Etusivu > Uutiset > 2012 > 01 > Yyteristä vetoimainen luontoarvoja kunnioittaen

Yyteristä vetoimainen luontoarvoja kunnioittaen

(26.01.2012 16:37 KANTT1 / päivitetty 27.01.2012 09:55 Tiilimäki Tarja)

Yyterin kehittämisen yleissuunnitelma lisää alueen viihtyisyyttä ja vetovoimaa sulassa sovussa luontoarvojen kanssa.

Yleissuunnitelma kattaa koko Yyterinniemen. Kehittämiskohteina ovat asuminen, elinkeinot ja palvelut, virkistysalueet- ja reitit sekä loma- ja matkailualueet.

- Suunnitelman taustalla on laaja yhteistyö sekä alueen asukkaiden että muiden toimijoiden kanssa. Ja yhteistyö jatkuu. Suunnitelmissa on esimerkiksi nimetä alueisäntä tai -emäntä, joka toimisi yhteensovittajana eri osapuolten kesken, kertoo suunnittelutyöryhmän puheenjohtaja Olavi Mäkelä Porin kaupunkisuunnittelusta.

Suojelu ja virkistyskäyttö lyövät kättä

Porin kaupunki hakee omistamilleen Yyterin Santojen Natura -alueille rauhoituspäätöstä.

- Natura-status on koettu aikamoisena peikkona rantojen kehittämisen kannalta. Rauhoituspäätös tuo tullessaan selkeät linjanvedot toiminnalle. Eli alueelle palveluita voidaan edelleen kehittää, minkä uskon kannustavan yrittäjiä investoimaan, muistuttaa ympäristöjohtaja ja työryhmän jäsen Matti Lankiniemi.

kuva Yleissuunnitelma. Kartta: Porin kaupunkisuunnittelu. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Yyterin sannat on rauhoituspäätösesityksessä jaettu kolmeen vyöhykkeeseen. Hotellin ja Meriravintolan väliin rajoittuva alue on pyhitetty varsinaiseen virkistyskäyttöön. Tällä alueella on erikseen rajattu vyöhyke, jossa voidaan järjestää yleisötapahtumia enintään 4000 päivittäiselle osanottajalle. Tapahtumia varten on lupa pystyttää väliaikaisrakenteita. Näille alueilla voidaan sijoittaa myös väliaikaisia WC- ja suihkurakennelmia.

- Yyteriä tullaan entistä enemmän markkinoimaan luonto- ja perhematkailukohteena. Varsinaisia massatapahtumia Yyterissä ei enää järjestetä, toteaa Porin Seudun Matkailu Oy MAISAn myynti- ja markkinointijohtaja Maria Suni.

Virkistysalueen kummallekin puolelle rannansuuntaisesti jäävät vyöhykkeet ovat perinteisempää luonnonsuojelualuetta. Arvokasta luontotyyppiä suojellaan ohjaamalla rannan käyttäjät tietyille pääkulkureiteille.

kuva Sannoilla kulku pyritään ohjaamaan kuvassa näkyville pääväylille. Kartta: Porin kaupunkisuunnittelu. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Tositoimiin kevään aikana

Kevään aikana Yyterin sannoilla aloitetaan rannan pääkulkuväylän eli lankonkin rakentaminen. Väylä ulottuu meriravintolalta rantaa. Ympäristövirastolla on varattu 65 000 euroa hankkeen toteuttamiseen. Lehtikuusesta rakennettava väylä korvaa irtonaiset ritilät.

kuva Ritilät ovat kohta historiaa, kun tilalle rakennetaan pysyvä väylä. Kuva: Porin kaupunkisuunnittelu

- Materiaalivaihtoehtoja oli useita, mutta lehtikuusi vei voiton sen hyvän säänkesvävyyden takia. Rakentamiseen on tarkoitus ryhtyä heti kun kelit sallivat, kertoo Lankiniemi.

Ensi vaiheessa myös rannalletuloalueita siistitään ja parannetaan opastusta. Teknisen palvelukeskuksen toimesta muun muassa wc- ja suihkutiloja on tarkoitus kohentaa. Tähän on varattu 100 000 euroa.

Yyterin kehittämiseen ehdotetaan suunnitelmassa vähintään 100 000 euron vuosittaista määrärahaa.- Toimet Yyterin kehittämiseksi saadaan nyt hyvälle alulle. Enää puuttuu päättäjien myötämielisyys ja yksimielisyys Yyterin pitkäjänteisen kehittämisen puolesta, toteaa Mäkelä.

Porin kaupungihallitus käsittelee Yyterin kehittämisen yleissuunnitelmaa kokouksessaan ensi maanantaina 30. tammikuuta.
Hakusana