Etusivu > Uutiset > 2011 > 11 > Värien ja muotojen juhlaa

Värien ja muotojen juhlaa

(04.11.2011 15:25 kansj2 / päivitetty 04.11.2011 15:25 Stenberg Johanna)

Lauantaina Poriginal Galleriassa avautuu Porin kuvataidekoulun 20-vuotisen toiminnan juhlanäyttely.

kuva Virtuaalinen pelimaailma liittyy vahvasti nuorten elämään. Kuva: Johanna Stenberg
Perjantai-iltapäivällä Poriginal Galleriassa käy vielä hulina. Seiniä vuorataan kollaaseilla, piirustuksilla ja maalauksilla, taideteoksia valaistaan ja sotkuja siivotaan. Taiteen riemu tulee galleriaan astuvaa vastaan koko kirjossaan. Työt tutkivat oppilaiden omaa lähiympäristöä, ja teokset käsittelevät niin luonnon-, kaupunki- kuin virtuaaliympäristöä. Teokset luovat galleriaan värikylläisiä, kiehtovia kokonaisuuksia ja maailmoja.

Porin kuvataidekoulu aloitti toimintansa 20 vuotta sitten, 20 oppilaan voimin. Tällä hetkellä koulussa opiskelee noin 250 oppilasta, iältään 5-19 vuotiaita. Kuvataidekoulu antaa lakisääteistä taiteen perusopetusta visuaalisten taiteiden laajan oppimäärän mukaan, mikä tarkoittaa tavoitteellista, tasolta toiselle etenevää ja valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteiden mukaista opetusta. Kuvataidekoulun rehtori Annika Suutari kuitenkin kertoo, että kouluun voi tulla myös kokeilemaan vaikkapa vuodeksi, eikä aiempaa kokemusta kuvataideopinnoista tarvitse olla.

kuva Valaistut taideteokset luovat yläkertaan hienon tunnelman. Kuva: Johanna Stenberg
Lapsia ja nuoria pidetään usein aikuisia luovempina ja ennakkoluulottomampina. Suutari yhtyy tähän ajatukseen täysin.

- Lapset suorastaan sukeltavat värien ja kuvien maailmaan. Oppilaat ovat erittäin motivoituneita, työn lopettaminen on usein hankalampaa kuin työn aloittaminen.

Ympärilleen katsellessa sen kyllä uskookin. Teokset tuottavat sellaista inspiraatiota, että tekisi mieli tarttua heti maaleihin ja pensseleihin.

Käsiteltävät teemat vaihtuvat vuosittain ja opetus suunnitellaan lukuvuosi kerrallaan. Syksyn ajan taidekoulun oppilaat ovat valmistaneet teoksiaan juhlanäyttely mielessä. Töissä on käytetty tekniikoita kollaaseista keramiikkaan ja kaikkea siltä väliltä. Keväällä aloitetaan uusi teema iloa iholle, jossa tutustutaan muotoiluun esimerkiksi vaatteiden ja korujen kautta. Ideat syntyvät usein opetusporukan kesken tai nuorten ja lasten kuvataidekoulujen liiton vinkeistä.

kuva Mielikuvituksella kaupunkiympäristö voisi lintuperspektiivistä näyttäytyä tällaisena. Kuva: Johanna Stenberg
- Jostain ihmeen pussista niitä ideoita tulee, Suutari naurahtaa.

Kuvataideopinnoista on iloa ja hyötyä vaikkei taidealalle aikoisikaan.

- Siitä voi saada elinikäisen harrastuksen, se rikastuttaa ja tuo iloa elämää. Kuvallinen ajattelu kehittyy ja visuaalisella alalla kuvataideopinnoista on ehdottomasti hyötyä, Suutari luettelee kuvataideharrastuksen hyviä puolia.

Juhlanäyttely on esillä Poriginal Galleriassa 5.-22.11. Porin taidemuseon PEDAseinällä on esillä valokuvia kuvataidekoulun oppilaiden ja opettajien työskentelystä.


Hakusana