä on isoiltakin miehiltä loksahtanut leuka, Koivistoinen huomauttaa.

kuva Raatihuoneen kummitus voisi näyttää vaikka tältä. Kuvan muokannut Johanna Stenberg.

Seuraavalle yleisökierrokselle voi osallistua pyhäinpäivänä 5.11. klo 19. Lähtöpaikkana toimii raatihuoneen puiston karhupatsas. Kierrokselle pitää pukeutua lämpimästi ja säänmukaisiin vaatteisiin. Reilun tunnin aikana syyssäässä ehtii tulla yllättävän kylmä.

Kummituskävelyiden yhteistyökumppanina toimii Porin Seudun Matkailu Oy Maisa , josta voi tiedustella ennokkolippuja yleisökierrokselle tai varata kierroksen omalle porukalle. Oman kummituskierroksen voi varata kun kasassa on vähintään kymmenen hengen porukka. Kierroksia saa myös englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.
Lisätietoja löytyy Porin kummituskävelyn nettisivuilta .


Hakusana