Etusivu > Uutiset > 2012 > 02 > Heittäkää karkkii!

Heittäkää karkkii!

(16.02.2012 10:45 kanak1 / päivitetty 16.02.2012 10:45 Aaltonen Kalle)

Tänään on taas se torstai vuodesta, nimittäin penkinpainajaiset eli penkkarit.

Perinteikäs juhla järjestetään joka vuosi helmikuussa abiturienttien päättäessä säännöllisen koulunkäyntinsä. Suomessa penkkareita on vietetty lähes yhtä kauan kuin ylioppilaskirjoituksiakin. Perinteisesti abit kiertävät kaupunkia ja heittelevät kuorma-auton lavalta karkkeja.

Porin Lyseolla penkkaritunnelma oli iloisen jännittynyt, joskin hieman uninen. Abiturienttien Tiia Viherrannan ja Päivi Pihlajamäen mukaan kyseessä on kauan odotettu tapahtuma.

– Tätä on odotettu jo lukion ensimmäisestä vuodesta asti. Kyseessä on viimeinen kerta, kun kaikki ovat yhdessä, Viherranta sanoo.

– Kun kaikki pukeutuu samalla tavalla ja valmistelevat juhlaa yhdessä, syntyy upea ryhmähenki, Pihlajamäki lisää.

Yöunia on Viherrannalla ja Pihlajamäellä takana ruhtinaalliset kaksi ja puoli tuntia, mikä ei kuitenkaan hidasta heidän vauhtia. He odottavat innolla päästäkseen kuorma-auton lavalle heiluttamaan vihtoja, jotka ovat osa Lyseon perinteikästä penkkaripukeutumista.

Tyttöjen lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuulunee uni, mutta suunnitelmia on tehty myös pidemmällä tähtäimellä. Viherranta mielii Helsinkiin opiskelemaan valtiotieteitä tai sosiaalialaa. Matikanopettajaksi tähtäävä Pihlajamäki suunnittelee menevänsä Turkuun valmennuskurssille, josta hän jatkaisi yliopistoon.

Abit kiertävät kuorma-autoilla Porin keskustaa Itsenäisyyskadun ja Gallen-Kallelankadun välisellä puisto-osuudella klo 12–13 välisenä aikana.

Penkkareiden jälkeen abiturientit siirtyvät ylioppilaskirjoituksia edeltävälle lukulomalle. Kirjoitukset jatkuvat 12. maaliskuuta.

kuva Tunnelma Porin Lyseon abien keskuudessa oli rennon vapautunut. (Kuva: Niko Juhola)


Hakusana