Etusivu > Uutiset > 2011 > 12 > Päivähoidon tilapula helpottuu 2013

Päivähoidon tilapula helpottuu 2013

(07.12.2011 12:13 KANTT1 / päivitetty 07.12.2011 12:13 Tiilimäki Tarja)

Päivähoidossa olevien lasten määrä on kasvanut Porissa vuosi toisensa jälkeen, mutta nyt tilanteeseen on tulossa muutos.

Vuonna 2006 syntynyt, Porin lapsista suurin ikäluokka menee kouluun syksyllä 2013. Kun samaan aikaan on suunniteltu valmistuvaksi Veturitallin päiväkoti, on päivähoidon väelle luvassa hengähdystauko.

– En myöskään usko, että syntyvyys enää tästä kasvaa, varhaiskasvatuspäällikkö Ritva Välimäki Porin kaupungilta arvioi.

Viime vuosina päivähoidon tilat ja henkilökunta ovat saaneet venyä. Ryhmäkokoja on kasvatettu ja henkilöstöä on palkattu lisää. Ryhmäperhepäiväkoteja on muutettu päiväkotiosastoiksi ja koulujen tiloja on hyödynnetty päiväkotien tarpeisiin.

Keväällä päivähoidossa on ahtainta, koska lapsia on 200–300 enemmän kuin syksyllä. Jo nyt tiedetään, että ensi tammikuussa uusia lapsia on tulossa hoitoon ainakin 90.


Päiväkodeille hyvä kouluarvosana

Tilaongelmista huolimatta päiväkotilasten vanhemmat antoivat päiväkodeille kouluarvosanan 8,6 viime keväänä tehdyssä nettikyselyssä.

– Nostan hattua henkilökunnallemme. Heiltä on löytynyt luovuutta löytää hyviä ratkaisuja, Välimäki kiittää.

Päiväkotien tilapula on valtakunnallinen ilmiö. Yksi syy on, että lapset tuodaan yhä nuorempina hoitoon. Kymmenen vuotta sitten neljäsosa 1–3-vuotiaista oli hoidossa, mutta nyt luku on jo 35 prosenttia. Lisäksi lapset tuodaan päiväkotiin, vaikka vanhemmat olisivat kotona esimerkiksi hoitamassa perheen uutta vauvaa.

– Tämä ei onneksi ole kovin yleistä Porissa. Monissa isoissa kaupungeissa vielä suurempi osuus pienistä lapsista on hoidossa. Meillä on aika hyvin erilaisia kerhoja ja muita aktiviteetteja yli kolmevuotiaille.

Ahlaisista löytyy tilaa

Tilapulan yleistäminen koko Poriin ei ole aivan todenmukaista. Länsi-Porista hoitopaikkaa on vaikeinta löytää, mutta esimerkiksi Reposaaressa tai Ahlaisissa paikka löytyisi vaikka huomenna.

Miten talouden heilahdukset vaikuttavat päivähoitoon, jää nähtäväksi. Taantuman aikaan ihmiset pysyvät herkemmin työelämässä eivätkä jää kotiin hoitamaan lapsia. Mahdolliset lomautukset kallistavat vaakaa toiseen suuntaan.

– Varmasti osa lomautetuista ottaisi lapset pois hoidosta, Välimäki uskoo.


Teksti: Suvi HurriHakusana