Etusivu > Uutiset > 2011 > 12 > Porissa osataan yleisötilaisuudet

Porissa osataan yleisötilaisuudet

(01.12.2011 09:18 KANTT1 / päivitetty 01.12.2011 10:38 Tiilimäki Tarja)

Yleisötilaisuuden järjestämisopas kertoo, miten tehdään turvallinen ja ekologinen tilaisuus.

kuva
Kirja on Porin ympäristöviraston ilmansuojeluinsinöörin Jari Lampisen käsialaa. Lampinen on sitä mieltä, että Porissa on tietoa ja taitoa suurten yleisötilaisuuksien järjestämisestä niin paljon, että sitä voi jakaa muuallekin Suomeen.
Lampinen on valvonut paitsi ilmanlaatua, myös melua, jota suurista konserteista aina seuraa.

– Jossain vaiheessa Porissa järjestettiin melkein enemmän isoja tapahtumia kuin Helsingissä. Siitä se osaaminen tulee.

Porissa sijaitsee paikka, jossa isojen tapahtumien järjestäminen on ekologista. Delta Arenalla, jota kutsutaan myös Kirjurinluoto Arenaksi, on lähes kaikki, mitä ympäristöystävällinen tapahtuma vaatii: sähköt, vesi- ja viemäriputket, tietoliikenneyhteydet, hyvin perustettu leirintäalue ja kunnolliset kulkutiet.

– Ei Suomessa ole olemassa toista vastaavaa paikkaa. Se on melkoinen aarre, Lampinen toteaa.

Toisenlaisiakin kokemuksia Porissa on ollut, ja niistä on otettu opiksi. BeachFutis -tapahtuma kulutti Yyterin herkkää Natura-luontoa enemmän kuin osattiin aavistaa.

Isoista tapahtumista kannattaa tehdä ympäristösuunnitelma, johon kirjataan tapahtuman ympäristövaikutukset ja se, miten niitä pyritään vähentämään. Lampisen mielestä pienemmätkin tapahtumat voisivat tehdä sellaisen, ja vieläpä vapaaehtoisesti.

– Ekologisuus säästää myös kustannuksia. Esimerkiksi jätteen tai jäteveden määriin vaikuttamalla syntyy säästöjä.

Saksassa on jalkapallo-otteluissa käytössä pantillinen muki, ja oluen myyjä kiertää säiliöreppu selässä täyttämässä laseja. Tämä ei valitettavasti onnistu Suomessa alkoholilainsäädännön takia.

Niin hieno paikka kuin Delta Arena onkin, sitä voisi muuttaa ekologisemmaksi. Isoja festareita pidetään muualla maailmassa niin, että myyntikojujen sähköt tulevat auringosta. Myös kompostikäymälät olisivat bajamajoja luontoystävällisempiä.

– Näihin voi meillä olla vielä matkaa. Mutta asiat täytyy ensin kyseenalaistaa, ennen kuin ne voivat muuttua.

Kirja Ekologisen ja turvallisen yleisötilaisuuden järjestämisopas on osa Jari Lampisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon päättötyötä. Se julkaistaan Mikkelissä 14. joulukuuta.

Lisätietoja kirjasta löytyy täältä .

Teksti: Suvi Hurri


Hakusana