Etusivu > Uutiset > 2011 > 11 > Vain haju puuttuu

Vain haju puuttuu

(16.11.2011 15:38 kanhs1 kanhs1 / päivitetty 17.11.2011 13:05 Hurri Suvi)

Nuoret ovat koonneet monipuolisen näyttelyn paikoista, joissa sanonta väittää kuninkaidenkin olevan yksin.

Porin keskustan nuorisotalolla avataan keskiviikkona kello 18 käymälänäyttely. Esillä on nuorten tekemiä käymäläaiheisia videoita, valokuva- ja ääniteoksia, piirustuksia ja veistoksia.

kuva Käymälänäyttelyn puuvessasta löytyy ajanvietteeksi kutimet, kännykkä, Demi-lehti ja vessaleluja. Kuva: Suvi Hurri

Kansainvälinen nuorten ryhmä on tehnyt näyttelyyn julisteita, jotka kertovat maailman moninaisesta vessakulttuurista. Julisteissa nähdään eri vaihtoehtoja luksuspytyistä reikä maassa -ratkaisuihin.

Meri-Porin lukion ympäristötieteen opiskelijat ovat tuoneet näyttelyyn puuvessainstallaation, jossa pääsee kokemaan perinnepömpelin tunnelman ääntä myöten – vain haju puuttuu. Meri-Porista tulee myös vinkkejä siihen, miten vessassa voi viettää aikaa jos istunto venähtää pitkäksi.

Herttuan yläkoulussa pidettiin piirustuskilpailu, jossa piti suunnitella unelmien käymälä. Noin kolmenkymmenen työn joukosta voittajan valitsi raati, jossa on kuvataiteen edustajien lisäksi muun muassa laitoshuoltajia.

Käymälänäyttely on avoinna 26. marraskuuta asti. Sen järjestää Porin kaupungin vapaa-aikaviraston erityisnuorisotyö. Näyttelyn idea tuli vakavasta asiasta eli maailman käymäläpäivästä, jota vietetään lauantaina 19. marraskuuta.

Maailman käymäläpäivän tarkoitus on kiinnittää huomiota siihen, että 2,6 miljardia ihmistä elää vailla kunnollista viemäröintiä. Satakuntaliitto tuokin näyttelyn aikana esiin Unicefin tekemää vesi- ja sanitaatiotyötä.


kuva Kuva: Noora Liuhonen

Tiia Myrskyrannan ja Katja Koivusen yllä oleva työ unelmien käymälästä voitti piirustuskilpailun. Raati piti työn yhteisöllisestä ajattelutavasta, luonnonläheisyydestä ja siitä, että työssä oli huomioitu myös käymälän siivous. Kiitosta työ sai myös siitä, että kuvaan oli yhdistetty käyttäjälle osoitettu runo:

Käymälä

Tämä vessa on keskellä metsää,
eikä sen toimintaa voi estää.
Marjoja tai sieniä poimit,
tässä vessassa käydä voit.
Henkilökunta palvelevainen,
sinulle on uskollinen.
Sudet siellä vessassa häärää,
eikä kukaan muu niitä määrää.Hakusana