Etusivu > Uutiset > 2011 > 12 > Porin uimahallin taideteoskilpailun voittaja valittu

Porin uimahallin taideteoskilpailun voittaja valittu

(29.12.2011 14:26 kanjn1 / päivitetty 30.12.2011 08:20 Juhola Niko)

Porin uuden uimahallin kutsutaidekilpailun voittajaksi nousi porilaisen kuvataiteilija Laura Liljan valoteos Toisessa valossa. Liljan valoteos tulee sijoittumaan tilaan, jossa jokainen uimahallin kävijä kohtaa sen.

Kutsutaidekilpailussa tavoiteltiin teosta, joka on koettava ja läsnä oleva, muttei huuda. Teos koskettaa moniaistisesti ja se on myös yllättävä.

Valoteos palvelee kaikkia kohderyhmiä ja synnyttää kokijassa leikkimielisen halun jäädä paistattelemaan valoihin. Teoksessa välittyy myös uimahalliin liittyvä yksityisen ja julkisen tilan välinen keskustelu. Teos synnyttää ajatuksia ilman, että se provosoi tai alleviivaa taideteoksen luonnetta.

– Omien kouluvuosien uimahallivierailuista muistan erityisesti siirtymisen pesuhuoneen rauhallisesta ilmapiiristä allasosaston äänekkääseen toiminnan, suorittamisen, katsomisen ja katsotuksi tulemisen maailmaan. Näiden kahden maailman näkymätön raja tiivistyy pieneen käytävänpätkään, jossa allasosaston moniääninen pauhu iskee kasvoille, taiteilija Laura Lilja kertoo.

Teoksellaan Lilja haluaa esittää tuon ahdistavaltakin tuntuvan rajan toisessa valossa – positiivisesti, leikkimielellä ja erilaisuutta arvostaen.

kuva

”Loistava ehdotus. Juuri sitä uudenlaista tulokulmaa, jota haetaan.”
– kaupunkilaisen mielipide Toisessa valossa -teoksesta

Myös lasten tekemiä teoksia toteutetaan

Valoteoksen lisäksi jyry halusi nostaa esille Porin elinvoimaisena lasten ja nuorten kaupunkina. Uimahalliin valittiin toteutettavaksi lasten tekemiä opaskylttejä. Teossarjan nimi on Pitää käyttäytyä hienosti eikä rumasti. Opasteet on toteuttanut Kiertokadun päiväkodin lapset porilaisten kuvataiteilijoiden Anne Salmelan ja Veijo Setälän ohjauksessa.

Lasten tekemät opasteet toimivat omana kokonaisuutenaan; ne ovat hellyttäviä, hauskoja ja hyvää mieltä tuottavia. Lasten työt tuovat esille myös lasten arkipäivää, joka aikuisilta usein unohtuu.

Pitää käyttäytyä hienosti eikä rumasti -teossarja koostuu erikokoisista opasteista, jotka johdattavat uimahallin toimintojen äärelle ja kommentoivat niitä. Opasteet on muokattu lasten piirrosten ja maalausten pohjalta. Aiheina ovat uimiseen ja uimahalliin liittyvät mielikuvat. Opasteet tuovat esille lapsen kokemusmaailman.

kuva


Ne muodostavat lisäkielen uimahallin opasteissa jo käytettävien kielten eli suomen, ruotsin, venäjän, englannin ja kuvasymbolien lisäksi. Opasteet kestävät kosketusta ja ovat luettavissa myös tuntoaistia käyttäen.

”Koska se on suloinen ja on lapsen tekemä. Hyvää on se, että toisetkin lapset varmasti ymmärtävät mitä ne tarkoittavat. Ei olisi mitään hienoa ja modernia taidetta, jota ei ymmärrä kukaan!”
– nuoren uimahallinkävijän mielipide opasteista


Valitut teokset toteutetaan uimahalliin kesän 2012 huoltotauon aikana.

Lisätietoja: www.pori.fi/kulttuuri/uimahallintaidekilpailu_5.html


Hakusana