Etusivu > Uutiset > 2011 > 12 > Rosenlew-yhtiön tarina alusta loppuun

Rosenlew-yhtiön tarina alusta loppuun

(15.12.2011 16:08 KANTT1 / päivitetty 15.12.2011 17:45 Tiilimäki Tarja)

Sukuyhtiön aika: Rosenlew 1853 - 1987 -teos tarkastelee yhtiön historiaa ja merkitystä useista eri näkökulmista.

Yli 800-sivuinen järkelä esittelee Rosenlew-yhtiön koko 134-vuotisen historian. Tänään Rosenlew-museossa julkistettu teos käsittelee aihetta muun muassa tehtaan omistajien ja tehdasyhteisön näkökulmasta.

kuva Rosenlewin historiikki julkaistaan samantien myös ruotsinkielisenä. Kuva: Niko Juhola

Tiukkaa asiaa ja tarinoita

Teoksen kirjoittana FT, dosentti Jussi Koivuniemi on halunnut etsiä myös vastuksia siihen mihin yhtiön nousu perustui ja miksi sen taival päättyi.

Aineiston keräämiseen, haasteluiden tekemiseen ja itse kirjoittamiseen Koivuniemeltä kuilui neljä vuotta. Kokenut historiankirjoittaja tiesi mihin ryhtyi, mutta työn määrä yllätti siitä huolimatta.

Lähdemateriaalia oli runsaasti käytössä aina yhtiön asiakirjoista suvun henkilökohtaiseen kirjeenvaihtoon. Myös varsinaisia yllätyksiä matkan varrella tuli eteen.

- Lähdematriaalia penkoessani löysin esimerkiksi hansikkaat, joita Wilhelm Rosenlew, yhtiön perustaja, oli käyttänyt kohtalokkaalla junamatkallaan vuonna 1892, muistelee Koivuniemi.

kuva Kirjan kirjoittaja Jussi Koivuniemi hypisteli kirjaa ensimmäistä kertaa julkistamistilaisuudessa. Kuva: Niko Juhola


Koivuniemen mukaan kirjassa on tiukan asiatekstin lisäksi myös osia, jotka elävöittävät kokonaisuutta, kuten haastatteluita ja kerronnallisia tarinoita.

Porilaisen historian ytimessä

Edellisestä Rosenlew-historiikista on jo aikaa lähes 60 vuotta.

- Yhtiön historia on osa koko Suomen teollista historiaa. Rosenlewin merkitys Porille on ollut poikkeuksellisen suuri. Jossain vaiheessa jokainen porilainen tunsi ainakin yhden, joka oli Rosenlewillä töissä, toteaa Satakunnan Museon johtaja Juhani Ruohonen.

Runsaasti kuvitettu teos on antoisaa luettavaa yritys- ja teollisuushistoriasta kiinnostuneille, mutta myös Rosenlewin ajan omakohtaisesti kokeneille.


kuva Erik Rosenlew puhui runsaslukuiselle juhlayleisölle historiikin julkistamistilaisuudessa Rosenlew-museossa. Kuva: Niko Juhola

Pohjaksi tulevalle tutkimukselle

Erik Rosenlewin mielestä teos antaa yhtiöstä monipuolisen kuvan ja käsittelee aihetta myös kriittisesti.

- Odotin kirjan valmistumista lähes samalla tunteella kuin pikkupoikana joululahjojen avaamista, kertoo Rosenlew.

Kirja osoittaa Rosenlewin mielestä hyvin sen, miten yritys on aina vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa, mukana muutoksessa.

- Kirja tukee oivallisesti Rosenlew-museon toimintaa. Teos antaa myös laajan pohjan tulevalle teollisen historian tutkimukselle, toteaa Rosenlew.

kuva Kotiinlähdön aika sai aina Porin konepajan porteille ruuhkaa. Kuva on 1940-luvun jälkipuolelta. Kuva: Satakunnan Museon kokoelmat.


Sukuyhtiön aika: Rosenlew 1853 - 1987 ilmestyy myös samalla Leif Pietilän ruotsintamana nimellä Släktbolagets tid: Rosenlew 1853 - 1987.

Tutkimuksen ovat rahoittaneet Rosenlewin suku, Waldemar von Frenckelin säätiö ja Svenska Kulturfonden i Björneborg.

Rosenlew-historian kirjoittaja FT, dosentti Jussi Koivuniemi on tutkijana Tampereen yliopistossa. Hän on aiemmin kirjoittanut muun muassa Porin kaupungin historian IV osan, joka ilmestyi vuonna 2004.

Rosenlew-historiikki on saatavilla Rosenlew-museon ja Satakunnan Museon museokaupoista.Hakusana