Etusivu > Uutiset > 2011 > 12 > Joulukuu = Taidekuu

Joulukuu = Taidekuu

(02.12.2011 14:37 kansj2 / päivitetty 07.12.2011 09:59 Stenberg Johanna)

Perjantaina 2. joulukuuta julkistettiin Porin Lyseon pihalle rakennettu tekstiiligraffititeos.

Porin kouluissa on syksystä 2010 lähtien oppilaiden kanssa häärinyt paikallisia nuoria taiteilijoita. Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkoston toteuttama Taiteilija koulussa –hanke on vuoden aikana tavoittanut yli 6000 oppilasta. Hanke päättyy vuoden lopussa ja huipentuu joulukuussa vietettävään Taidekuuhun.

kuva Taiteilija Laura Myllykangas antoi Porin Lyseon seiskaluokkalaisten vapaasti toteuttaa ideoitaan tekstiiligraffiteissa. Kuva: Johanna Stenberg
Taidekuun avasi Porin Lyseon koulun tekstiiligraffititeoksen julkistustilaisuus. Kuvataiteilija Laura Myllykangas on työskennellyt marraskuun ajan koulun sadan seiskaluokkalaisen kanssa. Myllykangas kertoo, että projekti on ollut raskas, mutta myös hauska ja mielenkiintoinen.

- Yhteistyö on avannut minulle 13-vuotiaan sielunmaisemaa, Myllykangas naureskelee.

Oppilaat lähtivät projektiin mukaan vaihtelevalla innokkuudella, mutta tärkeintä oli että teos saatiin valmiiksi aikataulun mukaisesti. Teoksen taustalla on halu tuoda väriä ja vaihtelevuutta tavalliseen koulumaisemaan. Materiaaleina käytettiin kierrätyskankaita kalsareista ja solmioista silkkihuiveihin ja villasukkiin. Koulun piha-alueen kymmenen pylvästä saivat uuden värikkään ilmeen.

kuva Emilia Hautaniemi ja Julia Pihlavisto kiinnittivät kuvistunneilla tehtyä tekstiiligraffititeosta. Kuva: Johanna Stenberg
- Teosta ideoitiin opettajan kanssa, mutta lapset saivat vapaasti vastata toteutuksesta ja ulkonäöstä.

Koulun rehtori Aki Kerminen ihastelee pihan uutta ilmettä ja kertoo, että teoksella oli tarkoitus osoittaa, että graffitejakin voi olla monenlaisia.

- Katutaiteella on tapana hävitä, mutta toivotaan että tämä teos olisi paikallaan vielä ensi vuonnakin.

Taiteilija koulussa –hanke on tuonut taiteen osaksi koululaisten arkipäivää, ja jättänyt pysyvän jäljen kouluihin oppilaiden ja taiteilijoiden yhteistyöstä. Porin kouluissa on toteutettu yhteensä yli 70 julkista teosta, jotka esittäytyvät kouluilla erilaisissa tapahtumissa. Taidekuun tapahtumista ilmoitetaan Porin lastenkulttuurikeskuksen kotisivuilla joulukuun mittaan.


Hakusana